Roxy Dillon, guru mladosti, svojim revolucionarnim prirodnim programom Bio-Young donosi mnoštvo dobrih trikova.
 Foto: BRDNK Production/Unsplash
Ne moraš se skrivati ispod šešira

Za kosu bez sijedih vlasi: Kako što duže zadržati prirodnu mladolikost

Roxy Dillon autorica je knjige 'Prirodno mladi', u kojoj daje savjete kako pomladiti hormonsku i staničnu funkciju tijela na potpuno prirodan način i okrenuti biološki sat unatrag. Evo što savjetuje.

Vjerojatno nema čovjeka koji ne želi što dulje ostati vitalan i mlad. Neki investiraju znatan novac da se izvana pomlade uz pomoć suvremenih estetskih metoda, a drugi, želeći dug i zdrav život, vode tome primjeren stil života. Roxy Dillon zalaže se za ovo drugo. U svojoj knjizi "Prirodno mladi" (možete je pronaći u izdanju Planetopije, 2016.) bavi se upravo onim što svi priželjkujemo - prirodnim starenjem i našom vlastitom moći da radikalno pomladimo hormonsku i staničnu funkciju svog tijela, a to znači da biološki sat počnemo vrtjeti unatrag.


Roxy Dillon bavi se nutricionističkom, ortomolekularnom i herbalnom terapijom od 1979. godine i kroz svoj je program Bio-Young temeljen na prirodnim tvarima za pomlađivanje tisućama klijenata, kako navodi u knjizi, pomogla da preokrenu proces starenja. Knjiga donosi pregršt informacija kako se čovjek može pomladiti iznutra i izvana, kako se mogu zaustaviti procesi starenja jednostavnom primjenom hrane, biljaka, dodataka prehrani te eteričnih i baznih ulja te kako je moguće preokrenuti biološki proces starenja u tijelu i pomladiti stanične i hormonske funkcije.
Na početku knjige Roxy Dillon kaže da su svi neugledni vanjski pokazatelji na ljudskom tijelu - bore, suha i umorna koža, vrećice ispod očiju, razni upalni procesi na koži, gubitak kose i mnoga druga stanja i simptomi starenja - rezultat oslabljene stanične i hormonalne funkcije, a odabirom pravilnih tretmana koji odgovaraju individualnim potrebama u samo nekoliko tjedana može se dobiti pomlađeni izgled, bolje zdravlje i vitalnost.

- Tridesete godine su vrhunac vitalnosti i to je vrijeme kada sve u našem tijelu funkcionira na najbolji način. Nakon toga stanična i hormonska funkcija naglo opadaju i dolazi do starenja. Stanično starenje dovodi do genetskih promjena, čija posljedica mogu biti bolesti poput raka, ali dovodi i do promjena u sintezi glavnih strukturnih komponenti, kao što su kolagen i elastin, što opet dovodi do stvaranja bora. Hormonsko se starenje odnosi na smanjenje količine glavnih hormona do kojeg dolazi starenjem i može negativno utjecati na naš izgled, energiju i spolni nagon. Za mladost i postizanje rezultata potrebno je zaustaviti i stanično i hormonsko starenje u isto vrijeme jer se ona ne događaju u odvojenim vremenskim razdobljima, nego odjednom i stalno i treba ih vratiti na razinu funkcioniranja kao u mladosti. Dakle, treba istovremeno tretirati i jedno i drugo - kaže Roxy Dillon.

I kosa stari

Osim na zdravlje, kožu i izgled, starenje ostavlja negativne posljedice na kosu i tjeme i stoga je Dillon cijelo jedno poglavlje posvetila upravo obnavljanju i jačanju rasta kose, a nazvala ga je "Kosa za pamćenje". Govori o načinima kojima se može ubrzati rast kose, poboljšati njeno zdravlje i vratiti joj prirodnu boju, punoću i ljepotu. Naime, koliko god gubitak kose može frustrirati, to nije nepovratan proces i svatko može uživati u svojoj sjajnoj, bujnoj i živahnoj kosi bez obzira na godine.

Zašto se kosa prorjeđuje i opada?

Iako je kod muškaraca to učestalija pojava, i kod žena se sa starenjem često počinju pojavljivati širi razdjeljak, kosa je rjeđa, rep tanji, a na nekim područjima kose gotovo i nema. Žene gube i boju zbog smanjenja broja melanocita, stanica odgovornih za boju kose, u vlasima. Folikuli kose počinju raditi sporije ili potpuno prestaju s radom zbog slabljenja staničnih i hormonskih funkcija.

