Dosta vam je biti rob nezdrave navike? Stiglo je rješenje
 Foto: iStock
Nova metoda

Riješite se cigarete jednom i zauvijek

Zahvaljujući cjepivu koje su otkrili znanstvenici iz Kalifornije mnogi bi se mogli napokon riješiti svoje loše navike

Mnogi pušači žude da zauvijek bace cigarete, ali porivu je teško i često nemoguće odoljeti, a pokušaj prestanka pušenja predstavlja jednu od najtežih životnih bitki. Novo eksperimentalno nikotinsko cjepivo moglo bi pomoći okorjelim pušačima da se zauvijek riješe ove nezdrave ovisnosti.

Znanstvenici sa Scripps Instituta u Kaliforniji otkrili su cjepivo koje je dizajnirano tako da smanjuje učinak nikotina na mozak. Cjepivo povećava broj antitijela koja na sebe vežu molekule nikotina, niže su koncentracije nikotina u mozgu i tako manja mogućnost za ovisnost. Pokusi su, naime, otkrili da su osobe koje proizvode najviše razine antitijela protiv nikotina imale veću šansu da će se suzdržati od pušenja više od šest mjeseci.

Znanstvenici su sada usredotočeni na daljnje usavršavanje formule cjepiva kako bi bilo spremno na nova klinička ispitivanja. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Medicinal Chemistry.

Pušači koji žele prestati pušiti trenutno imaju nekoliko alata kojima se mogu poslužiti, a to su električne cigarete kao zamjena, nikotinski flasteri ili lijekovi koji se nisu uvijek pokazali najboljim rješenjem. Za očekivati je da će stoga ovo cjepivo, jednom kada dođe na tržište, biti vrlo traženo.

Linker
20. travanj 2024 05:22