Zapamtite da će blagdani brzo proći i da je u redu biti tužan.
 Foto: iStock
Našla je način

Sama tijekom blagdana: Kako se borim s neopisivom tugom

Spisateljica Rhonda izgubila je supruga i sina, te govori kako se u blagdanskom periodu nosi sa slomljenim srcem i neopisivom tugom...

- Do sada sam provela 10 teških blagdana bez pokojnog supruga i osam slomljenih bez sina. Nakon što sam ih izgubila, prvih nekoliko blagdana su bili toliko bolni da ih se gotovo i ne sjećam, osim što sam znala da taj period u godini nikad neće biti isti - govori spisateljica i pedijatrica Rhonda O'Neill. Otkako je ostala bez dvije najvažnije osobe u životu, blagdani su postali nešto čega se užasava, dok se drugi ljudi oko nje vesele i uživaju.

- I nakon 10 godina čudim se kako je moguće da se moje gotovo zacijeljeno srce za Božić uvijek iznova slomi. Što je to u blagdanima da iznova vraća bol na površinu i kako se možemo pripremiti na neočekivanu patnju - zapitala se i sama.

Dodaje da nam društvo šalje poruku kako bismo trebali biti veseli, nasmiješni i puni energije tijekom ovog perioda, te se što više povezati s prijateljima i obitelji. Gdje god pogledamo tu su podsjetnici da su blagdani 'naljepše doba godine'... No, što kada to jednostavno nije moguće?!

Tuga koja ne prestaje

- Ono što mi znamo je da se osjećamo gore nego ikada. Čini nam se kao da ništa ne može popuniti tu prazninu u srcu koje sve jače boli - rekla je Rhonda dodajući da je slomljena jer je potpuno svjesna da njen suprug i sin više nikad neće biti dio obiteljskog okupljanja i slavlja.

Rhonda je nakon nekoliko godina došla do zaključka kako će blagdani uvijek biti teški. Bilo to za 10 ili 20 godina. To je, kaže, stvarnost, u kojoj moramo naučiti živjeti. No, voljeni će nam uvijek nedostajati, to je jednostavno tako. Stoga je odlučila podijeliti nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da prebrodite blagdane, a koji su pomogli i njoj.

Kako preživjeti blagdane bez voljenih

1. Budite dobri i strpljivi prema sebi

Zapamtite da će blagdani brzo biti gotovi i da je u redu biti tužan. Boli vas, a ta bol može biti izrazito jaka. Pustite emocije i dopustite si suze.

2. Slušajte što vam govore vaše tijelo i emocije

- Pokušala sam ignorirati one osjećaje gubitka i tuge i fokusirat se na slavlje. No, kada sam ignorirala emocije, tijelo mi je pokazalo da nemam kontrolu. Razboljela sam se, jedva sam imala snage za dići se iz kreveta i bilo mi je još gore - rekla je. Nemojte zakopavati emocije.

3. Okrenite se aktivnostima i prijateljima koji vam mogu izmamiti osmijeh

Kad je imala teške periode i kad nije vidjela razlog za ustanak iz kreveta, Rhonda je pronašla malo veselja u druženju s dvogodišnjom nećakinjom. Njena dječja radost ju je, kaže, učinila sretnom. Kaže da joj je to pomoglo više, nego što bi bilo koji antidepresiv.

4. Probajte se ne izolirati

Voljeni možda neće shvatiti kroz što prolazite, no svejedno će vam htjeti biti podrška i rame za plakanje.

5. Nađite nekog s kim možete pričati o tome kako se osjećate

Prijatelj, netko iz obitelji ili psiholog će vam pomoći da prebrodite ovaj period. Nemojte držati osjećaje u sebi, a ponekad pomaže zapisati ih i na papir. Izbacite sve iz sebe.

6. Sjetite se predivnih blagdana koje ste proveli sa svojim voljenima

- Ta sjećanja vam nitko ne može oduzeti i nemojte se bojati pogledati stare, sretne fotografije. Poslije će biti lakše, vjerujte mi - kaže spisateljica.

  • 10 kg kvalitetnog mesa
  • 200 g soli
  • 80 do 90 g mljevene paprike
  • 40 g češnjaka (samljeti)
  • 30 do 35 g ljute mljevene paprike
  • 2-3 g papra

Priprema:

  1. Meso sameljite.
  2. Dodajte mu ostale sastojke i dobro izmiješajte.
  3. Punite pripremljena crijeva.

Savjet više!

Sami odaberite želite li u svoje kobasice staviti slatku ili ljutu papriku, ili ćete napraviti mješavinu.

Vodite računa da upravo o paprici ovisi koliko će vaše kobase biti posebne - birajte domaću od provjerenih proizvođača!

Preporuka je meso samljeti na krupnije.

Linker
18. travanj 2024 06:38