Prema tvrdnjama Roxy Dillon moguće je ponovo pokrenuti rast kose i revitalizirati njenu prirodnu boju pa oživljavanjem melanocita može čak doći i do obrnutog procesa sijeđenja kose. Značajan faktor u prorjeđivanju i gubitku kose kod žena je smanjenje količine estrogena tijekom starenja. Kako razina estrogena opada, muški hormon dihidrotestosteron (DHT) postaje dominantan pa dolazi do neželjenog gubitka kose na vlasištu, ali i još neželjenijeg rasta dlaka po licu i tijelu.

- Stanična stimulacija će stimulirati folikule po cijelom tijelu. Uravnoteženje hormona, pak, s naglaskom na povišenju estrogena kod žena, dat će željeni učinak na područje koje se tretira. To znači da će isključivo stanični stimulator kao što je kofein (ili kava) poboljšati rast kose na tjemenu, ali i dlačica na bradi ako se primjenjuje na tom području. No, ulje koromača ili anisa ili bilo koje drugo estrogenski aktivno ulje ili biljka stimulirat će folikule vlasišta, a opet će smanjiti neželjeni rast dlačica na licu - kaže Dillon.

Eterična ulja za rast kose

Neka eterična ulja vrlo učinkovito potiču rast kose. Među najbolja se ubrajaju ulje ylang-ylanga, koje ujedno posvjetljuje kosu. Ulje lavande koristi se za poticanje rasta kose, a s njim se može kombinirati i ulje timijana i cedra. Ružmarin i eukaliptus su vrlo djelotvorni za kosu, a mogu se koristiti pojedinačno ili zajedno. Eterično ulje ružmarina vrlo je djelotvorno za pojačavanje rasta kose, a rezultati su vidljivi već za tri tjedna. Za najbolje rezultate ulje treba utrljavati svakog dana tijekom pola godine, a nakon toga može se preskočiti dan ili dva. Između tretmana ne bi trebalo proći više od tri dana. Kombinacijom ulja eukaliptusa i ružmarina postižu se još bolji rezultati. Eucalyptus globulus povećava broj ceramida u kosi i time povećava njezinu vlažnost i sjaj, a ako se svakodnevno utrljava na vlasište i premaže po cijeloj dužini kose, za tri mjeseca kosa će postati sjajnija i bujnija. Oba ova ulja vrlo dobro djeluju i na boju kose, posvjetljuju je i oživljavaju, a osim što povećavaju broj ceramida, koji kosi daju sjaj, eukaliptus stimulira i melanocite, stanice odgovorne za proizvodnju pigmenta.

Svinjska mast i luk oživljavaju kosu

Utrljavanje svinjske masti te unutarnja i vanjska upotreba luka, polifenola, cisteina, vitamina E i C kosi će vratiti mladenačku teksturu i boju. Luk djeluje tako što stimulira folikule pa kosa počinje ponovo rasti. Običan luk, kao i luk u prahu, bogat je izvor sumpora koji je važan za stvaranje keratina, proteina kose. Naime, sumpor poboljšava teksturu vlasi, a kosa djeluje sjajnije i živahnije već nakon prvog korištenja. Običan sumpor u prahu moguće je kupiti u bilo kojoj biljnoj ljekarni, dovoljno ga je dodati u šampon ili regenerator, a može se na kosu nanijeti i pripravak od luka. Kosa će postati vidljivo jača i otpornija. Polifenoli su snažni stimulatori rasta kose, a ima ih u jabučnom octu.
Lokalna primjena jabučnog octa na vlasištu vrlo će brzo ojačati strukturu kose i učiniti je gušćom.

Luk i jabučni ocat, osim na čvrstoću i gustoću, povoljno djeluju i na boju kose jer kvercetin, koji se nalazi u luku, potiče proizvodnju melanina, što utječe na boju kose. Utrljavanjem soka od luka ili nanošenjem luka u prahu obrće se proces starenja melanocita koji proizvode pigment te se kosi vraća njena prirodna boja.

Za razliku od kave koja, ako se samo pije, nema nikakav učinak na kosu, luk može obojiti kosu i ako se samo jede jer znatno povećava proizvodnju melanina u folikulama. Kalcijev pantotenat u tabletama također ima dvojako djelovanje. Stimulira proizvodnju pigmenta pa prirodnu boju kose čini izraženijom, a također ubrzava rast kose. Ubacivanjem ovog dodatka u šampon povećava se njegov potencijal i kosa postaje još ljepša.

Foto: iStock
Zanimljivo je koliko eterična ulja mogu biti dobra za kosu.

Zašto starenje mijenja boju kose

Smanjena aktivnost tirozinaze razlog je zašto kosa gubi pigmentaciju. Tirozinaza je enzim vezan uz sintezu melanina, a on je odgovoran za sve boje kose - plavu, crvenu, crnu, smeđu. Aktivnost tirozinaze u folikulima kose opada s godinama, a s tim i pigmentacija kose postaje manje intenzivna dok se pigment potpuno ne prestane sintetizirati i kosa ne postane sasvim bijele boje. Na pigment kose mogu utjecati hormonske promjene pa mnoge žene tijekom trudnoće primjećuju da im kosa i koža tamne. Smanjene razine hormona za vrijeme menopauze dovode do smanjene količine melanina, što može uzrokovati sijedu i potpuno bijelu kosu.

