Planirate li uskoro putovanje, potrudite se zadovoljiti ovaj uvjet :)
 Foto: iStock
Idealno trajanje odmora

Savršen put traje od 7 do 10 dana, a najsretniji je osmi dan

Osnivač tvrtke Utrip kaže da savršeno putovanje traje od 7 do 10 dana, a sve više od toga smatra se istraživanjem nekog mjesta ili kulture, a ne opuštanjem.

Piše: Iva Badanjak


Znanstveno je dokazano kako je idealno vrijeme koje trebate provesti na odmoru osam dana. Naime, istraživanje finskog sveučilišta Tampere provedeno na putovanjima 54 osobe pokazalo je kako dulja putovanja nisu produljila osjećaj zadovoljstva nakon godišnjeg odmora, nego je vrhunac sreće upravo tijekom osmog dana odmora.

Autorica knjige "The Happy Traveler: Unpacking the Secrets of Better Vacations" Jaime Kurtz objasnila je kako je to savršeno dovoljno vremena da se prevlada stres putovanja, prilagodi novoj vremenskoj zoni i osjeća ugodno na novom mjestu.

S druge strane, Gilad Berenstein, osnivač tvrtke Utrip koja koristi umjetnu inteligenciju i psihologiju kako bi stvorila personalizirano putovanje, kaže da savršeno putovanje traje od 7 do 10 dana, a sve više od toga smatra se istraživanjem nekog mjesta ili kulture, a ne opuštanjem.

Također, važno je uzeti bar jedan dodatni dan za svaku vremensku zonu koju prijeđete. Neurolog W. Christopher Winter tvrdi kako se tijekom putovanja kemikalije u tijelu poremete i potrebno je određeno vrijeme da se vrate u stari ritam. Rano buđenje i pravilna prehrana pomažu ubrzati tu prilagodbu.

Linker
19. travanj 2024 19:49