Istraživanje je potvrdilo da ekstrakti ljekovitih gljiva mogu zaustaviti rast tumora ili smanjiti njegovu veličinu.
 Foto: iStock
Najbolje iz prirode

Rak pluća: nove mogućnosti tretmana

Oboljelima treba sva moguća pomoć. To uključuje i prirodne proizvode dokazane učinkovitosti.

U Hrvatskoj je rak pluća vodeći tip raka kod muškaraca, a treći po učestalosti kod žena i stalno u porastu. Rak pluća dijeli se na rak pluća malih stanica i ne-malih stanica, od kojih ovi drugi čine oko 80% svih karcinoma pluća. Glavni faktor rizika je pušenje, bolest se uglavnom javlja nakon 45-te godine života, a dijagnosticira rendgenom ili CT-om.

Rak pluća brzo raste i lako se širi, a simptomi (dugotrajni kašalj, zadihanost, otežano disanje, iskašljavanje krvi, česte infekcije, gubitak težine, slabost i umor) često počinju tek kad je bolest već uznapredovala. Polovica svih novo-dijagnosticiranih je u najtežem IV. stadiju - raku pluća sa udaljenim metastazama.


Najvažniji simptomi raka pluća.


Onkološke terapije produljuju preživljenje, ali uz ozbiljnu toksičnost i pogoršanje kvalitete života. Kemoterapija i zračenje koriste se u liječenju metastatskog raka pluća, ali stope preživljenja vrlo su niske već desetljećima. Sadašnje 5-godišnje preživljenje je manje od 1%.

Kako pomoći oboljelima

Oboljelima treba sva moguća pomoć. To uključuje i prirodne proizvode dokazane učinkovitosti.

Istraživao sam učinke ekstrakata ljekovitih gljiva kod 65 pacijenata oboljelih od karcinoma pluća (malih stanica - 13, ne-malih 52). Velika većina imala je uznapredovali i prošireni (metastatski) stadij bolesti. Pacijenti su, uz standardno liječenje, ekstrakte koristili u velikim dozama od 30 do 100 i više dana.

Istraživanje je potvrdilo da ekstrakti ljekovitih gljiva mogu zaustaviti rast tumora ili smanjiti njegovu veličinu. Nadalje, korisnici ekstrakata gljiva bolje su podnosili kemoterapiju i imali bolje opće stanje i kvalitetu života.

Veće doze i duže korištenje ekstrakata ljekovitih gljiva povezano je i s boljom stopom preživljenja i znatno duljim životom oboljelih u usporedbi sa pacijentima liječenim samo standardnom terapijom


Ljekovite gljive ​usporavaju rast i uništavaju stanice raka pluća.


Kod karcinoma pluća malih stanica srednje preživljenje onkološki liječenih pacijenata produžuje se:

  • u ograničenom obliku sa 14 na 37 mjeseci, te
  • u proširenom sa 7-9 na 27 mjeseci uključivanjem ekstrakata ljekovitih gljiva u terapiju.

Slično je i kod uznapredovalog karcinoma pluća ne-malih stanica. Tako je, u metastatskom stadiju, 4-godišnja stopa preživljenja povećana sa 2 na 18%.

Realno, rezultati su još i bolji. Zbog nedostatka domaćih podataka, srednje preživljenje smo usporedili sa američkim podacima. Osim toga, vrijeme preživljenja korisnika Myko San ekstrakata nismo mjerili od prve dijagnoze, nego od početka korištenja ljekovitih gljiva (obično 6-12 mjeseci nakon dijagnoze).

Pacijenti s rakom pluća koji uz standardnu terapiju koriste i ekstrakte ljekovitih gljiva:

  • lakše podnose terapiju,
  • imaju bolju kvalitetu života i dulje preživljenje,
  • te veću stopu potpunog povlačenja bolesti.

Dr. sc. Ivan Jakopović

Konzultacije:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Tel. 01 466 00 95

Želite saznati više?

Linker
07. travanj 2024 09:52