Za najbolji učinak idealno bi bilo da imate barem jednu masažu tjedno.
 Foto: iStock
Masažom do zdravlja

Sva lica ugodnog opuštanja

Masaža otklanja bol i napetost zglobova te ispravlja držanje, otklanja bol i napetost mišića, pospješuje protok kisika u tkiva, poboljšava i ubrzava krvotok i limfotok, poboljšava elastičnost i regeneraciju kože.

U kozmetičkom salonu, na shiatsu prostirci, u wellness centru ili kod kuće? Nije važno gdje se izvodi, o blagotvornoj masaži maštaju sve žene. S razlogom, jer masaža je sinonim maženja i milovanja, a pažnju i maženje svi vole.

Osim toga, žene su i vrlo osjetljive na dodir i zbog toga u masaži doista znaju uživati. Dodir djeluje putem kože, organa koji je povezan sa svim osjetilima, ima blagotvorno djelovanje na ljepotu i zdravlje, na dušu i tijelo. Upravo zbog višestrukog djelovanja važno je pravilno odabrati vrstu tretmana.

Bez obzira na to koju masažu odaberete, je li riječ o masaži lica ili tijela, važno je da ste opušteni. Ako iz nekog neobjašnjivog razloga osjećate nelagodu, to može biti znak da ste odabrali pogrešnu masažnu tehniku, da niste u skladu s terapeutom ili kozmetičarkom ili, jednostavno, da vam ne odgovara ambijent u kojem se masaža izvodi.

Nemojte se povoditi za trendovima i preporukama prijateljica, odaberite masažu koja vam treba, a da biste lakše odabrali, proučite naš podsjetnik i doznajte što se postiže kojom masažom.

Blagodati masaže za zdravlje

Duboki pritisak iskusnog i obučenog masera ili fizioterapeuta stimulira ključne točke i omogućava lakši protok limfe. Masaža stoga donosi izuzetnu dobrobit jer stimulira unutarnje kretanje, odnosno slobodniji protok limfe i drugih tjelesnih tekućina, rasteže tetive, održava gipkost zglobova...

Masaža otklanja bol i napetost zglobova te ispravlja držanje, otklanja bol i napetost mišića, pospješuje protok kisika u tkiva, poboljšava i ubrzava krvotok i limfotok, poboljšava elastičnost i regeneraciju kože, usporava i produbljuje disanje, potiče probavu, ubrzava metabolizam, djeluje na unutrašnje organe, pojačava snagu i seksualnu energiju.

Za opuštanje

Ako ste pod stresom, svaka masaža lica i tijela pomoći će vam da se opustite. No nemojte očekivati čuda od jednog tretmana. Pronađite vremena za barem jednu masažu tjedno. Shiatsu i thai masaža jednako dobro opuštaju napete mišiće, ublažavaju napetost i glavobolju. Ako osjećate potrebu za dubinskim opuštanjem i odmorom, odaberite masažu toplim kamenjem (stone therapy), ayurvedsku ili aromaterapijsku masažu.

Foto: iStock
Shiatsu i thai masaža odličan su izbor ako se želite opustiti.

Protiv nakupljanja tekućina

Potrebno je pokrenuti optok limfe, a time potaknuti pročišćavanje organizma, izlučivanje otpadnih tvari i suvišnih tekućina. Najbolja pomoć je limfna drenaža, ali i masaža refleksnih točaka. Već nakon prvog tretmana opazit ćete pozitivne promjene, osjećat ćete se lakše, poletnije, ispunjeni novom energijom, posebice ako uz masažu provodite dijetu za pročišćavanje i pijete dovoljno vode i biljnih čajeva. Za pokretanje energije za pročišćavanje organizma pomoći će i ayurvedska, pindasweda i shiatsu masaža.

Za bolje raspoloženje

Jesenska i zimska tjeskoba, previše obaveza… umjesto da pomoć tražite u lijekovima, priuštite si masažu kristalima. Masaža neće riješiti vaše probleme, ali će vas opustiti i pomoći vam da steknete samopouzdanje. Masaža kristalima može se primijeniti u kombinaciji s aromaterapijskom masažom, osim opuštajućeg ima snažan anti-ageing učinak.

Foto: iStock
Već nakon prvog tretmana osjećat ćete se lakše i poletnije, ispunjeni novom energijom.

Protiv starenja

Odaberite ayurvedsku ili pindasweda masažu. Temelje se na tradicionalnoj indijskoj medicini, takozvanoj rasayana terapiji za pomlađivanje. Masaža se izvodi jastučićima koji su ispunjeni smjesom ljekovitog bilja i uljima. Osim protiv starenja, pindasweda masaža preporučuje se i za tretiranje akni.

