Pomičete li i vi svakog jutra budilicu za još nekoliko minuta?
 Foto: iStock
Dobro jutro!

Probuditi se s osmijehom i nije neki problem ako slijedite ove savjete

Jeste li i vi nakon jutarnjeg buđenja ošamućeni, tromi, neraspoloženi? Ako je odgovor pozitivan, primijenite naše savjete pomoću kojih ćete u novi dan ući dobre volje i poletno.

Prvih pola sata nakon što zazvoni budilica mnogima je najteži dio dana. Američki znanstvenici za tu su jutarnju tromost stvorili izraz sleep-drunkness, opijenost snom, a mogli bismo je nazvati i periodom "dekompresije" između sna i budnog stanja.

Predlažemo vam nekoliko savjeta uz koje ćete u novi dan zakoračiti "bezbolno" i u dobrom raspoloženju.

Pogled iz nove perspektive

Ako nam je san donio potrebnu smirenost, opuštenost, okrepu i obnavljanje zaliha energije, ujutro bismo se trebali osjećati kao preporođeni. U sebi bismo trebali ponavljati "s ovim novim danom i ja se ponovo rađam".

To pomaže da se stvari sagledaju iz nove perspektive, s puno nade i optimizma.

Zijevajte, zijevajte...

Neko vrijeme nakon buđenja ostanite u postelji zijevajući do mile volje. Nakon toga protegnite se u svim smjerovima poput mačke i zijevajte, što jače otvarajući čeljusti. Zijevanje je reakcija kojom pokušavamo otjerati san kad nam više nije potreban.

Uvijek zadovoljite potrebu za zijevanjem: štoviše, zijevnite i nekoliko puta više nego što vam dođe.

Foto: iStock
Ako su vam jutra "gorka", vrijedilo bi isprobati ovih šest savjeta do lakšeg buđenja, što kažete?

Voda za čišćenje

Nakon zijevanja sjednite na krevet. Pored vas, na noćnom ormariću trebala bi biti boca vode: za jutarnje čišćenje organizma bit će dovoljno popiti jednu čašu, i to tople vode.

Preporodite se pod tušem

Slijedi topli tuš - užitak za vaš duh i tijelo. Pustite da vam voda polako teče niz kralježnicu: zamislite da voda, u početku siva i prljava od otpadnih tvari, do vaših stopala dolazi kristalno bistra i čista.

Nemojte se odjenuti odmah nakon brisanja, učinite to tek nakon doručka.

Foto: iStock
Odvojite vrijeme za tuširanje, neka postane vaš nezaobilazni jutarnji ritual.

Pokrenite se

Odmjerenim korakom krenite prema radnom mjestu. Čak i samo nekoliko minuta hoda do autobusne stanice korisno je za poticanje cirkulacije, buđenje energije i lučenje endorfina, hormona dobrog raspoloženja. Odlična je vježba hodanje uz ritam glazbe s walkmana: glazba je idealan saveznik za ugodno buđenje. Glazbenu podlogu možete koristiti i tijekom svih jutarnjih rituala, od prvog trenutka kad otvorite oči. Važno je odabrati glazbu koja vam u tom trenutku doista odgovara: njen pozitivan učinak doći će sam od sebe.

Dišite, dišite

Tek sada je došao trenutak da napustite toplinu kreveta, da otvorite prozore i u sobu pustite svjež zrak. Ispočetka udišite i izdišite polako, a potom sve intenzivnije.

Linker
15. travanj 2024 08:53