S dolaskom visokih temperatura i sezone kupanja u moru i bazenima o intimnoj higijeni treba voditi više računa nego inače.
 Foto: iStock
BOLI, SVRBI, PECKA?

Vaginalne i uroinfekcije: kako ih spriječiti i liječiti?

Ljeto, vrućina, more i bazeni predstavljaju određene opasnosti za naš mokraćno-spolni sustav. Iz tog razloga ljeti često mogu nastati crvenilo, upale i male ranice koje su idealne za razvoj gljivica, bakterija i virusa 'tamo dolje'.

Toplina, vlaga i sunce izazov su za cijeli naš organizam, a jedno od najugroženijih dijelova tijela je intimno područje.

Ponovimo prije odlaska na ljetovanje najveće opasnosti:

1. Bazeni

U bazenima, spa centrima, pa i na plaži na velikim temperaturama razvijaju se mikroorganizmi. Sva ova mjesta preplavljena su kupačima s čijih tijela se bakterije dodatno šire. Pazite gdje sjedate i nikako nemojte sjediti na rešetkama uz bazene. Pri sjedanju na plastične stolce, kamenje ili pijesak treba koristiti ručnik. U bazenskim svlačionicama treba koristiti papuče za plažu, a pri korištenju javnih toaleta nikad ne treba sjesti na školjku ukoliko nemaju jednokratne papirnate prekrivače za tu namjenu.

2. Dug boravak u vodi

Iako ste se zaželjeli mora, bazena i kupanja, dozirajte vrijeme koje provodite u vodi. Sunce i sparno vrijeme vas mogu prevariti i hladna voda može dovesti do pothlađivanja u mokrom kupaćem kostimu.

3. Mokri kupaći kostim

Nemojte biti lijeni. Nakon kupanja obavezno presvucite kostim iako vam se čini da će se brzo osušiti. Svi znamo da se najljepši kostimi koje imamo nikako ne suše i nije dobro sjediti u mokrom kupaćem kostimu. Također, treba izbjegavati boravak vani bosih nogu navečer kada zahladi.

4. Nedovoljna briga o higijeni

Tijekom ljeta, nužna je pojačana briga o osobnoj higijeni jer je ona uz promjenu okoline i vlažne uvjete glavni uzrok nastanka infekcija. Kada se njima pridoda nedovoljna pažnja pri mijenjaju uložaka i tampona tijekom mjesečnice i pad imuniteta pri opuštanju od stresa, a dok naša okolina vrvi bakterijama u ljetnim mjesecima - iritiramo vaginalnu sluznicu i uništavamo njenu floru koja služi upravo tome da nas štiti.

Izbjegavajte agresivne sapune i dezodoranse, općenito se okrenite prirodnim proizvodima i sastojcima. Kod problema s mokraćnim funkcijama često se koriste urološki čajevi i svakako jedni od najpoznatijih - preparati od američke brusnice - koji se mogu pronaći u ljekarnama.

5. Pijte dovoljno tekućine

Uz antibiotik (ako ga je liječnik propisao), dodatno treba uzimati veće količine vode i čajeva. Iako se ovaj savjet neprestano ponavlja, imajte na umu kako bakterije i toksini u organizmu kojima smo izloženi ljeti uništavaju vaše zdravlje. Konzumacijom tekućine bakterije se ispiru i u mokraćnom sustavu. Najbolje je popiti 1,5 do 2 litre.

Beautiful woman sitting on bed in the morning shadows
Foto: iStock
Jeste li i vi među onih 15 posto žena kojima su problemi donjih mokraćnih puteva kronična tegoba?

Kako liječiti vaginalne infekcije?

Najbolje je posjetiti ginekologa da se ustvrdi je li možda riječ o vaginalnoj kandidijazi (bijeli iscjedak, miriše na kvasac, najčešće svrbi i pecka) ili je riječ o bakterijama poput Gardnelle, Trichomonasa, Klamidije, Mycoplazme, Ureoplazme ili sličnih te prema dijagnozi primijeniti propisanu terapiju.

Simptomi bakterijskih infekcija su:

  • Pojačan iscjedak
  • Svrbež
  • Peckanje
  • Smetnje prilikom spolnog odnosa

Urinarne infekcije

One su ljeti izrazito česte, a riječ je o blažoj upali mokraćnog mjehura (cistitis). Više od 90 % slučajeva cistitisa uzrokovano je bakterijom E. coli koja je sastavni i neizostavni dio naše crijevne flore. Ona pridonosi normalnoj funkciji crijeva, sintezi vitamina K, metabolizmu te sprečava razvoj štetnih bakterija, ali istovremeno je najčešći uzročnik upala mokraćnog sustava, po čemu i jest došla na zao glas. Još jednom naglašavamo, pripazite na pothlađivanje i koliko vremena ste u vodi i u mokrom kupaćem kostimu.

Simptomi su:

  • Učestalo mokrenje
  • Bol u donjem dijelu trbuha
  • Bol prilikom mokrenja
  • Mutni, krvavi ili neugodni mirisi urina
  • Visoka temperatura s jakim bolovima u predjelu bubrega

Za mjehur i mokraćni sustav postoje provjerena rješenja iz prirode koja se modernim farmaceutskim tehnologijama ekstrahiraju, standardiziraju i koriste u dodacima prehrani. Daleko najpoznatiji su ekstrakti ploda američke brusnice i cvijeta europske zlatnice.

U ljekarnama možete potražiti američku brusnicu u kapsulama koja u svom sastavu sadrži jedinstvenu kombinaciju ekstrakta američke brusnice i ekstrakta cvijeta europske zlatnice obogaćene s čak 150 mg beta-glukana te vitaminom C koji nam je u ovakvim situacijama važan zbog jačanja imuniteta.

Stoga, uživajte na moru i stavite svoje zdravlje i higijenu na prvo mjesto. Sretno!

Promo

Linker
15. travanj 2024 21:50