Na emocionalnoj razini, ulja će umiriti ili potaknuti emocionalne doživljaje, pomoći u emocionalnoj ekspresiji, smiriti afekte ili neuroze.
 Getty Images/iStockphoto
snaga ESENCIJALNIH ULJA

Rijetko ih se sjetimo, a pomažu kod tjeskobe, tuge, pamćenja, ali i kašlja te probavnih problema

Esencijalna ulja su u potpunosti neškodljiva, jednostavna za primjenu, uz mirisna svojstva posjeduju visoku terapijsku učinkovitost. Onaj tko se odluči na njihovo korištenje može sam kreirati mirise koji mu odgovaraju.

Piše: Zrinka Jezdić, diplomirana klinička aromaterapeutkinja i osnivačica Aromavita instituta za aromaterapiju u Zagreb

Inhalacija je način primjene lijeka ili terapeutskih sredstava u svrhu ublažavanja i otklanjanja tegoba dišnih puteva ili psihičke napetosti. Ona je jedna od najstarijih načina liječenja ili samopomoći. U aromaterapiji, inhalacija je uz masažu osnovni način primjene esencijalnih ulja u terapeutske svrhe. Snaga esencijalnih ulja očituje se u njihovoj kompleksnoj i moćnoj kemijskoj strukturi koja ima veliki terapeutski potencijal, kao i vibraciji tih molekula koje svojom frekvencijom mogu potaknuti ili umiriti razne psihološke procese. Stoga inhalacije esencijalnih ulja imaju posebnu vrijednost


Stres, tjeskoba, depresija

Mirisne molekule nošene strujanjem zraka i udisanjem ulaze u nosnu sluznicu gdje se nalaze mirisni receptori. Metodom uklapanja ili titraja u/po mirisnom receptoru stvara se elektrokemijski impuls koji se putem njušne stanice provodi do živčane stanice i tako putuje u područje limbičkog sistema (područja srednjeg mozga) u hipotalamus. Iz hipotalamusa se informacija prenosi u hipofizu, thalamus, amigdalu, olfaktorni korteks i neokorteks. Navedeni centri obrađuju informaciju mirisa ne fiziološkoj (hipofiza, hipotalamus) i psihološkoj razini (thalamus, olfaktorni i neo korteks), te tako djeluju na balansiranje, relaksiranje ili poticanje psiho fizičkih procesa. Takav način primjene esencijalnih ulja posebno je pogodan za stanje stresa, anksioznosti, depresije, nervoze, tuge, opsesije, te konfuzije, gubitka koncentracije i slabog pamćenja.

Molekule esencijalnog ulja koje se putem vodene pare unesu u područje dišnih putova, procesom difuzije ulaze u okolno tkivo te djeluju lokalno umanjujući tako bol, upalu, ekskreciju, a time neugodne simptome kao što su kašalj i otežano disanje. Kroz alveole, molekule esencijalnog ulja ulaze i u krvotok, te ostvaruju opće djelovanje na organizam.

To djelovanje se odnosi na jačanje imuniteta, hormonalno balansiranje, balansiranje kardiovaskularnog sustava (srca i krvnih žila), balansiranje rada probavnog sustava, a nije zanemarivo ni antioksidativno djelovanje. Ovaj aspekt djelovanja esencijalnih ulja zanimljiv je znanstvenicima koji radeći brojna istraživanja, kontinuirano potvrđuju njihova navedena djelovanja.


Djeluje na organizam na svim razinama

Oba načina djelovanja temelj su holističkih načela u aromaterapiji. Djelovanja esencijalnih ulja ne mogu se razdvojiti. Na bilo koji način da se primjenjuju njihovo djelovanje obuhvatit će cijeli organizam. Esencijalna ulja primijenjena putem inhalacija djelovat će na organizam na svim razinama. Na fizičkoj razini umanjit će ili ukloniti simptome zdravstvenih problema, potaknuti, smiriti ili harmonizirati fiziološke procese, umanjiti bol te bitno povećati kvalitetu življenja. Na emocionalnoj razini umirit će ili potaknuti emocionalne doživljaje, pomoći u emocionalnoj ekspresiji, smiriti afekte ili neuroze. Na mentalnoj razini umanjit će konfuziju, pojačati koncentraciju i fokusiranost, pomoći u pročišćavanju uma i kontemplaciji. Na duhovnoj razini esencijalno ulje će svojom vibracijom potaknuti stanje mira, smirenosti, povjerenja tj. duhovni rast i razvoj.


Postoji nekoliko načina inhaliranja

Suha inhalacija je aktivna primjena mirisa esencijalnog ulja. Provodi se tako da se na lopticu od vate, kompresu ili aroma stik (džepni nosni inhalator) nakapa od 4 do 6 kapi esencijalnog ulja, te se udiše. Zbog jakog terapeutskog djelovanja mirisa ova inhalacija je vrlo učinkovita kod stanja tjeskobe, straha, emocionalne ili mentalne uznemirenosti, nesanice te psiholoških stanja tuge, zabrinutosti i nezadovoljstva. Jednostavna je i praktična metoda samopomoći. Nije pogodna za korištenje kod stanja psihoze ili bolesti CNS-a.

Inhalacija putem aroma lampica ili difuzora je vrlo popularan način primjene esencijalnih ulja. Terapeutsko djelovanje se očituje u poboljšanju raspoloženja i svekolike ugode koju pružaju mirisi. Nije zanemarivo ni antiseptičko djelovanje esencijalnih ulja u zraku koja mogu umanjiti razmnožavanje mikroorganizama i tako preventivno djelovati na kapljične infekcije. Prilikom korištenja aroma lampice potrebno je paziti da nisu na dohvat ruke djeci ili blizu jakog izvora topline.

