Vrlo često je nasljedna...
 Getty Images/iStockphoto
autoimuna bolest

Tri najučinkovitija preparata za liječenje psorijaze

Može zahvatiti nokte, dlanove, tabane, anogenitalno područje, ponekad ih prati svrbež, a promjene mogu biti i gnojne.

Psorijaza se može pojaviti u bilo kojoj dobi, vrlo često je nasljedna. Riječ je o autoimunoj bolesti, ali kod psorijaze dječje dobi čest okidač je streptokokna infekcija. Bolest se manifestira malim, crvenim i ljuskavim promjenama, neke osobe mogu imati samo nekoliko promjena na karakterističnim mjestima kao što su koljena, laktovi, donji dio leđa, vlasište, dok je kod težih oblika promjenama zahvaćen veći dio tijela. Može zahvatiti nokte, dlanove, tabane, anogenitalno područje, ponekad ih prati svrbež, a promjene mogu biti i gnojne. Tijek psorijaze najčešće je kroničan.


PREPARATI ZA LIJEČENJE PSORIJAZE

Antralin

Najučinkovitiji preparat za liječenje psorijaze je antralin. Ima citostatski učinak kojim se postiže brz i dugotrajan terapijski odgovor. S druge strane, zbog moguće iritacije važno je terapiju provoditi pod nadzorom dermatologa koji ima iskustvo u radu s antralinom. Zbog iritacije antralin se često primjenjuje kao kratkotrajna terapija - psorijatična promjena namaže se antralinom, ostavi najviše pola sata i ispere.

Analozi D-vitamina, lokalni kortikosteroidi, fototerapija

Analozi D-vitamina primijenjeni lokalno koriste se za liječenje ranih psorijatičnih promjena, dok se primjena lokalnih kortikosteroida ograničava za liječenje malih površina kože, najčešće vlasišta, noktiju, dlanova i tabana. Ne preporučuje se dugotrajna primjena lokalnih kortikosteroida na licu, pazuhu i anogenitalnom području. Ako lokalna terapija nije učinkovita, preporučuje se primjena UV svjetla (fototerapije), a obično se kombinira s antralinom ili analozima D-vitamina.

Novost u lokalnom liječenju je primjena kombiniranih preparata kortikosteroida i derivata vitamina D. Calcipotriene/betametasone dipropionat u obliku gela već je na našem tržištu, a svjetska novost je ista kombinacija u obliku aerosola koja je iznimno učinkovita i kod tvrdokornih psorijatičnih lezija. Biološki lijekovi su nov izbor u liječenju pacijenata s teškim oblikom psorijaze i oboljelih od psorijatičnog artritisa.

Linker
22. travanj 2024 07:21