Imortelle

Smilje - žuti cvijet koji 'briše' bore s lica i donosi sreću

Svake godine na mjestima gdje samo rijetko bilje može naći svoj dom, uporni život cvate u svojoj besmrtnosti. Ne prozvaše ga uzalud „imortelle“, besmrtan (zbog dugovjeka cvata i trajnog mirisa).

Piše: Zrinka Jezdić, Aromavita - Institut za aromaterapiju, www.aromavita-institut.com


 

Latinsko ime smilja Helichrysum potječe od grčkog „helios“ (sunce) i chrysos (zlato), jer način cvjetanja biljke podsjeća na mala zlatna sunca. Helios, bog sunca, koji je zamišljan kao zgodan bog okrunjen sjajnom aureolom sunca, u žutoj halji, upravljao je zlatnim kolima koja su vukla četiri vatrena konja, preko nebeskog svoda…

Djelovanje: antialergijsko, antiinflamatorno, antimikrobno, antiseptičko, astrigentno, cikatrizantno, diuretičko, ekspektoransno, fungicidno, stimulira rad jetre i živaca.

 

Snaga iz sunca

Ono na što se sa sigurnošću možemo osloniti i u što možemo vjerovati, jest naše iskustvo, koje određuje naše biće, osobnost i kompletan život. Ono što treba voljeti i poštivati kroz smilje jest njegova snaga i hrabrost u nošenju sa životom i svime što on nosi. Život svoju snagu crpi iz Sunca, a hrabrost iz sposobnosti pomicanja granica.
Jedno bez drugog nije moguće. Kad pomaknemo svoju granicu, osjećamo da smo živi, da postojimo. Osjećamo život na tisuću načina. Ponekad boli, a ponekad ne. Ono što je najvažnije, jest da ga možemo osjetiti i upiti u sebe. Upijanje života u sebe daje nevjerojatnu snagu, ljepotu i dugovječnost. Baš kao i samo smilje. Tjera nas dalje i dublje. Nagrada je velika, a to je postojanje. Postojanje u svom životu, ovdje i sada, prisutnost i vječnost. Dobivamo mjeru kojom mjerimo vlastitu vrijednost u vremenu i prostoru.

Foto: iStock

 

Jeste li znali?

Zbog dugog cvata i trajnog mirisa ovaj se cvijet naziva se Imortelle ili besmrtan cvijet. Njegovo esencijalno ulje neprocjenjivo je u njezi kože, toniziranju i pomlađivanju te smanjivanju ožiljaka i akni.

 

Cijenjeno u aromaterapiji

Esencijalno ulje smilja ima visoku vrijednost u aromaterapiji. U aromakozmetici je neprocjenjivo u njezi kože, toniziranju i pomlađivanju kože, smanjenju ožiljaka i akni. A u zdravstvenoj njezi izvanredno je za otklanjanje hematoma. A u psihoaromaterapiji pokazuje izvanredne rezultate kod depresije i neuroza.
Na fizičkoj razini ovo ulje ima slijedeća djelovanja: antiseptičko, protuupalno, umanjuje alergije, umanjuje ožiljke, jača krvne žile, umiruje kašalj, regenerira kožu i sluznice. Posebno je pogodna za kožne probleme i krvožilni sustav (kapilare, vene, arterije). Na emocionalnoj razini miris ovog ulja djeluje na emocije nezadovoljstva, usamljenosti, tjeskobu i nemir, na način da ih umiruje i balansira. Otvara emocije i umanjuje emocionalnu nedostupnost i hladnoću. Posebno je pogodno za promjenu raspoloženja i faza depresije i manije.

 

Umiruje, usmjerava i fokusira

Na mentalnoj razini ovo ulje umiruje misli, stabilizira ih, usmjerava i fokusira. Umanjuje mentalne konflikte i potiče kontemplaciju. Na duhovnoj razini ovo ulje nosi vibraciju postojanja koje se manifestira u obliku osvještavanja sadašnjeg trenutka i sebe u tom trenutku. Pojačava svjesnost i dovodi nas do mudrosti.
Na energetskoj razini ovo esencijalno ulje je „pustinjak“, netko tko se može osamiti i duboko proniknuti u sebe, doći do samospoznaje i podijeliti je sa drugima. Mudrost tišine je najjače energetsko djelovanje ovog ulja.

 

SAVJETI: Kako izvući snagu iz sebe

 • Pokažite se i budite proaktivni
 • Budite otvoreni prema izazovima i prihvatite ih
 • Ne izgovarajte se na strah i nekompetentnost
 • Djelujte i kad ne djelujete
 • Kad vam se baš nešto ne da, upravo to učinite

 


Foto: iStock

Probajte napraviti sami!

Ulje za njegu i pomlađivanje

U 30 ml pomiješanog ulja (50:50%) argan i makadamije ukapati:

 • 10 kapi smilja
 • 5 kapi lavande
 • 5 kapi geranija


Ulje za smanjenje hematoma

U mješavinu (50:50%) ulja kantariona i nevena od 30 ml ukapati:

 • 10 kapi smilja
 • 10 kapi čempresa
 • 10 kapi limuna

Za kontemplaciju

U mirisnu lampicu ukapati:

 • 3 kapi smilja
 • 2 kapi tamjana
 • 3 kapi bergamota

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo