Promjene su moguće

Roditeljstvo: ono što vam nitko ne govori, a događa se...

Kad beba dođe u kuću dotadašnji život se potpuno mijenja. Žene najviše osjećaju teret promjene, a osim emotivnih tu su i brojne fizičke promjene na njihovu tijelu.

Roditeljstvo donosi bezbroj radosti, ali i mijenja brojne navike koje smo imali dok smo bili bez djece. Također, život se najčešće naglavačke promijeni i to zahtijeva prilagodbu svih članova obitelji. Mame su, naravno, najviše pogođene promjenama, koje su i psihičke i fizičke.

 

Prigrlite nepoznato

Vjerojatno ste se još u trudnoći opskrbili brojnom literaturom o roditeljstvu i djeci. No, moramo vam otkriti tajnu - one vam mogu pomoći kod nekih stvari, a i postoji velika mogućnost da neće sve pokriti sve nenadane situacije koje će vas snaći. Pripremite se da budete brzi i da rješavate neočekivano.

Sva su djeca različita i mora im se pristupati na način najprimjereniji njihovoj osobnosti. Nemojte se bojati nepoznatog, uključite intuiciju i vjerujte da mama ionako zna najbolje i radi najbolje za svog mališana.

 

Neprospavane noći

Potrebe djeteta za čestim hranjenjem, posebno u prvim mjesecima, vrlo vjerojatno će poremetiti vaš raspored spavanja. Savjet iskusnih roditelja vam se možda neće svidjeti ako ste trenutno mrtvi umorni nakon prošle neprospavane noći, ali oni kažu da kad vam je najteže mantrate da će brzo proći.

Inače, bebu možete probati smiriti nježnom masažom prije spavanja, no ne zaboravite da je i vama potrebna. Vaša vas obitelj treba što odmorniju, stoga se izmjenjujte sa suprugom ili ukradite malo sna tijekom dana dok on pazi na bebu.

 

Problemi s kožom

Međunarodni dermatološki institut navodi da 10 do 15 posto trudnica razvije melazmu, tamne pigmentacijske mrlje po licu koje blijede nakon porođaja. Također,  možete se susresti i s drugim problemima kože poput strija, akni, vena u obliku paukove mreže, suhoće i pojačane osjetljivosti dok se hormoni ne uravnoteže.

Nasreću, ova stanja obično ne traju duže od nekoliko mjeseci. Izbjegavajte sunce, koristite visoki SPF i proizvode za njegu tijela protiv strija.

Foto: iStock

 

Ispadanje kose

Poznato je i kao postporođajno ispadanje kose i vrlo je često do šest mjeseci nakon porođaja. Ukoliko naiđete na grumenje kose pod tušem ili na četki, ne paničarite. To je tek privremeno uslijed jakog opadanja estrogena u Vaše tijelu. Dojenje ne uzrokuje ispadanje kose pa odvikavanje djeteta od dojenja neće pomoći.

Nježni ljekarnički proizvodi za njegu i prilagodba frizure dobra su strategija. Problem je očitiji kod duge kose pa će promjena frizure osvježiti vaš izgled mlade mame i smanjiti broj ispalih vlasi po cijeloj kući.

 

Vrijedno je muke

Štogod se dešavalo, roditeljstvo je najuzbudljivija stvar u našim životima i sva mala iznenađenja koja susrećemo na tom putu, svaki trenutak s djetetom čine pamtljivijim. Odspavajte, pustite glazbu, pomirite se s neredom i dajte sve od sebe. I imajte uvijek na umu - s djecom se smijemo više nego i s kim drugim!

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo