Eterično ulje pokazuje snažna antiinfektivna svojstva u borbi protiv raznih infekcija
 Unsplash
zdravlje

Ulje saro novi je hit među uljima - može pomoći u ublažavanju bolova, a podiže i imunitet

S obzirom na to da saro istovremeno djeluje na viruse i bakterije, moglo bi se pokazati upravo idealnim za virusne i bakterijske infekcije dišnog sustava

Eterično ulje saro ili mandravasarotra (Cinnamosma fragrans) novi je apsolutni hit među uljima koja djeluju na dišni sustav i kojemu se predviđa da će postati popularno poput čajevca i ravensare. Ulje saro novo je moćno antiinfektivno ulje nove generacije od kojeg aromaterapeuti imaju velika očekivanja. Baš kao i čajevac i ravensara, ima snažna antibakterijska i protuvirusna svojstva.

Zbog te sinergije djelovanja idealno je u prevenciji ili liječenju većine infekcija, a pogotovo virusnih infekcija koje komplikacijama dovode i do bakterijskih infekcija. S obzirom na to da saro istovremeno djeluje na viruse i bakterije, moglo bi se pokazati upravo idealnim za virusne i bakterijske infekcije dišnog sustava - od gripe, prehlada, sinusitisa, otitisa do bronhitisa i angine.


Analgetsko djelovanje

Eterično ulje pokazuje snažna antiinfektivna svojstva u borbi protiv raznih infekcija uključujući i virus svinjske gripe te, primjerice, u borbi protiv bakterije Staphylococcus aureus, koja uzrokuje upale pluća, krajnika i sinusa te meningitis. Zbog analgetskog djelovanja može pomoći u ublažavanju bolova, a moćno je i u podizanju imuniteta. Kao i mnoga druga zanimljiva ulja dolazi s Madagaskara, gdje su tradicionalni iscjelitelji ovu endemsku biljku, koja raste u sušnim šumama na silikatnom tlu duž sjeverozapadne obale, nazivali “biljkom koja odbija zlo”.

U liječenju su je koristili na mnogo načina, a u liječenju kašlja i astme koristili su korijen. Ljekovito je i lišće, a pleme Tanala upotrebljava je kao imunomodulator, odnosno kao sredstvo koje daje snagu i hrabrost. U tradicionalnim borbama muškaraca plemena Tanala borcima bi se spravljao čaj od listova sare kako bi prikupili snagu i hrabrost.

S obzirom na to da još nema podrobnijih kliničkih istraživanja, jedino se njegovo korištenje za inhalaciju i eventualno nanošenjem na kožu smatra sigurnim za zdravlje.

Linker
18. travanj 2024 14:47