Zasićene masne kiseline pomažu kosi da vrati prirodnu boju, a istraživanja su pokazala da su one učinkovitiji aktivatori tirozinaze od nezasićenih masnih kiselina. U Indiji se već stoljećima za obnavljanje sijede kose koristi ulje sezama i kokosa. To je razlog zašto je i svinjska mast toliko učinkovita pri posvjetljivanju prirodne boje kose, a ujedno potiče rast kose, što je čini jednim od najjeftinijih i najboljih tretmana za kosu. Sezamovo, kokosovo, ricinusovo ulje i ulje avokada također su vrlo dobra za poticanje rasta kose i pojačavanje boje.

Želite biti plaviji ili tamniji?

Nanošenje koncentrata rajčice na kosu prije nego što je našamponirate posvijetlit će plavu boju. Zeleni sokovi od špinata ili kelja te zelena ulja kao što je maslinovo ili ulje avokada vrlo su učinkoviti za posvjetljivanje plave kose, neovisno o tome je li vam kosa prirodno plava ili obojena u plavo. Kosu će posvijetliti i limun, kamilica, sladić, med, lanolin, a možete ih upotrijebiti zasebno ili kombinirano. Ako imate tamnu kosu, hmelj i ginko će pojačati njezinu boju. Hmelj povećava razinu melanina u tijelu, što vraća prirodnu boju kose, a k tome oživljava ton kože i očima daje intenzivnu boju.

Tretmani Bio-Young

Odaberite pripravke tako da se vodite jednostavnošću nabave, cijenom i osobnim preferencijama, savjetuje Roxy Dillon. Jedan pripravak dovoljan je za liječenje i poboljšanje stanja kose, a svaki dodatni ubrzat će poboljšanje.

Kofein: Skuhajte šalicu jake instant-kave, pustite da se ohladi i zatim nanesite po cijelom vlasištu. Ostavite da djeluje najmanje dvije minute, po mogućnosti i dulje. Učinite to svaki dan. Kosu nakon toga operite šamponom i koristite regenerator.

Ružmarin i eukaliptus: Svaku večer ova ulja utrljajte u vlasište. Mogu se koristiti nerazrijeđena, ali bolje ih je razrijediti u baznoj masnoći kao što je svinjska mast, ulje crvene palme ili bilo koje drugo ulje. Počnite sa 30 kapi svakog ulja, čak i upola manje ako vam je vlasište osjetljivo, pa s vremenom povećavajte dozu.

Svinjska mast: Upotrijebite pola do dvije žličice svinjske masti, ovisno o dužini i debljini vlasi i ostavite da djeluje najmanje pola sata, a zatim operite kosu šamponom. Svinjska mast se lako ispire, a kosa je nakon nje mekana. Koristite regenerator za kosu da spriječite zapletanje kose.

Jabučni ocat: Ocat možete nanijeti na vlasište pola sata prije pranja ili ga dodajte u šampon u omjeru pola-pola.

Luk: Usitnite luk u blenderu, zatim ga procijedite i sok ulijte u bocu. Čuvajte ga u hladnjaku. Koristite ga svaki dan. Utrljajte ga u vlasište, ostavite da djeluje pola sata, a zatim kosu operite šamponom. Možete koristiti i čisti luk u prahu, pomiješati osam žličica tog praha s toplom vodom, napraviti pastu i nanijeti je na kosu prije pranja.

Med, lanolin i sladić: Šest žlica meda razmažite po vlasištu i kosi i ostavite pola sata, a zatim operite šamponom. Dlanove namažite tankim slojem lanolina i nanesite na mokru kosu. Objema ćete metodama naglasiti plave pramenove. Od sladića skuhajte čaj, a kada se ohladi, koristite ga za završno ispiranje.

Ulje pšeničnih klica: Dobar tretman za plavu izblijedjelu kosu. Nanesite tri žličice ulja pšeničnih klica kao prvo šamponiranje. To će kosi vratiti boju.

Ljuske oraha i kana: Ove dvije prirodne boje namijenjene su za tamnu ili crvenu kosu, nikako za svijetlu. Ako imate puno sijedih, a kosa vam je prirodno smeđa, obojite pramen pomoću orahovih ljusaka u prahu prije nego što obojite cijelu kosu. Kod prirodnih boja za kosu dobro je što zaista daju potpuno prirodan izgled. Prilikom prve primjene ne ostavljajte da djeluje dulje od trideset minuta i provjerite da proizvod slučajno ne sadrži aditive.

Linker
17. travanj 2024 22:09