Vodite li svog ljubimca sa sobom na planinarenje ili u šetnje prirodom, svakako ga prije zaštitite.
 Foto: iStock
Piroplazmoza nije šala

Sezona krpelja je u punom jeku, jeste li zaštitili ljubimce?

Uz standardnu zaštitu od krpelja u obliku ogrlica, ampula ili sprejeva, postoje i pripravci na biljnoj bazi. Bez obzira za koji oblik zaštite se odlučili, nemojte ga zaboraviti redovito obnavljati.

Proteklih nekoliko tjedana sve više vremena vikendom provodimo u prirodi, a upravo tamo vreba opasnost koja vašeg četveronošca može stajati života. Ali, živite li u kući s dvorištem ili na selu, nemojte se zavarati, krpelji vrebaju i tamo - u drvenoj kućici vašeg ljubimca, travi uz ogradu, sjeniku...

Od ožujka do listopada

Iako nema točnog datuma kada se krpelji pojave, najaktivniji su tijekom proljeća i ljeta, a, nažalost, mi imamo tu nesreću da u Hrvatskoj postoje područja gdje su vrlo opasni. Ukoliko nisu zaraženi, pojavit će se svrbež, crvenilo, osip, oteklina, no ukoliko jesu, a ne dobiju li što prije protuinjekciju, od opasne piroplazmoze vaši će ljubimci uginuti.

Stoga se svakako pobrinite za zaštitu! Osim kupovnih zaštitnih sredstava, postoje i prirodna.

Foto: iStock
Počne li se vaš ljubimac čudno ponašati - satima leži u polusnu, duboko diše, tiho cvili, povraća ili ima izrazito žutu mokraću - hitno pođite veterinaru. Moguće je da ga je otrovao krpelj.

I eterična ulja pomažu

Eterična ulja s repelentnim svojstvima su ulja lavande, metvice, origana, geranija i bosiljka. Morate imati na umu da ona ne osiguravaju stopostotnu zaštitu, no kao dodatna neće biti naodmet. I pripazite s doziranjem, ovisno o starosti, veličini i pasmini psa. Osim toga, brzo hlape pa će ih biti potrebno učestalo nanositi, a negativno djeluju i na pseći njuh, dok mačke podnose samo nekoliko ulja.

Pazite na nuspojave
Prilikom korištenja ulja pratite reakcije životinje: primijetite li ikakave promjene, odstupanja u ponašanju (puše, bježi ili ne želi da mu nanesete mješavinu), razblažite je dodatno biljnim uljem ili odustanite. Primijetite li bilo kakvu reakciju, crvenilo, svrbež, svakako prekinite korištenje.

Vazelin i soda bikarbona

Ukoliko se krpelj ne da skinuti, premažite ga vazelinom. Tradicionalno, univerzalno sredstvo za odstranjivanje krpelja je i soda bikarbona. Izmiješajte pola čajne žličice sode i pola žličice soli pa dodajte u 1,2 dl jabučnog octa. Otopinu ulijte u bočicu sa sprejem i napunite istom količinom tople vode, a pri korištenju vodite računa o tome da otopina ne dođe u kontakt s očima.

Koristan je i tekući deterdžent za suđe, kojeg ćete nanijeti na komadić vate pa njome natopiti krpelj.

Učinkovita su i alkoholna goriva, kao što su benzin ili terpentin. Dvije čajne žlice benzina ulijte u šalicu, utapkajte u nju komadić vate pa je stavite na krpelj. Nakon što ugine, krplj će otpasti sam ili ćete ga lako odstraniti uz pomoć pincete.

Foto: iStock
Iako ga ne smiju jesti sirovog, sušeni, odnosno češnjak u granulama ili tablete češnjaka dobra su zaštita od krpelja. Svaku porciju hrane koju dajete ljubimcu možete "zasoliti" s malo češnjaka u prahu.

Tablete od češnjaka

Snažna pomoćna zaštita protiv krpelja je i češnjak. Kako psi ne mogu probaviti sirovi češnjak, koji čak može uzrokovati anemiju ili oštetiti crvene krvne stanice, nabavite onaj u prahu i dodajte po prstohvat u porciju. Ili još jednostavnije, nabavite tablete češnjaka.


Mjere prevencije
  1. Kad god se vratite kući iz šetnje, dobro iščekajte svog psa kako biste odstranili krpelji dok im se još nisu uhvatili za kožu.
  2. Redovito kosite travnjak.
  3. Ne dozvolite svom psu ili mački da ulaze u grmlje ili šumu u razdoblju krpelja.

Linker
24. ožujak 2024 11:44