Kašalj ne bi trebalo zanemariti, pogotovo ako traje dulje vrijeme.
 Foto: iStock
Treba li se zabrinuti?

Umara vas i brine: što vam zapravo govori vaš kašalj?

Bilo da je suh i duboko u prsima, promukao ujutro kad se probudite ili zvuči škripavo poput zahrđale brave, kašalj ne bismo smjeli ignorirati jer može biti važan simptom nekih puno ozbiljnijih stanja od obične prehlade.

Simptom: suhi kašalj

Suhi kašalj najvjerojatnije ukazuje na prisutnost virusa u gornjem dišnom sustavu. Virusi stimuliraju receptore u bronhima, što izaziva kašalj i prisiljava nas na iskašljavanje virusa, a to stvara mogućnost širenja infekcije. Osobe koje su oslabljenog imunosnog sustava, uzimaju lijekove ili kemoterapiju ili su nedavno bile na antibiotičkoj terapiji sklonije su zarazi.

RJEŠENJE: Odmor, puno tekućine i - strpljenja. U većini slučajeva bolest će potrajati nekoliko tjedana tijekom kojih će se stanje postupno poboljšavati.

Simptom: uporan, nadražujući kašalj

To može biti nuspojava ACE inhibitora, odnosno lijekova za snižavanje krvnog tlaka i liječenje kongestivne insuficijencije srca, poput Rampirila ili Lisinoprila.

RJEŠENJE: Porazgovarajte sa svojim liječnikom o zamjenskom lijeku.

Simptom: produktivni kašalj

Kašalj pri kojem se izlučuje žuto-zelenkasta sluz i praćen je bolovima u prsima i otežanim disanjem ukazuje na infekciju u plućima, poput bronhitisa. Još su podijeljena mišljenja o tome je li on povezan s bakterijskom ili virusnom infekcijom, tako da je u tom slučaju moguće da antibiotici budu posve beskorisni.

RJEŠENJE: Paracetamol ili ibuprofen za simptome prehlade, uzimanje puno tekućine poput tople limunade s medom. Nema nikakvih znanstvenih dokaza koji bi potvrdili da su ekspektoransi (lijekovi za poticanje i ubrzavanje izbacivanja bronhijalne sluzi) učinkoviti. Moguće je da vam liječnik propiše antibiotik ako je potrebno, a oporavak može trajati i do osam tjedana.

Simptom: paroksizmalni kašalj s dubokim izdisajem na kraju

Normalan kašalj koji se nakon 7 do 10 dana pretvara u spazmički oblik kašlja sa snažnim izdisajem na kraju ukazuje na hripavac. U tom slučaju iskašljava se i gusta sluz ili kašalj može uzrokovati povraćanje.Iako je procjepljivanje djece u velikoj mjeri smanjilo pojavu ove bolesti, liječnici znaju da ona nikada nije potpuno nestala. Često se javlja kod djece i tinejdžera koji nisu bili cijepljeni, a danas se smatra da se i cijepljenje treba ponavljati nakon deset godina jer nije trajno.

RJEŠENJE: Odmor i uzimanje puno tekućine, antibiotici (ako se bolest dijagnosticira u prva tri tjedna).

Foto: iStock
Osjećate li bol u prsima, svakako bi bilo dobro da posjetite liječnika.

Simptom: suhi kašalj, povišena temperatura i bol pri disanju

Pleuritis je infekcija koja se javlja na periferiji pluća. Radi se o upali plućne maramice koja je obično uzrokovana infekcijom na plućima. Prepoznati se može po pogoršanju boli u plućima i sve težem disanju. Bol se može javljati u točno određenom dijelu pluća, ovisno o tome koji je dio zahvaćen. Upala pleure ne mora uvijek biti izazvana infekcijom, već može biti i posljedica malih krvnih ugrušaka u plućima (plućna embolija).

RJEŠENJE: Nesteroidni protuupalni lijekovi, najčešće ibuprofen; ako postoji infekcija, može biti propisan antibiotik; ležanje na onoj strani na kojoj se osjeća bol u plućima može je ublažiti. Ako liječnik sumnja na ugrušak, potrebno je napraviti dodatne pretrage i provesti liječenje radi sprečavanja stvaranja novih krvnih ugrušaka.

Simptom: kašalj praćen curenjem sluzi iz nosa

Ako nemate druge simptome prehlade, to može biti sezonski rinitis koji se često javlja kod osoba s alergijama. Simptomi zahvaćaju gornje dišne puteve, a višak sluzi se iz sinusa i nosa cijedi niz grlo te može izazvati refleks kašlja. Okidač za rinitis može biti prašina, plijesan, kućni ljubimci (možda od prijatelja ili rodbine koju posjećujete), izloženost nekim biljkama pa čak i božićnim jelama.

RJEŠENJE: Antihistaminici ili steroidni sprej za nos koji se izdaje na liječnički recept. U nekim slučajevima alergološki test može biti koristan da se otkrije triger.

Simptom: krv u sluzi

Tragovi krvi u iskašljanoj sluzi ponekad su običan simptom akutnog bronhitisa. Krv može biti iz puknute kapilare u dišnim putevima ili u nosnom kanalu. No, treba imati na umu da postoji mnogo razloga zbog kojih može doći do iskašljavanja krvi, a jedan od njih je i rak pluća.

RJEŠENJE: Obavezno otiđite liječniku, krv u sluzi treba shvatiti vrlo ozbiljno.

Simptom: suh kašalj s visokom temperaturom i gubitkom zraka

Uobičajeno je da se osjeća gubitak zraka kod prehlade. Doda li se tome i visoka temperatura, kratko ubrzano disanje i bol u prsima, moguće je da je riječ o upali pluća koja, ako se ne liječi, može zahvatiti cijelo tijelo uzrokujući sepsu. To može biti po život opasno stanje.

RJEŠENJE: Otiđite liječniku, koji će odlučiti možete li se liječiti kod kuće ili je potrebna hospitalizacija. Liječenje se temelji na uzimanju antibiotika, odmaranju i uzimanju puno tekućine.

Simptom: uporan kašalj praćen gubitkom daha i čestim infekcijama pluća

To može biti znak kronične opstruktivne plućne bolesti, koja je česta kod pušača i bivših pušača. Obično se kasno dijagnosticira jer ljudi kašalj smatraju "običnim pušačkim kašljem", a gubitak daha povezuju sa starenjem. No, nije normalno da zbog godina gubimo dah pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Bolest uzrokuje oštećenje dišnih puteva uslijed udisanja štetnih tvari - najčešće duhanskog dima.

RJEŠENJE: Ako pušite, prestanite. Počnite se baviti nekom fizičkom aktivnošću čak i ako vam nedostaje daha. Bronhodilatatori i steroidni lijekovi mogu smanjiti upalu i osloboditi dišne puteve. Bolest se ne može izliječiti, ali simptomi se mogu ublažiti.

Simptom: dugotrajan kašalj (dulje od tri tjedna)

Ako netko ima kašalj koji se pogoršao, česte infekcije pluća, iskašljava krv, ima bol u prsima ili ramenu, kratak dah, osjeća se umornijim nego inače i izgubio je na težini, trebalo bi obaviti pretrage kako bi se utvrdilo eventualno postojanje raka pluća.

RJEŠENJE: Rana dijagnoza je jako važna za uspješno liječenje.

Linker
11. travanj 2024 14:38