Malo suha, malo masna, mješovita koža je često 'vrckava' pa je treba znati 'ukrotiti'.
 Getty Images
MINI SPECIJAL

VODIČ Pravilna njega lica za svaki tip kože [3]

Od jutra do večeri: kako najbolje odabrati proizvode za svoju kožu. Pomoći će vam naš vodič! Kao što znate različiti su tipovi kože, postoji normalna, suha, masna, osjetljiva, zrela, a ovog puta se bavimo onom "najčudnovatijom" - mješovitom kožom!

Svaki tip kože nosi sa sobom određene izazove (doduše, neki manje, neki više), a uz bogatstvo kozmetičkih proizvoda na tržištu ponekad je teško odabrati što točno vašem licu treba. "Pročešljali" smo gomilu savjeta dermatologa i stručnjaka za kožu kako bismo taj odabir učinili što jednostavnijim i što učinkovitijim i donosimo ono što vaš tip kože treba svako jutro i svaku večer, ali što će vam dobro doći tu i tamo.

Za početak morate znati svoj cilj:

Cilj njege suhe kože mora biti obnavljanje barijere kože i sprečavanje gubitka vlage. Kod zrele kože smo na više frontova - protiv bora, tamnih mrlja i opuštene kože. Ako imate masnu kožu, borite se sa žlijezdama lojnicama koje rade snažnije i luče više sebuma. Mješovit tip kože izazovan je jer treba naći balans. S osjetljivom kožom treba naročito blago postupati, a ako ste sretnica s normalnom kožom, potrudite se da što dulje ostane takva.

ČITAJTE I:


MJEŠOVITA KOŽA

Briga o ovom tipu kože koja je na nekim dijelovima suha, a na drugim masna može biti prilično izazovna jer je potrebno naći dobar balans.

Proizvodi koji hidratiziraju, a ne začepljuju pore su ključ i, iako to zvuči kao da morate imati brdo kozmetike, bez brige, lako ćete pronaći one koji zadovoljavaju oba ova uvjeta.


JUTARNJA RUTINA:
gel za čišćenje, tonik, lagana hidratantna krema, SPF

Ovaj tip kože čistite kao i masnu, pjenastim gelom koji ne isušuje i slijedite taj korak bezalkoholnim tonikom, no ovdje ne morate, kao kod masne kože, izbjegavati ulja u hidratantnoj njezi. Zbog suhih dijelova lica bilo bi dobro da vaša hidratantna krema sadrži hijaluronsku kiselinu koja će obilno dati vlagu vašoj koži, a nije preteška za masnija područja. Ako na masnijim područjima vaše kože znaju izbijati prištići, potražite sredstvo za zaštitu od sunca s cink-oksidom koji ima i antibakterijsko djelovanje.


VEČERNJA RUTINA: gel za čišćenje, tonik, serum s AHA kiselinama ili retinolom, hidratantna krema bez ulja

Iskoristite večer za čišćenje i sužavanje pora i blagu hidrataciju pa se vodite istim postupkom namijenjenim masnoj koži koji smo već opisali.


POSEBNA NJEGA:
maska za čišćenje, njegujuća ulja

Maska za čišćenje jednom tjedno također će vam dobro činiti, ali isprobajte i ulja za lice. Mješovita koža zna izvrsno reagirati na njegujuća ulja zbog hidratacije koju pružaju, ali ih koristite uvijek uvečer.


Prijedlog proizvoda pogodnih za njegu mješovite kože lica.

Linker
11. travanj 2024 10:58