Mnoge od milijun mrtvih stanica kože koje se prirodno ljušte ostaju zarobljene u krevetu.
 Foto: iStock
Ah, te grinje

Stalno vam curi nos? Razlog možda leži u vašoj spavaćoj sobi

Ako je vaš jastuk stariji od dvije godine, 10 posto njegove težine otpada na grinje, mrtve stanice kože, prljavštinu...

Imate li često problema s curenjem nosa ili stalno kašljete i oči vam suze. Možda ste alergični na mikroskopske grinje koje se nalaze ni više ni manje, nego u vašem jastuku, tvrde znanstvenici. Poznato je da mnoge od milijun mrtvih stanica kože koje se prirodno ljušte ostaju zarobljene u krevetu. No, ako je vaš jastuk stariji od dvije godine, 10 posto njegove težine otpada upravo na grinje i te mrtve stanice kože.

- Same grinje ne prenose bolest, već enzimi u njihovom izmetu na koji su neki alergični - rekla je britanska doktorica Lisa Ackerley. Dodaje da ako ljudi imaju astmu, ovo će im pogoršati stanje.

- Ne samo da će im curiti nos, već će imati i suzne oči praćene svrbežom i kašalj - nastavlja doktorica.

Foto: iStock
Nemojte spremati krevet ujutro jer grinje vole toplinu.

Neugodni simptomi

Ovi simptomi itekako mogu biti neugodni, no grinje ipak ne predstavljaju ozbiljniji zdravstveni problem.

- Dok nemate simptome, nikakve akcije ne treba poduzimati. No, ako imate problema sa zdravljem, pod hitno nešto učinite. Nemojte spremati krevet ujutro jer grinje vole toplinu. Kako biste ih ubili jastuk možete staviti i u zamrzivač, ako naravno imate mjesta - kaže doktorica. Dodaje da izbjegavate sušenje odjeće na radijatorima jer vlaga tada vas dom čini primamljivijim za grinje. Držanje doma malo hladnijim i usisavanje prašine će vam pomoći u sprječavanju bilo kakve neželjene bolesti.

- Protein koji izaziva alergijske reakcije na grinje ne nalazi se u zraku, pa su stoga izraženi simptomi alergije odmah ujutro jasan znak kako se problem vjerojatno skriva u jastuku na kojemu spavate. Vrijeme je da ga se riješite - zaključuje.




  • neoguljena jabuka, 100 g
  • naranča, 100 g
  • neoguljene kruška, 50 g
  • kivi, 40 g
  • cimet

Priprema:

  1. Jabuci i kruški uklonite sredinu, a kivi i naranču ogulite.
  2. Voće izrežite na kocke, pomiješajte i pospite cimetom.

Dobar tek!

Linker
15. travanj 2024 20:42