Na neke stvari itekako možemo utjecati...
 Getty Images/iStockphoto
vječno mlada

Uz bore i sijede, tko se još i nje sjeti? No, dobra je vijest da se starenje vagine ipak može usporiti

Stručnjaci imaju nekoliko savjete kako održati vaginu mladolikom i zdravom.

Svaka žena i svaka vagina su drugačije, a kako prolaze godine, sve na tijelu se mijenja, pa tako i vagina. Proces starenja vagine je popraćen i njenim rastezanjem, a kako se žena bliži menopauzi, sluznica i protok krvi se smanjuju, a mišići zdjelice slabe.

Stručnjaci imaju nekoliko savjete kako održati vaginu mladolikom i zdravom.


Kegelove vježbe

Ginekolozi savjetuju pritiskanje mišića vagine po 5 sekundi, opuštanje mišića pa ponovo pritiskanje i tako još 100 puta 3 puta dnevno. Super je što ove vježbe možete raditi bilo kada i bilo gdje, pa čak i za vrijeme seksa što će dodatno pojačati užitak.

Ako je vaš dno vaše zdjelice oslabljeno uslijed porođaja, možda ćete primijetiti slabije orgazme. I za ovu situaciju su Kegelove vježbe spas.


Pilates lopta 15 minuta dnevno

Ako ste po cijele dane u uredu, zamijenite uredsku stolicu pilates loptom. Barem na 15 minuta. Ova vježba će 'natjerati' mišiće zdjelice na kontrakcije bez ijednog dodatnog stezanja. Riječ je o vrlo efikasnom načinu za održavanje mladolikog izgleda vagine.

Young very attractive and sensual woman relaxing under shower in bathroom.
Getty Images/iStockphoto
Preporučuje se korištenje blagih sredstava za njegu, jer u suprotnom razni preparati vaginu mogu bespotrebno osušiti i nadražiti što dovodi do preranog starenja


Seks

Uslijed nedovoljne stimulacije i smanjenog dotoka krvi, dolazi do promjene tkiva i mišića. Cirkulacija krvi je bitna za vlaženje koje se prirodno gubi starenjem.


Oprez s biciklom

Konstantno trenje između međunožja i sjedišta na biciklu povlači i rasteže stidne usne, a pogotovo kod izraženih usana. Također, bicikli čiji je volan postavljen niže od sjedišta uzrokuje još veći pritisak na spolni organ te ovo može dovesti do smanjenja genitalne osjetljivosti. Naravno, ne morate se odreći ovog sporta, ali nemojte pretjerivati.


Izbjegavajte agresivne preparate za njegu

Preporučuje se korištenje blagih sredstava za njegu, jer u suprotnom razni preparati vaginu mogu bespotrebno osušiti i nadražiti što dovodi do preranog starenja. Tkivo usana je vrlo osjetljivo. Nemojte ispirati vaginu gelovima za tuširanje i sapunom koji nije namijenjen za tu upotrebu. Zbog ovih proizvoda vagina može postati osjetljiva na infekcije. Zahvaljujući bakterijama koje se prirodno nalaze u vagini, može se reći da one odrađuju njeno čišćenje.

Linker
14. travanj 2024 04:08