stalno to radimo

Zar i ove zime? Pet grešaka zbog kojih nam usne pucaju još jače i više

Ispucalim usnama dodatno mogu naškoditi obične stvari koje radimo gotovo svaki dan.

 

Kada su usne u pitanju, zima nam ne ide na ruke. One su, naime, od hladnoće još više suhe, a samim time i više pucaju. 

Dok je naše lice prekriveno relativno debelim zaštitnim slojem kože koji, uz malo dodatne pažnje i njege, može zadržati dovoljnu količinu vlage da se spriječi isušenost, moglo bi se reći da su usnice gotovo ogoljele: koža na njima je posve tanka, gotovo prozirna te jedva da prekriva vrlo osjetljivu sluznu opnu koja se nalazi ispod nje. 

I uz sve to, većina nas radi ove greške kojima samo pogoršava njihovo stanje.

 

Lizanje usana

Lizanje usana nikako nije lijepa navika. Kad usnice postanu suhe, skloni smo ih češće oblizivati u uzaludnim pokušajima da ih nekako ovlažimo. Iako tako možemo na nekoliko sekundi imati osjećaj da je nelagoda manja, zapravo samo pogoršavamo stanje.

Jezik prenosi slinu iz usne šupljine na usnice, što uništava tanki sloj kože koji ih prekriva. Stoga oblizivanje usnica može dovesti do stvaranja začaranog kruga i kronično bolnih i ispucalih usana.

Jedan od ključnih savjeta za izbjegavanje ili liječenje problema suhih usnica (i zimi i ljeti) jest da ih nikada, ama baš nikada, ne oblizujete.

 

Na sunce bez balzama

Sunčevo zračenje ne prestaje s dolaskom zimskog perioda. Izlaganje suncu je loše za vaše već ispucale usne, jer ih dodatno suši i dovodi do njihovog bolnog pucanja. Ne izlazite bez balzama za usne.

 

Aromatizirani balzami

Mnogi dodaci aromatične prirode koji se nalaze u balzamima za usne više štete nego što koriste, ako je sudeći po dermatolozima.

Kada imate aromatičnu mast za usne češće ćete grickati i oblizivati usne. Pored toga, mnogi ekstrakti koji se stavljaju u balzame nisu predviđeni za njihovu hidrataciju. Ovo se posebno odnosi na balzam s ukusom mente.

 

Iritirajući sastojci

Većina balzama sadrži salicilnu kiselinu koja je namijenjena uklanjanju mrtvih stanica s usana. Međutim, kada se uklone takve stanice, na usnama ostaje tanka koža koja nije otporna na niske temperature i koja se lako isušuje.

Zato bi bilo dobro da prvo provjerite sastojke. Ako je među njima sadržan kamfor, mentol ili salicilna kiselina onda radije preskočite kupnju.

Dajte prednost proizvodima koji sadrže što više prirodnih sastojaka poput shea maslaca, kokosovog ulja, meda, propolisa, pčelinjeg voska i slično.

 

Nedovoljan unos vode i vitamina

Razlog zbog kojeg usne mogu biti suhe i ispucale može biti i dehidracija. Ako ne pijete dovoljno tekućine tijekom dana (a to mnogi rade tijekom zimskih mjeseci) vaše usne će to osjetiti. Isto tako, suhoća usana i pucanje u kutovima mogu ukazivati na nedostatak vitamina i minerala. Najčešće se radi o nedostatku željeza, cinka i vitamina B skupine.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo