Cilj čarobnih godina 50+ jest da izgledate dobro i da budete zadovoljne u svojoj koži, jer ljepota, već je mnogo puta rečeno, dolazi iznutra.
 Getty Images/iStockphoto
top savjeti

Što o njezi kože svaka žena nakon pedesete treba znati

Svakodnevna hidratacija i čišćenje, piling na tjednoj bazi i kreme sa zaštitnim faktorom tajne su dobrog izgleda žena koje su prekoračile pedesetu.

U dvadesetima je dovoljno ujutro se umiti i staviti malo hidratantne kreme kako bi lice izgledalo svježe i besprijekorno. Tridesete zahtijevaju pojačanu njegu, preventivnu brigu, nanošenje krema protiv bora, a u četrdesetima nas već ozbiljno nagrizaju bore. U pedesetima situacija postaje još ozbiljnija. Starenjem koža gubi elastičnost i struktura lica se mijenja, ali pripadnice nježnijeg spola ne trebaju zbog toga odustati od želje da izgledaju mladoliko i njegovano i u tim zrelijim godinama.

Cilj čarobnih godina 50+ jest da izgledate dobro i da budete zadovoljne u svojoj koži, jer ljepota, već je mnogo puta rečeno, dolazi iznutra.


SVAKOG DANA KREMA ZA ZAŠTITU OD SUNCA

Možda postaje pomalo zamorno neprestano slušati o važnosti krema za zaštitu od sunca, ali jedno od glavnih pravila ljepote je upravo to - svakoga dana na lice nanesite kremu s UV zaštitom.

Nikada za to nije prerano jer su oštećenja kože uzrokovana sunčevim zrakama vodeći uzrok nastanka mrlja na koži, hiperpigmentacijskih mrlja, čak i zloćudnog tumora kože. Prvi preparat koji svako jutro trebate staviti na kožu lica, vrata i dekoltea, bez obzira na vremenske uvjete, pada li kiša, snijeg ili sja sunce, krema je za zaštitu od sunca s minimalnim zaštitnim faktorom 30.

Treba je obnavljati tijekom dana, posebno boravite li na otvorenom. Ako vam nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom postane dio svakodnevne rutine, lice će biti zaštićeno od prerane pojave bora, hiperpigmentacijskih mrlja, čak i od raka. Kad je nanosite na lice, malo je razmažite i po rukama. Dermatolozi kažu da vrlo lako mogu otkriti ženine godine gledajući im ruke.


JE LI SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE I HIDRATACIJU LICA DOVOLJNO KVALITETNO

Vrlo je važno odabrati adekvatno sredstvo za čišćenje lica, za hidrataciju i njegu lica, prema vašem tipu kože. Ako imate masnu kožu, smatrajte se sretnicom. Istraživanja pokazuju da masna koža razvija manje bora. Ako imate osjetljivu kožu, sve proizvode koje namjeravate koristiti isprobajte na vratu i rukama prije nego što ih počnete upotrebljavati na licu. Preparat koji vam je možda bio idealan prije koju godinu sada može izazvati crvenilo i iritacije.


STARENJEM KOŽA POSTAJE SUŠA

Kako starimo, a osobito nakon menopauze, stanice kože sve se teže obnavljaju. Sve manje i manje hranjivih tvari i kisika dolazi do stanica kože, što dovodi do stanjivanja kože te usporavanja metabolizma i obnove stanica. Uz stanjenje, dolazi i do slabljenja zaštitne funkcije kože pa koža brže gubi vlagu te postaje suha i dehidrirana.


KOŽA VAM JE SUHA I DEHIDRIRANA, ŠTO UČINITI?

Kako biste suhu kožu održali u najboljem mogućem stanju, važno ju je čistiti odgovarajućim sredstvom koje neće nepovoljno utjecati na vlažnost. Najvažnije je cijeloga dana održati kožu dovoljno hidratiziranom. U tome će pomoći nekoliko savjeta.

  • Ne koristite vruću vodu, jer ona crpi masnoću iz kože. Umjesto toga koristite mlaku vodu. Sredstvo za čišćenje prije upotrebe ohladite u hladnjaku.
  • Koristite mlijeko za čišćenje lica formulirano za suhu kožu.
  • Gusta, hidratantna krema ili ulja pomoći će zadržati vlažnost kože. Nanosite je svako jutro prije šminkanja i navečer prije spavanja.
  • Piling radite jednom tjedno. Dobro je za blagi piling upotrijebiti ekstra djevičansko kokosovo ulje i mokri ručnik. Kako biste tijelo zaštitili od isušivanja, izbjegavajte sapune i radije koristite kremaste ili uljne preparate za pranje. Nakon tuširanja tijelo obavezno namažite hidratantnom kremom ili uljima poput bademovog ili kokosovog.



KEMIJSKI PILINZI I LASERI

Laseri se koriste za rješavanje različitih kožnih problema. Primjena lasera može biti skupa i bolna, ali mnoge žene se kunu u njihovu učinkovitost. Suvremeni laseri učinkovito djeluju na eliminiranje mrlja na licu nastalih starenjem, hiperpigmentacijskih mrlja od izlaganja suncu, ožiljaka i neujednačenih tekstura kože. Kemijski piling popravlja strukturu kože i ublažava pojavu sitnih linija i bora. Bezbolniji su i jeftiniji od lasera, a za najbolje rezultate preporučuje se serija od šest ili više tretmana u razmaku od mjesec dana.


