Učinkovitiji mozak

Volite maštati? I neka, sigurno ste inteligentniji, kreativniji i maštovitiji

Pogrešno je uvriježeno mišljenje kako sklonost maštanju ukazuje na nesposobnost kontrole uma i zadržavanja pažnje. Upravo je suprotno!

 

Znanstvenici s Tehnološkog instituta u Georgiji otkrili su da su ljudi čije su misli sklone odlutati sa zadatka kojim se bave u određenom trenutku zapravo inteligentniji i kreativniji od onih jako fokusiranih.

Osobe koje često maštaju imaju učinkovitiji mozak koji im omogućuje da imaju dovoljno kognitivne energije i za druge misli, a ne samo za razmišljanje o onome čime se bave u određenom trenutku.

 

Dokazano magnetskom rezonancom

Za potrebe istraživanja ispitanici su se morali pet minuta usredotočiti na određenu točku.

Tijekom tog vremena napravljena im je magnetska rezonanca mozga kako bi se vidjelo koja su njegova područja aktivna, a zatim su bili podvrgnuti testovima kreativnosti i inteligencije, odnosno mjerenja sposobnosti rješavanja problema te su odgovarali na pitanje koliko su im često misli odlutale.

Foto: iStock

Ispostavilo se da su osobe koje su kreativnije, koje imaju veću sposobnost rješavanja problema i koje su inteligentnije ujedno sklonije maštanju. Takvi rezultati pokazuju da je pogrešno uvriježeno mišljenje kako je sklonost maštanju zapravo nesposobnost kontrole uma i nesposobnost zadržavanja pažnje.

Upravo suprotno, oni čiji je mozak učinkovitiji imaju veću sposobnost da istodobno procesiraju više podataka i informacija te da im misli, osim na jedan zadatak, budu usmjerene i na druge stvari pa tako i na maštanje.

 


Događa li se i vama da vam misli odlutaju za vrijeme radnog vremena?

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo