Kad su naši najmlađi u pitanju, kompromisi ne dolaze u obzir...
 Foto: iStock
Pamuk u dječjem carstvu

Za njihovu nježnu kožu sve drugo je (pre)opasno...

Posteljina, presvlake za dječji krevetić, jastuci za dojenje, platnene pelene, bodyji i benkice samo su neke od mnogobrojnih stvari o čijem sastavu treba razmišljati dok smo u kupovini dječje odjeće.

Da li da uzmem stopostotni pamuk ili materijal za bebu u sebi ipak smije imati i poliester? Što je s bojama? Je li bolje da je potpuno bijelo ili s uzorkom? Koja je najbolja posteljina za dijete? Koja presvlaka za kinderbet se najlakše čisti?

Ovo su samo neka od brojnih pitanja o kojima treba razmišljati dok smo u kupovini posteljine, presvlaka za dječji krevetić, jastuka za dojenje, platnenih pelena, benkica, bodyja ili robice za svog klinca ili klincezu.

Najbolje rješenje

Dječja koža je nježnija, tanja i manje otporna na bakterije i štetne tvari iz okoliša od kože odrasle osobe. Osim toga, proizvodi manje melanina koji je štite od sunčevih zraka te je manje masna. Upravo zato, potrebno je posvetiti dovoljno pažnje i informirati se o najboljim rješenjima kako bi osigurali najveću sigurnost svome djetetu. Najbolje je koristiti 100 postotni nebijeljeni pamuk koji će umiriti dječju kožu.

Pamučne tkanine su prozračne, prirodne sirovine i omogućavaju koži da "diše". Zdrav materijal, bez umjetnih bojila i mirisa, djetetu će biti udoban i mekan. Uzorci nisu zabranjeni, ali je važno paziti na to kako su sašiveni. Konci ne smiju viriti, a boja se pri pranju ne bi smjela izbjeljivati.

Kod presvlaka za dječji krevetić, važno je paziti da se može lako skinuti, a plahte s gumom olakšavaju stavljanje i praktičnije su od onih bez gume. Kako su djeca u stalnom kontaktu s raznim tkaninama, važno je pripaziti da je pamuk koji koristite kvalitetan, izdržljiv i dovoljno mekan za bebinu kožu.

Nije to samo vaš jastuk

Jastuk za dojenje praktično je sredstvo za majku, ali i dijete. Može doći u ravnom i zakrivljenom obliku, a koji oblik koristite ovisi o vašim vlastitim željama. Pamučni jastuk za dojenje je lagan, mekan i funkcionalan te pomaže dojiljama kod spavanja na boku ili dojenja u sjedećem položaju, dok bebu štiti od prevrtanja i pomaže joj dok uči puzati.

Od svega toga, zapravo je najvažniji materijal koji stavljamo na nježnu dječju kožu. Pritom mislimo na odjeću koju oblačimo svom mališanu, kao i na posteljinu, odnosno presvlake, kojima tu posteljinu presvlačimo. I jedno i drugo najbolje je ako je izrađeno od pamuka, i to po mogućnosti od organskog pamuka. Osim što je najlakše za održavanje, jer robicu i navlake možete iskuhati tako što ćete ih oprati u perilici rublja na 90°C, najzdravije je za nježnu dječju kožu.

5 stvari na koje treba paziti dok kupujete posteljinu

1. S obzirom na to da postoje različite veličine krevetića, važno je izabrati pravu veličinu posteljine. Izmjerite dimenzije kinderbeta prije kupovine kako ne bi trebali vraćati kupljenu posteljinu krivih dimenzija.

2. Iako dijete u prvih par mjeseci ne treba jastuk niti poplun, zbog funkcionalnosti i praktičnosti bolje je pri prvoj kupovini "obaviti" sve pa kupiti odmah jastuke, posteljinu, ogradicu, poplun i navlake.

3. Važno je paziti da je tkanina kvalitetna. Najbolji je čvrsti pamuk koji se ne može lako potrgati i koji ostaje u istom stanju nakon nekoliko pranja, a istodobno je dovoljno mekan za bebu.

4. Mnogi se odluče za bijelu boju posteljine jer su time sigurniji da ne sadrži umjetna bojila, ali ne treba bježati ni od šarenih motiva koji će biti ugodni oku i zabavni djeci za gledanje.

5. Najvažnija stvar na koju treba paziti dok kupujete posteljinu je sastav tkanine. Birajte prirodne materijale i 100% pamuk jer je on najzdraviji za dijete.

Sve to, po najpovoljnijim cijenama možete pronaći na jednom mjestu - u Lesnini, iz čijeg bogatog izbora izdvajamo...

Promo

Linker
17. travanj 2024 10:52