AJURVEDSKA SAMOMASAŽA GLAVE

Stisni češće: Točke za pomlađivanje lica

Tražite li najbolji način da se opustite i osvježite, počnite od masaže. Sam dodir ruke izaziva buđenje i stimuliranje receptora u koži koji šalju signale mozgu i potiču lučenje hormona sreće i dobrog raspoloženja.

 

Još od davnina u ajurvedi, drevnoj indijskoj znanosti o životu i zdravlju, prakticira se masaža glave (Shiro Abhyanga) i tijela (Shareera Abhyanga). U ajurvedskoj masaži ljudsko tijelo se poistovjećuje s drvetom okrenutim naglavačke. Glava je korijen, trup je deblo, a ruke i noge su grane drveta. Kao što njegovanjem korijena kontroliramo sve aktivnosti i zdravlje drveta, tako i tretiranjem glave utječemo na dobrobit cijeloga tijela.

Glava upravlja svim ograncima, ona je poput daljinskog upravljača koji kontrolira sve aktivnosti tijela. Iz ovog razloga u ajurvedi glava se naziva "Uttamanga", u prijevodu najbolji ili najvažniji dio tijela. Stoga, kada se pobrinemo da ona bude zdrava, cijelo tijelo će funkcionirati bez napora i neometano. Ovo također ukazuje kako je drevna znanost ajurvede znala još od davnina kako je većina bolesti uzrokovana upravo uznemirenim umom. Um i tijelo idu zajedno, stoga je potrebno tretirati oboje.

 

TOLIKO PREDNOSTI

Dok sam bila na odmoru u Barberyn Reef Resortu na Šri Lanki prijateljski raspoložene ajurvedske terapeutkinje su me drage volje podučile jednostavnoj samomasaži glave.

Masaža glave nam omogućuje da opustimo cijelo tijelo, mišiće glave i lica, uklonimo stres, da se lakše snosimo sa svakodnevnim zadacima te da imamo više energije za izazove koje nam dan pruža. Ona je vrlo jednostavan i učinkovit način pomlađivanja i revitalizacije svake stanice i mišića.

Kratka i jednostavna samomasaža će vam omogućiti, ukoliko nemate vremena za cijeli ajurvedski tretman, da se opustite, revitalizirate i napunite baterije. Masaža glave pomaže u uklanjanju bilo kakvih problema vezanih za glavu, osjetilne organe, oči i vrat - od peckanja očiju, upaljenih sinusa do ukočenog vrata ili migrena.

 

PRIPREMA ZA MASAŽU

Za masažu koristite organsko hladno-prešano kokosovo, sezamovo ili maslinovo ulje. Ulje zagrijte na pari, tj. posudu s uljem stavite u posudu s ključajućom vodom i zagrijte dok ulje ne postigne željenu temperaturu (koja ne bi trebala prelaziti 40˚C). Ulje nemojte zagrijavati na direktnoj vatri te obratite pažnju da temperatura ulja bude ugodno topla prilikom apliciranja na tijelo. Masirati možete i bez ulja, samo s pokretima ruku, te je važno pritiskati dovoljno, ali ne prejako. Snagu pritiska možete sami odrediti prema tome što vam najviše odgovara.

Foto: Christin Hume/Unsplash

 

JEDNOSTAVNA MASAŽA GLAVE ZA REVITALIZACIJU

  1. Na vrh tjemena stavite lagano zagrijano ulje. Laganim pokretima dlana kružite po vrhu tjemena. Spustite glavu naprijed, tako da brada dotiče prsa i dodajte još ulja na zadnji dio glave. Ravnomjerno rasprostranite ulje po cijeloj površini tjemena.
  2. Savijte prste u obliku kandži i malim kružnim pokretima krenite masirati prstima područje od vrha čela, prema zadnjem dijelu glave. Ponovite polako nekoliko puta. Možete izmjenjivati pokrete - od kružnih do pravocrtnih, pratite ono što vam najviše odgovara. Neka ova masaža traje barem 5 minuta. Detaljno prođite cijelo područje tako da sve obuhvatite. Masirajte s pritiskom, ali pazite da ne stišćete prejako kako se ne bi ozlijedili.
  3. Nakon masaže tjemena krenite na masažu lica. Srednji prst desne ruke stavite na područje 1 cm iznad očiju na sredini glave i kružnim pokretima aplicirajte pritisak.
  4. Zatim s obje ruke s četiri prsta izvodite pravocrtne pokrete od sredine čela prema zadnjem dijelu glave. Ponovite nekoliko puta.
  5. Sada prstima obiju ruku simultano s obje strane lica prođite od korijena nosa, uz obraze do ušnih resica. Ponovite nekoliko puta.
  6. Srednjacima obiju ruku kružnim pokretima masirajte područje sljepoočnica.
  7. Srednjacima obiju ruku vršite pritisak na točke koje se nalaze na kutovima nosnica (iznad usana).
  8. Zatim s obje ruke s četiri prsta i dlanom prođite od centra brade do ušnih resica.

 

Samomasažom glave možemo odagnati tegobe vezane za područje glave poput prehlade, kašlja, ukočenost vrata, probleme s očima, poremećaje vezane za osjetilne organe (nemogućnost osjeta mirisa/okusa) i slično. Ova jednostavna samomasaža se preporuča kao dio svakodnevne rutine, kao prevencija mnogim zdravstvenim tegobama uzrokovanih stresom, napetošću i ubrzanim načinom življenja.

Kako možete sami izmasirati cijelo tijelo - od glave do pete - pročitajte ovdje.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo