Pravim pristupom možete svoju kosu u vrlo kratkom roku ponovno učiniti zavidno blistavom i lijepom.
 Foto: Istock
Proljeće u kosi

Šest trikova koji će učiniti čudo za beživotnu, tanku i lomljivu kosu

Jedan pogled u ogledalo dovoljan je da vam pokvari raspoloženje? Vaša je kosa sve samo ne zdrava i lijepa, a od proljetnog sjaja za kojim čeznete nema ni traga. Rješenja ima!

Zima je najnepovoljnije godišnje doba za kosu. Kape, ledeni zrak, pregrijani prostori, češće korištenje fena... sve to pogoduje isušivanju, obješenosti, lomljivosti i općenito lošem i nezdravom izgledu kose. Zimski uvjeti kosu lišavaju vlage i čine podložnijom oštećenjima pa nije čudo što u proljeće najčešće očajavamo nad njezinim izgledom i pokušavamo učiniti sve ne bismo li joj nekako vratili stari sjaj.

Ako vam je nakon zime kosa suha i gruba na dodir, na odjeći i jastuku primjećujete mnogo ispalih vlasi, a vrhovi su rascvjetani i neuredni, pokušajte primijeniti ovih šest koraka za njezin učinkovit i brz oporavak.

1. DAJTE JOJ PROTEINSKU INJEKCIJU

Vlasi kose u najvećoj se mjeri sastoje od keratina (čak 80 do 90 posto), no zbog nepovoljnih uvjeta (među kojima su hladnoća, suh i pregrijani zrak, bojenje kose, ravnanje i slično) kosa gubi keratin i postaje porozna, oštećena i lomljiva, na vrhovima se javljaju bijele točkice, vlasi postaju rascvjetane, a kosa gruba na dodir.

Obično upravo tako izgleda kosa nakon zime pa je za vraćanje kvalitete kosi na prvom mjestu nahraniti je obiljem proteina - njezina gradivnog sastojka.

Nije toliko važno da šampon sadrži proteine, ali obavezno ih mora biti u maskama, ampulama ili regeneratorima koje koristite. Pri odabiru proizvoda provjerite jesu li proteini navedeni u gornjem dijelu popisa sastojaka jer to znači da su zastupljeni u većem postotku.

Ako su vam vlasi još uvijek debele i čvrste, možete koristiti i kombinirane proizvode koji u vrhu popisa sastojaka imaju proteine i hidratizirajuće sastojke, no ako su vlasi istanjene, slabe i krhke, potreban vam je čisti proteinski proizvod. Proteinski tretman nanosite jednom tjedno dok se kosa ne oporavi. Proteinske proizvode za kosu možete prepoznati po tome što u sastavu imaju hidrolizirane proteine (hydrolyzed keratin, hydrolyzed silk, hydrolyzed silk protein, hydrolyzed soy protein, hydrolyzed wheat protein, hydrolyzed vegetable protein, hydrolyzed oat flour).

2. KORISTITE KVALITETAN HIDRATANTNI REGENERATOR

Nakon proteinskog tretmana kosa može postati malo isušenija i kruća pa je poželjno nastaviti oporavak korištenjem kvalitetnog hidratantnog regeneratora za dubinsku hidrataciju. Najbolji učinak postići ćete ako proizvod ostavite na kosi od 15 do 30 minuta i tijekom tog vremena kosu zagrijavate fenom ili barem umotate u topao ručnik jer toplina pomaže da aktivni sastojci dublje prodru.

3. NE ZABORAVITE REGENERATOR KOJI SE NE ISPIRE ('leave in')

Često podcjenjujemo dobrobiti kvalitetnog regeneratora koji se ne ispire pa mnoge žene zanemaruju ovaj korak. Dobar proizvod će vašu kosu učiniti još bolje hidratiziranom, podatnijom za oblikovanje i sjajnijom.

Neki regeneratori koji se ne ispiru služe i za zaštitu od vrućeg zraka iz fena i oni su još bolji izbor, naročito ako često perete i sušite kosu ili je uz to ravnate.

4. IZRAVNAJTE KOSU (barem privremeno)

Možda će vas ovaj korak začuditi, no ravnanje je od velike pomoći za vraćanje prvobitnog sjaja, čvrstoće i zdravog izgleda kosi. Naime, ravnu kosu lakše je hidratizirati i takva kosa dulje zadržava vlagu. Hidratantne kreme, maske i ulja lakše se i nanose na ravnu kosu nego na kovrčavu. Stoga slobodno izravnajte kosu prije nanošenja takvih proizvoda, samo se pobrinite da je prije ravnanja zaštitite od vrućeg zraka.

5. VRIJEME JE ZA REZANJE VRHOVA

U gotovo devet od deset slučajeva, ako je kosa lomljiva, i vrhovi su rascvjetani. Njih obavezno treba odrezati i već sam taj korak znatno će popraviti izgled kose.

6. POSEGNITE ZA VRUĆIM ULJEM

Tretmani vrućim uljem odličan su način za vraćanje sjaja i zdravog izgleda oštećenoj kosi. Takve proizvode možete kupiti, no možete upotrijebiti i maslinovo ulje iz vlastite kuhinje.