Klasična inhalacija je najstariji i najčešći način inhaliranja. Provodi se tako što se u posudu s vrućom vodom ukapa 2-4 kapi esencijalnog ulja koja se direktno udišu u dišni sustav. Važno je napomenuti da se vodena para s esencijalnim uljima udiše najdulje 1-2 minute, nakon čega se ponovo ukapa esencijalno ulje. Inhalacija se ne provodi duže od 10 minuta. Važno je napomenuti da se ovaj način inhaliranja ne preporučuje kod osoba koje boluju od astme, opstruktivnih bolesti pluća ili su alergične na bilo koju komponentu esencijalnih ulja. Prije svake upotrebe potrebno je savjetovanje s kliničkim aromaterapeutom ili drugim zdravstvenim djelatnikom koji ima edukaciju iz aromaterapije.

Medicinska inhalacija se provodi putem električnih inhalatora preko maske koja se fiksira u području nosa. Iznimno rijetko se koristi s esencijalnim uljima. Ako se i provodi, tada se to radi u zdravstvenim ustanovama uz nadzor medicinskog osoblja.


Kako izabrati ulje

Za smanjenje stresa, anksioznosti možete koristiti sljedeća ulja: lavanda (Lavandula angustifolia), ylang-xlang (Cananga odorata), bergamot (Citrus bergamia), naranča (Citrus sinensis), geranij (Pelargonium graveolens), timijan (Thymus vulgaris ct. linalool ili geraniol).

Za prevenciju kapljičnih infekcija možete koristiti sljedeća ulja: čajevac (Melaleuca alternifolia), limun (Citrus limon), eukaliptus (Eucalyptus globulus, radiata i smithii), timijan (Thymus vulgaris ct. timol), klinčić (Eugenia caryophyllata), origano (Origanum vulgare), ružmarin (Rosmarinus officinale ct. 1,8 cineole).

Za smanjenje alergijske osjetljivosti možete koristiti sljedeća ulja: tamjan (Boswellia carteri), melisa (Melissa officinalis), germanska kamilica (Matricaria recutita), kim (Carum carvi), smilje (Helichrysum angustifolium).

Za ublažavanje nesanice možete koristiti sljedeća ulja: lavanda (Lavandula angustifolia), germanska kamilica (Matricaria recutita), bosiljak (Ocimmum basilicum), mažuran (Origanum majorana), geranij (Pelargonium graveolens).

Za suzbijanje neugodnih mirisa možete koristiti sljedeća ulja: limun (Citrus limon), naranča (Citrus sinensis), eukaliptus (Eucalyptus globulus), ružmarin (Rosmarinus officinalis ct.1,8 cineole), metvica (Mentha piperitha).


Sigurna i jednostavna

Esencijalna ulja su u potpunosti neškodljiva, jednostavna za primjenu, uz mirisna svojstva posjeduju visoku terapijsku učinkovitost. Onaj tko se odluči na korištenje esencijalnih ulja može sam kreirati mirise koji mu odgovaraju.

Jedino osobe koje imaju preosjetljivost na neku od kemijskih komponenti, ili osobe koje piju ozbiljne kardiološke, psihijatrijske i imunološke lijekove trebale bi se savjetovati s kliničkim aromaterapeutom ili odgovarajućim zdravstvenim djelatnikom.


ŠTO KAŽU ISTRAŽIVANJA

Hwang J.H. (2006.) proveo je istraživanje o utjecaju esencijalnih ulja na krvni pritisak i stres kod hipertenzije metodom inhalacije. Esencijalna ulja korištena u istraživanju su lavanda (Lavandula angustifolia), ylang ylang (Cananga odorata) i bergamot (Citrus bergamia). Istraživanje je pokazalo da se inhalacija esencijalnim uljima može smatrati učinkovitom intervencijom pri smanjenju stresnih psiholoških reakcija te smanjenju krvnog tlaka kod osoba s primarnom hipertenzijom.

Ghani R.M.A. i sur. (2013.) napravili su istraživanje o smanjenju stupnja mučnine i intenziteta povraćanja kod žena u ranoj trudnoći (između 8-16 tjedana) upotrebom aromaterapeutske inhalacije. Korištena je mješavina esencijalnih ulja lavande (Lavandula angustifolia) i paprene metvice (Mentha x piperita) metodom inhalacije. Epizode mučnine i učestala povraćanja smanjile su se nakon tri dana korištenja aromaterapije. Povrh toga, žene koje su koristile aromaterapeutski pripravak osjećale su da imaju više energije te smanjen osjećaj umora u odnosu na razdoblje bez korištenja aromaterapeutskih pripravaka.

Seyyed-Rasooli A. i sur. (2016.) proveli su istraživanje o utjecaju esencijalnih ulja metodom inhalacije za smanjenje stupnja anksioznosti i boli kod pacijenata s opeklinama drugog stupnja. Esencijalna ulja korištena u istraživanju su lavanda (Lavandula angustifolia) i ruža (Rosa damascena) u omjeru 70:30%. Na komad vate nakapana su spomenuta esencijalna ulja, te se ista pozicionirala 20 cm od pacijenta koji je inhalirao miris sljedećih 30 minuta. Rezultati su pokazali da je nakon aromaterapeutske intervencije, metodom inhalacije, došlo do smanjenja stupnja anksioznosti i smanjenja stupnja osjećaja boli.


Više o esencijalnim uljima i njihovom punom potencijalu za balansiranje i unapređivanje fizičkog, emocionalnog, mentalnog i duhovnog stanja čovjeka možete doznati u novoj knjizi Zrinke Jezdić pod naslovom Arhetipovi esencijalnih ulja.

Linker
20. travanj 2024 08:20