Znate, kad jutro dođe, a budilica zazvoni, već je prekasno...
 Foto: iStock
Neobični znakovi

Što nam, osim zijevanja, govori da se moramo napokon naspavati?

Opće je poznato kako zijevanje te, primjerice tamni i duboki podočnjaci govore da nam je potrebno još sna, no to su očiti znakovi, a koji su skriveni? Da, i takvi postoje.

Znate onaj osjećaj kad budilica zvoni, a mi se ne možemo snaći ni gdje smo, ni koji je dan, ni što nam je činiti? A onda, izbezumljeni nakon nekoliko sekundi koje se čine kao vječnost shvatimo kako je vikend, kako nemamo nikakvih obaveza i kako je skroz ok nastaviti tamo gdje smo stali, pa se pokrijemo dekicom po glavi i nastavimo spavati. Već je i to jedan od znakova, ok ne baš totalno bizarnih, ali ipak znakovitih da je našem tijelu potreban odmor i okrjepa u obliku nekoliko sati sna više nego inače...

Ako si to uzastopce uskraćujemo, umaramo tijelo više nego što bismo smjeli. I da, prije nego zakolutate očima misleći pritom - gle ova je otkrila toplu vodu, morate znati kako 15 minuta uskraćenog sna u jednom danu, pa dodatnih sat ili dva kroz tjedan i tako iz mjeseca u mjesec i godine u godinu čini nepopravljivu štetu koja se najbolje vidi na našem licu, kosi, koži... Pa vi sami odaberite da li si to želite raditi.

No, da se vratimo na ono bitno - nespavanje ne dolazi samo u obliku zijevanja i podočnjaka, već i kroz situacije za koje možda nikada ne biste rekli. Pa krenimo...

Stalno vam se nešto jede?

Upravo ste završili s ručkom, a već ste glavom duboko u frižideru tražeći kanticu sladoleda ili kopajući po smočnici u potrazi za čipsom ili kokicama? Ako niste u pubertetu, PMS-u ili ako niste žena, tada je vjerojatno riječ o tome kako se već neko vrijeme niste naspavali.

Naime, studije su pokazale kako kratkotrajno spavanje smanjuje razinu leptina, hormona koji smanjuje apetit i povećanu razinu grelina, odnosno hormona gladi.

No, ako ste mislili da je to već dovoljno grozno, čekajte dok čujete istraživanja druge studije. Dakle, provodeći istraživanje na osobama koje su četiri noći za redom spavale svega četiri i pol sata znanstvenici su došli do alarmantnih rezultata - ispitanicima je povećana osjetljivost na inzulin i povećani rizik za razvoj dijabetesa, iako pritom nisu promijenili prehranu...

Lice vam je kao kod tinejdžera?

Baš lijepo - probudili ste se sa svojih dobroznanih 38, 42 ili 55 godina, a na vašem licu, a prije svega bradi, bubuljica do bubuljice, baš kao i prije nekoliko desetljeća dok ste grijali srednjoškolsku stolicu. Ne, niste se vratili u pubertet, niti je za to kriva ona kockica čokolade koju ste pojeli dan ranije. Naime, to je potpuno normalna reakcija tijela kod osoba (bez obzira na godine) koje su kronično neispavane i pod stresom. Krivac za to je kortizol, hormon koji se "pali" u takvim situacijama i razbija kolagen ostavljajući kožu suhom, odnosno dehidriranom, ili, da se ne lažemo - starijom (bez obzira na prištiće).

Razdražljivi ste pa pomalo već i sami sebi iritantni?

Ako ste inače "živac" ovu reakciju neće primijetiti, no ako ste po prirodi staloženi i strpljivi, a odjednom skužite da ste nestrpljivi, da vam je "fitilj" sve kraći i da vas živciraju stvari koje do jučer nisu - imate problem sa spavanjem. Ako se odjednom počnete i ljutiti na sebe što vas sve živcira - imate dokaz da biste trebali prileći čim prije.

Zanimljivo je, a valja spomenuti ovdje, kako je jedna studija pokazala kako neispavane osobe imaju problem i sa "čitanjem" lica pa tako nisu mogle prepoznati opasne ljude što inače, naspavani, možemo učiniti bez puno muke.

Kao što i sami možete zaključiti, nedovoljno sna može nas poprilično i psihički uzdrmati.

Foto: iStock
Barem ponekad poslušajte tijelo i nadoknadite izgubljene sate sna. Tko zna, možda nešto lijepo i usnite...

Stalno se ponavljate?

"Poslije kiše dođe sunce...", "Svako zlo za neko dobro...", "Sve se događa s razlogom...", "Sve se vraća, sve se plaća..." redate poštapalice baš kao da ste ih sami smislili. Pa danas, pa sutra, pa... hmmm, zapravo već neko vrijeme. S kim god da sjednete, koga god da sretnete, na jednostavna pitanja stalno izvlačite te iste odgovore. Ne, to nije normalno, osim ako niste neka pjesnička duša ili lifecoach. A niste, zar ne?

Kada nam nedostaje sna, slabe nam i mentalne sposobnosti. Posljedično, naš mozak ponavlja stvari koje je dobro zapamtio jer ih je puno puta čuo. A poslovice i klišeizirani odgovori su (nažalost) visoko na listi našeg pamćenja. Stoga, kad se drugi puta ulovite kako već treći puta u danu nekome kažete "Život je težak pa onda umreš..." kao što to uporno čini jedna moja kolegica - probajte isto večer ranije otići u postelju.

Nikako se ne možete odlučiti?

Ako ste vaga po horoskopu, pa još i dupla kao što sam to ja - tada na ovu točku nemojte gledati kao na mogući znak nedovoljno sna. Hoću li odjenuti crnu ili bijelu majicu, da li da kupim tagliatelle ili spaghette, od Pasta Zare ili Marodija, jede mi se salata od tune, ali ni lungić u umaku od gljiva ne zvuči loše... To su moje česte dileme. No, ako vi to nikada ranije niste doživjeli, moguće je da vam manjka sna.

Kad nedovoljno spavamo, pokazala su istraživanja, nedovoljno krvi dolazi u prefrontalni korteks mozga, područje odgovorno za kritičko razmišljanje. Istovremeno, dolazi do hiperaktivnosti u amigdali, sklopu jezgara u mozgu odgovornom za strah. Kada te dvije informacije bolje pročitamo, možemo zaključiti, baš kao što su to učinili i znanstvenici - kako nedostatak sna dovodi do problema s našom izvršnom funkcijom. Ili, pojednostavljeno, teže ćemo donositi odluke, planirati, organizirati i biti usredotočeni.

Ja ću večeras ranije na počinak... Da, ipak :)

Linker
18. travanj 2024 21:00