Obilno nanesite ulje na čistu, vlažnu kosu, pokrijte je kapom za kupanje ili umotajte plastičnom folijom ili vrećicom te nekoliko minuta zagrijavajte fenom s udaljenosti od tridesetak centimetara.

Možete kosu umotati i u vrući ručnik. Kad se kosa ohladi na sobnoj temperaturi, isperite ulje hladnom vodom.

Foto: Istock
Potražite proizvod koji sadrži ulje makadamije za hidrataciju i jačanje vlasi ili ulje kamelije za zatvaranje kutikula, jači sjaj i protiv elektriciteta.

Želite li uštedjeti, upotrijebite preparate iz vlastite kuhinje

Za dubinsku hidrataciju, svaka dva tjedna u vlažnu kosu utrljajte pola šalice vrhnja ili čistog jogurta te ostavite da djeluje 20 minuta. Zatim isperite toplom pa hladnom vodom i onda operite kosu šamponom.

Kako biste kosi vratili volumen, posegnite za pivom! Pomiješajte pola šalice piva s jednom čajnom žličicom suncokretova ulja i sirovim jajem. Nanesite na čistu, vlažnu kosu, ostavite da djeluje 15 minuta i zatim isperite.

Za podatniju kosu i smanjivanje elektriciteta, zgnječite pola avokada i utrljajte u čistu, vlažnu kosu, ostavite da djeluje 15 minuta, zatim isperite. Kako biste masku učinili hidratantnijom, dodajte dvije jušne žlice hidratantnog sastojka poput vrhnja, žutanjka ili majoneze.

Med privlači i zadržava vlagu. Utrljajte pola šalice meda u čistu, vlažnu kosu, ostavite 20 minuta pa isperite toplom vodom. Možete dodati i dvije žlice maslinova ulja kako biste razrijedili med da ga možete lakše nanijeti na kosu.

JOŠ NEKOLIKO SAVJETA

KOJE ULJE ODABRATI

Nakon zime potražite proizvod koji sadrži ulje makadamije za hidrataciju i jačanje vlasi ili ulje kamelije za zatvaranje kutikula, jači sjaj i protiv elektriciteta. Dobar izbor je i bademovo ulje, koje kosu hrani vitaminima A i E i olakšava oblikovanje frizure, a sličan učinak ima i ulje grožđa koje kosu čini mekšom i podatnijom. Ulje marule odlično je za hranjenje kose i hidrataciju vlasišta, dok je arganovo ulje najbolje kad trebate postići što brže rezultate. Ono trenutačno hidratizira kosu, omekšava je te joj vraća zdrav i svjež izgled.

OJAČAJTE KOSU IZNUTRA

Nakon što se pobrinete da kosu obnovite i oporavite izvana, otiđite korak dalje i obogatite prehranu omega-3 masnim kiselinama (kojih ima u maslinovu ulju i ribi) i proteinima (dobar izvor je meso peradi i mliječni proizvodi).

Pobrinite se da u vašoj prehrani budu zastupljeni i željezo, koje je nužno za jačanje kose (ima ga u jajima, crvenom mesu, cjelovitim žitaricama i mahunarkama), vitamin A (kojim obiluju mrkva i jetra), vitamin E (iz sjemenki suncokreta) te vitamin C, kojim obiluje razno voće i povrće.

Kosi je potreban i cink (ima ga u morskim i orašastim plodovima) te selen, kojeg ima u mesu.

ZDRAVA KOSA RASTE IZ ZDRAVOG KORIJENA

Za prekrasnu, sjajnu i zdravu kosu nužan je zdrav korijen. Kako biste aktivirali korijen i potaknuli rast kose, masirajte vlasište prilikom svakog pranja i oblikovanja frizure. Nabavite kvalitetnu četku kojom ćete moći dobro izmasirati vlasište ne oštećujući vlasi te tako poboljšati cirkulaciju u vlasištu i potaknuti brži rast novih vlasi.

BOJA! BOJA! BOJA!

Kad vam se kosa već vidljivo oporavila, vrijeme je da joj dodate još malo živosti i svježine novom bojom. No, pazite da prije bojenja na kosu nanesete zaštitni proizvod koji će zatvoriti kutikule i tako zaštititi vlasi od oštećenja.

Nakon bojenja nanesite na kosu zaštitni regenerator koji će “zaključati” pigmente u vlasima te boju učiniti trajnijom i sjajnijom.

PAMETNO BIRAJTE PROIZVODE ZA STYLING

Proizvodi koje koristite za styling mogu jednako loše utjecati na zdravlje i lijep izgled kose kao i hladnoća ili suh zrak. Ovisi o tome što se sve krije među njihovim sastojcima. Najveći krivci za isušenost i lomljivost kose su parfemi i alkohol pa stoga prije kupnje bilo kojeg proizvoda za styling obratite pažnju na popis sastojaka i dajte prednost onima koji ne sadrže ta dva sastojka.

Linker
05. ožujak 2024 20:15