Krajnje je vrijeme

Prije no što uskočite u sandale, priuštite si dubinski detoks stopala

Prošlo je vrijeme zimske obuće i čarapa, pa naša stopala traže okrjepu. Najbolje što im još, pored pedikure (kozmetičke ili medicinske), možete priuštiti jesu kupke.

 

Kupke koje pročišćavaju postale su nužne u našem sve zagađenijem svijetu, a posebnu pozornost zaslužila su stopala. Namakanje stopala može biti odlična metoda za opuštanje i oživljavanje cirkulacije u nogama nakon napornog dana. Takve kupke preporučuju se svima, osim osobama s otvorenim ranama ili infekcijama na stopalima.

Kod kupki stopala treba pripaziti na materijal posude u kojoj se namaču noge, kako ne bismo dobili dodatne toksine. Plastične posude, naime, ako se u njih uliju vruća voda i ocat mogu otpuštati kemikalije, a to je, naravno, kontraproduktivno u procesu detoksikacije. Ako je ikako moguće, za takve kupke nemojte koristiti plastične posude, nego nabavite veliki porculanski lavor ili starinsku drvenu kanticu.

Pripazite na promjer kako bi vam oba stopala komotno stala u posudu. Plastične posude odgovaraju za pripremu alkalnih kupki u toploj (ne vrućoj) vodi.

 

Gorka sol protiv bolova

Namakanje u vodi s gorkom soli vjerojatno je najpopularniji način detoksiciranja i opuštanja stopala. Imate li bilo kakve modrice i bolna mjesta na stopalima, uganuća ili “trn” u peti može vam pomoći ovakva kupka.

Rastopite dvije šalice gorke soli u oko četiri litre vruće vode (idealna bi bila temperatura od 38 do 39°C). Ulijte još vode kako biste dovoljno napunili posudu i namačite stopala 20 do 40 minuta. Pripazite, ne koristite gorku sol ako imate bilo kakve otvorene ozljede na koži!

Nije uputno ovoj kupki dodavati ocat, jer se njegova kiselost "natječe" s alkalizirajućim učinkom gorke soli, pa će detoksikacijski učinak biti slabiji. No, slobodno ulijte pokoju kap esencijalnog ulja.

 

Učinkoviti ocat

Kupka s octom ima snažan detoksikacijski učinak, osobito se u tu svrhu preporučuje domaći jabučni ocat. Učinkovit je i vinski, ali možda vam neće odgovarati zbog jakog mirisa. Poželjno je da je ocat u staklenim bocama, budući da plastične mogu otpuštati toksine. Za kupku ulijte jednu šalicu jabučnog octa u posudu (ne plastičnu) s toplom do vrućom vodom, pa namačite stopala 20 minuta. Temperatura vode neka bude 38 do 39°C. Kad ste gotovi s namakanjem iskoračite iz posude na mekani ručnik i nježno osušite stopala bez ispiranja.

Ocat uravnotežuje pH vrijednosti kože, pa ujedno služi i kao deodorans koji sprečava pojavu neugodnih mirisa.

U ovu kupku nemojte dodavati esencijalna ulja, jer mogu ometati učinak octa na uravnoteženje pH kože.

 

Detoks sa sodom i morskom soli

Soda bikarbona i morska sol odlična su kombinacija za djelotvoran detoks. Rastopite šalicu soli i šalicu sode bikarbone u vrlo vrućoj vodi, koliko god možete podnijeti. Namačite stopala oko 45 minuta. Ako vam je voda u početku ipk prevruća, ulijte malo hladne vode kako biste mogli podnijeti temperaturu. No, nemojte naknadno dolijevati vruću vodu. Nakon kupke nemojte ispirati stopala, samo ih osušite tapkajući ih ručnikom. Ova vas kupka može ugodno umoriti, pa ju je najbolje primijeniti neposredno prije odlaska u krevet.

 

DVOJBE OKO KADICE

Detoksikacijske kupke stopala koje se provode u specijalnim detoks kadicama popularan su način eliminiranja štetnih toksina iz organizma. Kao tretman čišćenja nude se u wellness centrima, kozmetičkim salonima, a kadica se može kupiti i za kućnu upotrebu. Ova vrsta kupke radi na principu elektrolize. U kadicu s toplom vodom, koja je priključena na struju, i u koju je dodano malo soli, urone se noge i elektrode, a putem elektroničkog procesa proizvode se pozitivni i negativni ioni.

Ioni u vodi navodno imaju naboj koji im omogućuje da se vežu za teške metale i toksine u tijelu, koji se zahvaljujući tome izvlače iz organizma kroz stopala.

Voda u kadici postupno mijenja boju, od svijetlonarančaste do tamnosmeđe i gotovo crne, što je, navodno, dokaz da su iz tijela kroz stopala izišli opasni otrovi. Neki zagovornici ovakve detoksikacije tvrde da je to što voda mijenja boju jasan znak da detoks djeluje, no to ne mora biti istina. Boja vode može se promijeniti iz brojnih razloga - zbog prisutnosti nečistoća ili vrste kupke za stopala. Električna energija može s vremenom uzrokovati i koroziju dijelova kadice, što bi također moglo objasniti obojenost vode.

Istraživanje provedeno 2012. godine pokazalo je da tretman detoksikacije nogu u kadici nije smanjio razinu toksina u tijelu, odnosno da kupka ni na koji način nije stimulirala organizam da ubrzano i pojačano izbacuje toksine. Protivnici ovakve vrste detoksikacije tvrde da se bolji učinak može postići ako se u običnu kadicu s toplom vodom ubaci malo gorke (epsomske) soli. Stopala će se odmoriti i osvježiti kao i u skupoj kadici.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo