Najvažnije je da su sretni i nasmijani, zar ne!?
 Foto: iStock
Sreća najveća

Za njih smo spremni učiniti sve, no zaboravljamo koliko je malo potrebno...

Kad su naši najmlađi u pitanju, kompromisi uglavnom ne dolaze u obzir... I neka je tako, jer njihove prve godine na ovome svijetu i iskustva koja im tada 'priuštimo' pratit će ih kroz cijeli život.

Istog trenutka kad po prvi puta primiš svoje dijete u naručje poželiš ga zaštiti od svega - zauvijek. Štoviše, zakuneš se tiho da ćeš to i činiti. I trudiš se, naravno, od tog istog trenutka ispuniti dano obećanje. Prvo, već pri samom dolasku kući i brizi da redovito i dovoljno jede i spava, a zatim i da je bebici ugodno. Biraš najmekšu posteljinu, robicu od organskog pamuka i prirodnu kozmetiku. Paziš na svaki, pa i najmanji detalj. Unatoč tome, dogodi se da nekad malo "skrenemo s puta", što vrlo brzo primijetimo tamo gdje nas najviše boli - na našem djetetu.

Baš kao što bismo trebali slijediti kalendar dohrane kad je prehrana najmlađih u pitanju, tako bismo ozbiljno trebali shvatiti i njegu kože naše djece. Naime, mnogi misle kako je ono što je dobro za njih, odrasle, jednako dobro i za njihove mališan. No, nije tako! Koža beba je nježna i mnogo osjetljivija od kože odraslih ljudi, stoga i njega mora biti prilagođena.

Lijepo upakirano, no je li i dobro?

I dok nas sa svih strana bombardiraju lijepo upakiranim kremicama, šampončićima, uljima, na koje smo, priznat će gotovo sve žene - vrlo osjetljive, treba ipak biti oprezan prilikom izbora, jer samo zato što lijepo izgleda, ne znači i da je dobro za bebinu kožu.

Dermatolozi, naime, ističu kako je bebina koža za otprilike 30 posto tanja, brže gubi vlažnost, brzo upija, ali i gubi vodu, podložna je iritacijama i ne može se sama obraniti od grubih elemenata poput hladnoće, vjetra, sunca ili suhog zraka. Zato ju je nužno zaštititi kako bi bila zdrava i snažnija sa svakim bebinim novim danom.

Kako biste doskočili tim problemima najbolje je birati kozmetiku koja u sebi sadrži prirodna ulja ovih četiriju čarobnih biljaka:

Ricinusovo ulje

Foto: Shutterstock
Holistička medicina često preporučuje ricinusovo ulje za tretiranje bolesti koje su uglavnom otporne na tradicionalne terapije.

Ricinusovo ulje: svijetlo je i bez mirisa. Čuva kožu, daje joj vlažnost, a koristi se i za njegu suhe i oštećene kose, usnica i noktiju. Mazanje trepavica ovim uljem pospješuje njihov rast, a zanimljivo je i kako odlično djeluje na zarastanje rana, posjekotina i modrica. Kad prvi puta vidite što je dijete u stanju napraviti sa svojim žiletićima od noktića - posegnite upravo za ovim uljem. Dobro je znati i kako masiranje trbuha ovim uljem i proizvodima koji ga sadrže, sprečava proljev. Ricinusovo ulje koristi se i kod uboda insekata, tretiranja bradavica i madeža te gljivica.

Nevenovo ulje

Foto: Shutterstock
Jeste li znali da se neveno ulje u narodu naziva i uljem za sto bolesti!?

Nevenovo ulje: narančaste je boje i koristi se za njegu osjetljive, suhe i ispucale kože. Danas se neven može naći u mnogim gotovim proizvodima. Oblozi, ulja, kreme, pa čak i svježa biljka važnu primjenu imaju u dermatologiji kod oštećene i iritirane kože, opeklina i bradavica. Djeluje protuupalno, antiseptički i pomaže zacjeljivanje rana. Ako kod djeteta primijetite pelenski osip ili, pak, osip oko usta zbog dude, slobodno posegnite za nevenom. Znanstveno je dokazano da terpenski alkoholi i flavonoidi sadržani u nevenu uništavaju različite bakterije, viruse i gljivice, a sprječavaju i upale.

