Čišćenje je sastavni dio gotovo svake kulture, tradicije i religije, što ukazuje na to da je svijest o njenoj važnosti ljudima poznata oduvijek.
 Foto: iStock
Osobni preporod

Uhvatite ritam proljeća: Vrijeme je za čišćenje srca, uma i duha

U skladu s ciklusom buđenja, osvježimo se, energizirajmo i oslobodimo potisnutu, pokretačku energiju.

Prema brojnim tradicijama, proljetna ravnodnevnica smatra se i danom početka novog godišnjeg ciklusa, a baš kao što su se tog dana izbalansirali dan i noć pa jednako traju, mogu se izbalansirati i energije tijela i duha, kao simbola osobnog preporoda. U tu svrhu možda je potrebno presložiti prioritete, neke obaveze i dužnosti izbaciti, a uvesti neke druge, koji vas opuštaju i akumuliraju.

Iako je za čišćenje srca, uma i duha, postavljanje važnih pitanja i potragu za odgovorima svaki trenutak dobar, nema boljeg od ovog, proljetnog.

Budistička filozofija naglašava da smo 'sve ono što jedemo, pijemo, udišemo, diramo, mislimo, vidimo' i da sve ono s čim dolazimo u kontakt postaje dio nas. Sklad u nama i našem okruženju preduvjet je, dakle, mentalnog i fizičkog zdravlja. Zato se prema sebi trebamo odnositi s više ljubavi, brige i pažnje, jer je to ulaganje ne samo u ljepotu, nego i u zdravlje. A što smo zdraviji i zadovoljniji sobom, bit ćemo bolji i prema bližnjima.

Pokrenite vitalnu energiju

Prema filozofiji kineske medicine, proljeće korespondira s elementom Drva, koji upravlja jetrom i žučnjakom (žučnim mjehurom). Kako je jetra organ odgovoran za neometani protok Qi energije, životne energije koja osigurava optimalno funkcioniranje organizma, ulazimo u godišnje doba u kojem fokus treba biti na stimuliranju i čišćenju jetre, što će se odraziti na pročišćavanju i energiziranju cijelog tijela.

Prvi korak je aktiviranje rada jetre prirodnim načinima, među kojima prvo mjesto zauzima vježbanje. Naime, u nadležnosti jetre su i tetive i žile jer ona pohranjuje krv dok se tijelo odmara, a oslobađa ga u krvne žile tijekom tjelesne aktivnosti. Ova je njena funkcija iznimno važna za održavanje zdravlja krvnih žila, zbog čega bi jutarnja gimnastika (istezanje), joga, pet tibetanaca ili tai-chi trebali postati dio svakodnevne jutarnje rutine.

Nadalje, jedite zeleno - boju proljeća i jetre! Neka vam se svakodnevno na tanjuru nađe svježe lisnato povrće, klice, tek proklijale mladice, jestive trave jer potiču rad jetre. Za stimulaciju jetre koristite gorke, kisele, ljute okuse: primjerice, u čašu vode dodajte krišku limuna, salatu zakiselite octom i začinite maslinovim uljem, sendviče obogatite marinadom s koprom.

Kako i boravak na otvorenom aktivira Qi energiju, što više šetajte i krećite se. Ako ste aktivan tip osobe, nervozni ili razdražljivi, za reguliranje Qi energije preporučuju se aktivnosti kao što su golf ili planinarenje. I, naravno, pijte čajeve! Primjerice, osljebad (sikavica), kopriva, breza ili maslačak idealni su za čajeve za detoksikaciju, koji potiču jetru na samočišćenje.

Foto: iStock
Budistička filozofija naglašava da smo 'sve ono što jedemo, pijemo, udišemo, diramo, mislimo, vidimo' i da sve ono s čim dolazimo u kontakt postaje dio nas.

Drevni rituali

Čišćenje je sastavni dio gotovo svake kulture, tradicije i religije, što ukazuje na to da je svijest o njenoj važnosti ljudima poznata oduvijek. Zbog načina života i civilizacijskih tekovina danas smo, na žalost, još značajno izloženiji toksinima nego što su to bili naši preci. Krajnje je vrijeme da svi uvedemo detoksikaciju u svoj život, ali učinite to promišljeno, u suradnji s profesionalcima koji će vam pomoći odrediti individualizirani program i tehniku, čime ćete izbjeći mogućnost neželjenih pojava.