Anticelulitna masaža

Masaža prvog izbora je limfna drenaža, posebice ako vas muči edematozni celulit koji se očituje oteklinama na nogama. Ako imate tvrdi celulit, odaberite pindasweda ili aromaterapijsku masažu. U aromaterapijskoj masaži, kao i u pindasweda masaži, koriste se esencije koje potiču dreniranje (grejp, borovica…). Ako uz masažu kod kuće redovito koristite anticelulitne kreme, dovoljno se krećete i pijete dovoljno vode, uspjeh je zajamčen.

Svaka masažna tehnika ima točno određene i potvrđene učinke:

1. Refleksna masaža

Temelji se na teoriji da je svaki organ tijela povezan s određenom, specifičnom točkom na stopalu i na dlanovima. Podražavanjem tih točaka djeluje se na određeni organ.

Jagodicom palca terapeut izvodi digitopresuru određenih točaka, a smjer pritiska ovisi o cilju koji se masažom želi postići. Rezultati se postižu već nakon 5-6 tretmana.

2. Stone therapy

Masaža toplim vulkanskim kamenjem temelji se na tradiciji američkih Indijanaca. U masaži se koristi kamenje vulkanskog porijekla, poput bazalta, zagrijano na 30° C. Kamenje se može postaviti na određene točke na tijelu ili se masira njime umjesto rukama.

Tipičan pokret je "klizanje u obliku brojke 8" koji počinje od stopala i završava na gornjem dijelu tijela. Stone therapy izvodi se na tijelu i licu, a ako se izvodi na licu, kombinira se s tehnikom digitopresure. Rezultati se postižu nakon 5-6 tretmana.

Foto: iStock
Masaža kristalima dobra je u kombinaciji s aromaterapijskom masažom.

3. Ayurvedska masaža

Tretman koji se najviše primjenjuje u zemljama Zapada naziva se abyangam. Izvodi se na specijalnoj prostirci (drona), na kojoj se cijelo tijelo obilno zalijeva umjereno zagrijanim aromatskim uljima ljekovitog učinka.

Za svaku osobu odabire se drukčije ulje. Masažni pokreti počinju od glave, idu prema srcu i prema ekstremitetima, vrlo su spori i ritmični.

Nakon masaže višak ulja se uklanja biljnim pilingom. Za potpun učinak preporučuje se 4-8 tretmana.

4. Masaža kristalima

Riječ je o holističkom tretmanu koji djeluje na sedam čakri, energetske centre tijela. Terapeut kristale odabire ovisno o poremećaju koji osjeti u tijelu. Potom kristale postavlja na čakre duž kalježnice i ostavlja ih 20 minuta. Masaža kristalima može se izvoditi i na licu. Za potpune rezultate preporučuje se 10 tretmana.

5. Limfna drenaža

To je tretman izbora kad je riječ o borbi protiv celulita, oteklina i problema venske i limfne cirkulacije. Osim toga, limfna drenaža odlična je pomoć u tretmanu akni upravo zato što potiče izlučivanje otpadnih tvari i pročišćavanje organizma. Izvodi se sporim i vrlo blagim pokretima i pritiscima u smjeru protoka limfe, čime se potiče aktivnost limfnih čvorova.
Za optimalne rezultate preporučuje se najmanje 10 tretmana.

6. Pindasweda

Izvodi se specijalnim vrećicama koje su ispunjene zagrijanim ljekovitim biljem. Potiče znojenje čime se potiče izlučivanje toksina i otpadnih tvari iz organizma. Budući da se masažom pročišćava cijelo tijelo, koža nakon tretmana izgleda čišće, postaje glatka i mekana. Osim toga, pindasweda masaža opušta napete crte lica, ublažava površinske bore, a odlična je i kao anticelulitni tretman.

Vrećice koje se koriste u masaži nazivaju se "pinde", ispunjene su usitnjenim ljekovitim biljem i smjesom rižina praha, mlijeka ili usitnjenim kokosom i sl.

Prije masaže na tijelo se nanose ulja ljekovitog djelovanja, nakon čega se masaža izvodi trljanjem zagrijanim vrećicama. Blagotvorno djeluje pri promjeni godišnjih doba, a za optimalne rezultate preporučuje se barem 10 tretmana.

7. Aroma masaža

Za masažu se odabiru ulja ovisno o problemu koji se tretira, rezultatima koje se želi postići, ali i ovisno o ukusu određene osobe. Može se birati između otprilike 500 esencijalnih ulja, a svako ima točno određena svojstva. Grejp i borovica koriste se u anticelulitnom tretmanu, komorač protiv oteklina, ružmarin za stimulaciju, ruža za opuštanje…

Esencijalna ulja razrjeđuju se biljnim uljima, ulaze u optok krvi, djeluju vrlo brzo i imaju dugotrajan učinak. Osim što pomažu u rješavanju brojnih problema izgleda, lica i tijela, esencijalna ulja vrlo su korisna i protiv stresa, za opuštanje i okrepu.

Linker
16. travanj 2024 08:45