Ulje avokada

Foto: iStock
Ulje avokada zbog svoje se hranjivosti i ljekovitosti često koristi u kozmetičkoj industriji, a posebno zato što je pogodno i za njegu osjetljive kože.

Ulje avokada: tamnije je, zelene boje i blagog mirisa. Sadrži vitamin E, beta-karoten i nezasićene esencijalne kiseline. Ima regenerativan učinak na suhu kožu i onu koja pati od ekcema. β-sitosteroli iz ulja avokada reguliraju lučenje sebuma kože, čine ju mekom i pomažu njenu prirodnu regeneraciju. Ovo ulje sadrži znatno veći udio alfa, gama i ukupnih tokoferola (vitamina E) od maslinovog ulja, jednih od najvažnijih antioksidansa rabljenih u kozmetičkoj industriji. S obzirom na to da lako prolazi kroz kožu, ostavljajući osjećaj glatkoće, pogodno je kako za bebinu, tako i za njegu zrele kože, te se često svrstava među jedna od "anti-age" ulja.

Maslinovo ulje

Foto: IStock
Ne morate znati puno o maslinovu ulju kako biste i sami zaključili da je jedno od najboljih izbora za njegu suhe kože.

Maslinovo ulje: gusto je i koža ga teško upija, međutim, unatoč tome vrlo je dobro za tretiranje suhe i oštećene kose i strija. Iako se maslinovo ulje najčešće koristi u prehrani i predstavlja temelj zdrave, mediteranske prehrane, pokazalo se odličnim za njegu kose i kože. Kod beba i djece ovo ulje ima posebno važnu ulogu prilikom zaštite od sunca te njege nježnih vlasi kose i tanke kože. Naime, maslinovo ulje ima prirodne lipide kemijski najsličnije ljudskom sebumu. Ova sličnost omogućuje mu da maksimalno pomogne našoj koži. Također, sadrži skvalen, snažan antioksidans kojeg naše tijelo i samo stvara, a koji nas štiti od oksidacije i isušivanja kože. I na kraju, ali ne manje važno, maslinovo ulje je antioksidans, koji pomaže koži u borbi protiv slobodnih radikala, te sprječava degeneraciju stanica.

Gdje je beba, tu su badem i kamilica

Kamilica je poznate po svojoj učinkovitosti u liječenju nesanice, no prirodna ulja ove biljke učinit će bebinu kožu mekanom i podatnom. Svijetložute je boje i nenametljivog mirisa. Bogato je proteinima i dobro je za sve tipove kože. Posebno se preporučuje za njegu suhe i oštećene kože jer smiruje upalne procese. S druge strane, bademovo ulje jedno je od najstabilnijih biljnih ulja, bogate arome i dugog vijeka trajanja, poznato po svom bogatom sastavu vitamina (A, B1, B2, B6 i E), minerala i masnih kiselina. Zbog toga je pogodno za njegu svih tipova kože, a posebno za onu sklonu crvenilu i perutanju, kakva može biti osjetljiva bebina koža.

Melem Baby ima sve

Samo to vam treba: Sva njega u samo četiri proizvoda

Foto: Melem Baby Press
Za njegu bebine kože trebaju vam samo ova četiri proizvoda.

Spoj prirodnih ulja ricinusa, nevena, avokada i masline te hranjive karite i kakao maslaca, u Melem Baby kremi za njegu i zaštitu pelenskog područja, stvaraju zaštitni sloj na osjetljivoj bebinoj koži, omogućujući joj da se sama hidrira, i istovremeno djeluje umirujuće.

Kupka i šampon Melem Baby pobrinut će se za higijenu vaše bebe, istovremeno hraneći kožu bogatim uljima masline, ricinusa i nevena te ekstraktom kamilice i pantenola kako bi ostala nježna i hidratizirana.

Biorazgradive vlažne maramice Melem Baby učinkovito čiste pelensko područje i istovremeno njeguju prirodnim uljima ricinusa, badema, avokada i masline.

Poznata Melemova zaštitna krema za osjetljivu kožu donosi trenutan osjećaj olakšanja, njeguje, hrani i štiti kožu od vanjskih utjecaja poput hladnoće i vjetra te pomaže u ublažavanju kožnih nadražaja.

Svi proizvodi su dermatološki testirani i osmišljeni tako da njega vaše bebe bude jednostavna, ali beskompromisno najbolja.

Powered by Melem Baby

Linker
18. travanj 2024 13:37