PILING LICA I TIJELA

Kako starimo, piling postaje prijeko potreban. Vanjski sloj kože je poput pokrova s mrtvim stanicama i treba je redovito čistiti da bi izgledala svježije. Piling lica i tijela trebalo bi provoditi jednom tjedno, čak i češće ako vam je koža sklona isušivanju, svrbi vas i djeluje hrapavo.

Koristite suhu nježnu četkicu za piling tijela prije tuširanja i primijetit ćete da hidratantna krema prodire puno lakše u kožu nakon pilinga i pranja. Za zdrav i učinkovit piling lica pomiješajte smeđi šećer s kokosovim uljem.


DJELUJU LI UOPĆE KREME OKO OČIJU?

Prvi znakovi starenja pojavljuju se obično oko očiju, pa žene hitro jure u ljekarne ili drogerije u potrazi za skupim kremama protiv bora koje će poništiti godine i prve znakove. No, to neće uspjeti. Koža oko očiju je vrlo tanka i postaje sve tanja kako starimo. Godine smijeha i mrštenja upisuju se u kožu. Dobra krema za područje oko očiju samo je pojačana verzija tipičnih krema za lice. Ipak, neke se žene zaklinju da one funkcioniraju.


U REDU, ŠTO ONDA DJELUJE?

Budući da treba postati svjestan činjenice da kreme protiv bora oko očiju neće uistinu izbrisati bore, što se može učiniti? Odgovor je - botoks. Ubrizgavanjem botoksa u bore oko očiju one se ustvari zamrzavaju. Osmijeh će ostati prirodan, ali bore više neće biti primjetne i tako duboke. Bore se mogu popuniti i filerima. Ako se odlučite za botoks, budite sigurni da idete kod provjerenog estetskog kirurga u kojeg imate povjerenja


ČUDOTVORNA KREMA POSTOJI

Na tržištu su danas dostupne kreme koje mogu donekle usporiti djelovanje godina. Retinol ili vitamin A je odličan izbor za njegu kože i u stanju je napraviti dobar posao u brisanju nježnijih linija i bora. PREDNOSTI BOTOKSA I FILERA Ako želite stvarno smanjiti znakove bora i gubitak masnoća u obrazima, botoks i fileri su vrlo djelotvoran način. Botoks će podići oči i izgledat ćete svježije, budnije i mlađe, a također će zamrznuti bore smijalice. Fileri će učinkovito popuniti obraze. Botoks je posebno koristan u popunjavanju izraženih nazolabijalnih bora.


BOLI LI UBRIZGAVANJE INJEKCIJA BOTOKSA?

Da, ali vrlo malo u odnosu na ono što se dobije. Nekoliko sati nakon tretmana mogu se pojaviti modrice, pa je preporuka da ništa ne planirate iduća 24 sata nakon zahvata.


KAKO PRIKRITI IZGLED OBJEŠENE KOŽE

Starenjem možete primijetiti i da se velike promjene događaju na dijelu ispod brade. Riječ je podbratku koji može ostavljati doista neugledan dojam. Možete pokušati s vježbama za lice koje zatežu kožu, a ako se odlučite za brže rješenje, obratite se estetskom kirurgu. Na podbradak se može djelovati, primjerice, liposukcijom ili radiovalovima, ovisno je li problem nagomilano masno tkivo ili obješena koža.


KAKO PROTIV DLAČICA NA BRADI

Dlačice nisu samo problem koji se javlja kod pedesetogodišnjakinja. Ima i mnogo 30-godišnjih dama kojima rastu dlačice iz brade. Možete ih čupati i depilirati koliko god hoćete, ali one će uvijek iznova rasti. Jedini način trajnog uklanjanja dlaka s brade je elektroliza (tretman uništavanja korijena dlake slabom strujom).


KAKO SE RIJEŠITI BRČIĆA

Dvije su opcije: kod kuće pomoću voska ili to možete učiniti u kozmetičkom salonu. Kako biste posvijetlili tamnije dlačice, u drogerijama možete kupiti preparate isključivo za tu namjenu.


AKO STE DEBLJI, IZGLEDATE MLAĐE

Kod žena starijih od četrdeset godina nekoliko dodatnih kilograma odražava se na licu, pa izgledaju mlađe od svojih mršavih vršnjakinja. Razlog je jednostavan: više masnoće odlazi i u lice pa ono izgleda popunjenije i s manje bora


MASKE ZA LICE

Maske nisu neizostavno nužne u tjednom planu njege lica, ali mogu vrlo povoljno djelovati na izgled kože jer imaju sposobnost dubinskog čišćenja i hidratiziranja. Dobru masku možete kupiti u drogerijama ili napraviti vlastitu u kućnoj radinosti. Preporučuje se nanošenje maske za lice jednom tjedno ili svaka dva tjedna.

Linker
12. travanj 2024 08:18