Nakon pilinga koža će postati glatka, prokrvljena, uklonit ćemo mrtve stanice, obnoviti i regenerirati kožu...
 Foto: Istock
Koji izabrati

Uz prirodni piling pomladite i osvježite kožu, riješite se akni i grubih laktova

Dobrim pilingom tijela uklonit ćemo ne samo različite nečistoće i toksine nakupljene u našoj koži nego ćemo postići i osvježenje i opuštanje.

Piše: Petra Šafranko, Park božanske energije, www.divineenergypark.org


Hladni zimski dani, niska temperatura i vjetar, padovi i skokovi temperature, sve to pogoduje isušivanju i ispucalosti kože, dobivanju grubog izgleda te općenito slabijoj cirkulaciji kože.

Vanjski faktori nisu jedini koji utječu na stanje kože. Bez obzira na vremenske prilike, uvijek trebamo obratiti pozornost i na unutrašnje faktore, a to su prehrana, dovoljno sna, unošenje potrebne dnevne doze tekućine u tijelo, kisik, svakodnevni stres i ostalo.

Koža odražava naš način života

Bila ona suha i osjetljiva, masna ili normalna, koža ima univerzalnu funkciju - mehaničkim djelovanjem zaštite tijela koža nas štiti od vanjskih utjecaja, UV zračenja, regulira temperaturu tijela i osigurava imunitet organizma. Pokazatelj je i našeg načina života, jer svakodnevni stres i napetost očituju se i na stanju kože.

Dobrim pilingom tijela uklonit ćemo ne samo različite nečistoće i toksine nakupljene u našoj koži nego ćemo postići i osvježenje i opuštanje. Napravit ćemo kvalitetnu samomasažu tijela, naša koža će se osvježiti i pomladiti, cijelo tijelo će se opustiti, a duh ispuniti elanom.

Sami možete pripremiti piling po domaćoj i već isprobanoj recepturi. Dovoljno je odvojiti desetak minuta za njegovu primjenu, a rezultati će biti odlični. Takvom brigom za kožu i u hladnim zimskim danima postići ćete ne samo lijep i njegovan izgled, svilenkastu i mekanu kožu, nego ćete je i pripremiti za nadolazeće toplije dane.

Koji piling izabrati?

Engleska riječ "peeling", od koje dolazi i hrvatska inačica, najbolje je prevesti kao "ribanje". Primjenom pilinga uklanjamo odumrle stanice kože te razne nečistoće i nakupljene toksine. Time potičemo proces koji se inače prirodno odvija, jer naša se koža prirodno regenerira i odbacuje "mrtve" površinske stanice epidermisa, kako bi na površinu mogle doći "žive", donje stanice dermisa.

Općenito govoreći, postoje dvije vrste pilinga, mehanički i kemijski.

Mehaničkim pilingom trljamo kožu i na taj način uklanjamo stanice mrtve. U njegovoj se primjeni većinom koriste prirodna sredstva pripremljena po domaćoj recepturi.

Kod kemijskog pilinga koriste se tzv. kemoeksfolijatori, koji se sastoje od različitih kiselina, inače prirodno prisutnih u voću, mlijeku itd. Ti kemoeksfolijatori kemijski reagiraju u dodiru s kožom u obliku manjih ili većih opeklina koje potiču regeneraciju kože.

Dobrobiti pilinga

Različiti pilinzi, i oni već gotovi sa sastojcima i mirisom voća, kave itd., kao i oni spravljeni kod kuće odlično su sredstvo za čišćenje kože od nakupljenih nečistoća i toksina, za poboljšanje cirkulacije, za osvježenje i hidrataciju.

Nakon pilinga koža će postati glatka, prokrvljena, uklonit ćemo mrtve stanice, obnoviti i regenerirati kožu, otkloniti umor, osvježiti i opustiti cijelo tijelo te ispuniti elanom svoj duh.

Piling ne bismo trebali raditi više nego jednom tjedno, to je dovoljno da se vide pozitivni rezultati. Osobe koje se redovito bave sportom, zbog čega im je koža dobro prokrvljena, mogu ga primjenjivati i rjeđe. Samo piling grubih mjesta, kao što su laktovi i pete, može se provoditi češće.

Pilingom od gline, primjerice, možemo očistiti kožu od akni, pilingom od čaja od kamilice možemo ukloniti pjege, omekšati grubu kožu na tabanima, laktovima itd.

Kućni tretman

Navlažite kožu tijela i potom je namažite nekim od prirodnih ulja. Uzmite platnenu vrećicu koju ste ispunili zrncima riže ili pšenice te je navlažite vodom. Nježnim pokretima kružite po cijelom tijelu - takvim trljanjem radit ćete piling kože i ujedno ugodnu masažu tijela. Počnite od nogu kružeći u smjeru srca, zatim prijeđite na ruke, također u smjeru srca. Slijedi prednja strana tijela - od trbuha prema srcu, zatim stražnja strana tijela - po leđima prema srcu.

Osim rukavice za masažu, spužve ili platnene vrećice napunjene zrncima za piling, potrebni su vam mlijeko, ulje ili krema. To mogu biti proizvodi namijenjeni dječjoj njezi kože ili biljni proizvodi, koje također možete sami pripremiti. Važna je masnoća koja će pomoći da zrncima lakše izmasiramo kožu.

Zimi koža ima dodatnu potrebu za hidratizacijom, stoga koristite što prirodnija ulja, losione i hidratizirajuće kreme nakon pilinga, ali i općenito. Pri odabiru kreme svakako vodite brigu da ne sadrže alkohol, jer on dodatno isušuje kožu.

Danas je dostupan i velik izbor prirodnih recepata po kojima možemo sami spraviti razna ulja, kreme, balzame i slično.

Recept za domaći piling

Sastojci: 2 jušne žlice palente ili kukuruzne krupice, 1 čajna žlica meda, malo limunova soka, malo vode, da se smjesa pretvori u pastu

Primjena: Piling utrljajte ravnomjerno po cijelom tijelu - nanosite ga od vrhova stopala i ruku prema srcu, lagano masirajući cijelo tijelo. Naneseni piling dobro "oribajte" s tijela, a ostatak dobro istuširajte vodom. Nakon brisanja na tijelo nanesite hranjivo ulje ili kremu.

Linker
16. travanj 2024 23:53