Govorimo li o toksinima, valja naglasiti da se trovanje ne odnosi samo na zagađivanje hranom, vodom, zrakom kojeg udišemo, parfemima i dezodoransima, losionima za tijelo ili kremama za lice. Osim tih vidljivih vanjskih zagađivača, postoje i unutarnji, skriveni našem oku, a koji ponekad igraju presudnu ulogu.

Bakterije i drugi mikrobi koji prirodno obitavaju u organizmu, primarno u probavnom traktu, također proizvode toksine. Te loše bakterije, gljivice i drugi mikroorganizmi mogu proizvoditi dovoljnu količinu toksina da ugroze jetru, čak i ako su vanjski toksini svedeni na najmanju mjeru.

Nigelov protokol

Zdrav organizam može samostalno regulirati određenu količinu toksina. A mogućnost organizma da se bori s toksinima ovisi o općem stanju jetre, općem zdravstvenom stanju, genetskim predispozicijama, načinu života i, naravno, psihičkim i emocionalnim čimbenicima.

Nigel Plummer, američki doktor biokemije, predlaže opći protokol detoksikacije organizma, koji se provodi u nekoliko faza. I on naglašava kako u program čišćenja valja ulaziti oprezno i promišljeno, u suradnji s profesionalcima. Odlučite li se na detoksikaciju bez uvida u stanje svog organizma i bez nadzora, u krvotok se može osloboditi više toksina nego što organizam može podnijeti, a što će onda donijeti više štete nego koristi.

Prva faza počinje s uzimanjem probiotika (jedan ili dva na dan, u trajanju od barem dva tjedna, koji će potaknuti razmnožavanje zdravih, korisnih bakterija te jelovnikom na bazi vlakana (uključivši i smoothije). Stare, na stijenku crijeva i u probavnom sustavu 'zaglavljene' bakterije odstranit će salate, povrće kuhano na pari, voće bogato vlaknima, bezglutenske integralne žitarice.

Nakon reguliranja probave, kao cilja prve faze, i nakon što ste se uvjerili (i laboratorijskim pretragama) da su vam organi koji sudjeluju u detoksikaciji zdravi i usklađeni (koža, bubrezi, žuč, pluća i jetra), vrijeme je za fazu dva - čišćenje na staničnoj razini. U tu svrhu dr. Plummer zdravim osobama preporučuje, uz konzumiranje detoksikacijskih preparata u prahu (prepisanih od stručnih osoba) i riblje ulje u kapsulama ili ulju, što osigurava unos esencijalnih omega-3 kiselina i pomaže sprečavanju upale te pijenje minimalno 8 do 10 čaša/šalica vode i biljnog čaja.

Foto: iStock
Prema sebi se trebamo odnositi s više ljubavi, brige i pažnje, jer je to ulaganje ne samo u ljepotu, nego i u zdravlje.

Huldin antiparazitni program

Američka naturopatkinja dr. Hulde Clark dokazala je da su paraziti uzrok brojnih zdravstvenih problema, čak i teških bolesti, poput raka. Njezin je program zasnovan na konzumiranju crnog oraha, pelina i klinčića i dobro ga je preventivno obaviti jednom ili dvaput godišnje.

Od parazita se možete očistiti i drugim metodama, kao što su zapper (elektronski uređaj za uništenje parazita, bakterija, virusa i gljivica) ili uz pomoć koloidnog srebra, tzv. srebrne vode.

Nakon toga na redu je čišćenje jetre kao drugi korak. Sam postupak traje jedan dan, a provodi se najčešće vikendom, jer se nakon dana čišćenja preporučuje dan odmora. U tu svrhu koristi se gorka sol, maslinovo ulje i sok grejpa, uz odgovarajuću prehranu. Proces čišćenja je točno vremenski određen, poželjno ga je provoditi uz nadzor stručne osobe, a rezultirat će izbacivanjem kamenaca putem probave.

Uvrstite na dnevni meni jedan svježi zeleni sok, jednu salatu i čiste proteine (organsku piletinu, jaja i slično), te zdrave masnoće (avokado ili ulje kokosa).

Limun i maslinovo ulje

Maslinovo ulje nema konkurenciju kad je riječ o otvaranju jetrenih kanala i žuči, dok se moć limuna očituje u tome da, osim što čisti jetru, čisti i krvne žile od naslaga kolesterola. Svako jutro, natašte, popijte 1 žlicu ulja pomiješanog sa 1 žlicom soka od limuna. Promjene ćete osjetiti nakon mjesec dana: ten će vam biti svježiji, a nestat će i tamni kolutovi oko očiju.

Linker
19. travanj 2024 03:23