Danas su umjetni borovi gotovo pa savršeni, no nema ljepšeg od prave jelke...
 Foto: iStock
Ususret blagdanima

Prije nego što se i ove godine zaletite, razmislite o pravoj, mirisnoj jelki...

Svake godine ista priča, barem u našem slučaju... Stoga smo odlučili pomoći i sebi i vama te riješiti dilemu o tome koje božićno drvce nabaviti.

A

sada

priča o

dva drvca.

Slatki miris smreke ili savršeno oblikovane grane

svake godine? Pravo ili umjetno drvo? Rezati ili ne, pitanje je sada!

Koji je vaš odgovor? Volite li zeleno ili "zeleno"? Nije sigurno tko je prvi okitio božićno drvce.

Vjeruje se da je to običaj potekao iz 16. stoljeća, kadaga je prvi uredio Martin Luther, koji je, prema legendi, kući donio

mali čempres i oko njega zapalio svijeće. Pet stoljeća kasnije i sami radimo isto; kupujemo rezana drvca i nosimo ih kući kako bismo unijeli dašak atmosfere šume,

mirisa koji u naš dom donosi čistu prirodu. Nakon što ga okitimo, počinju pomalo problemi… Ako smo planirali povoljnije drvce smreke, otpadaju mu iglice, a ako smo pak

htjeli izbjeći svakodnevno usisavanje, morali smo pripremiti veću svotu novca za lijepo stablo jele koja, istina, i duže traje. Ovdje se javljaju pobornici umjetnog božićnog drvca, za

kojim svake godine posežu u svoje podrume, tuširaju ih, brišu i okite, i sve to traje kratko te danima stoji nepromijenjeno. Oni pak tvrde da im ne nedostaje miris bora, već im odgovora

manje božićnih obveza te trošak tek svakih pet do šest godina. I, što je najvažnije, dodaju kako je njihov odabir drvca ekološki prihvatljiv. Istina o pravim drvcima pak nije najljepša - posebno

nekoliko dana nakon blagdana, kada okrenuta naopako vire iz kvartovskih kontejnera. Zagovarači umjetnih drvca također će ovo napomenuti kao minus odabira prirodnih,

iako su brojne studije vođene na tu temu pokazale kako umjetna drvca, uvelike onečišćuju okoliš stakleničkim plinovima koja nastaju prilikom njihove proizvodnje.

Pravi odabir je zato pravo drvce, posađeno u tegli.

Možete ga posaditi

u vrtu ili šumi i tako

ga vratiti prirodi.


Kako prepoznati dobro drvce

Iako ćemo prilikom odabira božićnog drvca nailaziti na nekoliko poznatih vrsta, u svijetu ih postoji na stotine. Ipak, ono najkvalitetnije prepoznat ćete najlakše po njegovom izgledu. Drvce čije su iglice nepravilno okupljene u neuredni “čuperak” i najčešće su bockave je drvce smreke. Grančica na kojoj iglice vise brže se suši i kad je ogoljena, hrapave je teksture. Jeline iglice su pravilno poredane, obično imaju srebrnkasti sjaj, koji nalikuje nježno posutom snijegu.

Prilikom kupnje drvca blago protresite grane kako biste bili sigurni da je svježe, posebno ako kupujete na akciji.

Poredak grana je također pravilan, radi čega je ukrašena jela istinski ukras božićne atmosfere doma. Iglice joj puno sporije otpadaju, odnosno eventualno dolazi do bržeg sušenja stabla ako se ono nalazi u izravnoj blizini izvora topline dulje vrijeme.

Održavanje drvca u tegli

Dobrobiti drvca u teglama su razne. Osim što ga se ponovno može posaditi, najbolje ako postoji mogućnost u vlastitom vrtu, ono je sigurno za najmlađe. Teško ga je oboriti, a s čime se često bore odrasli dok odmiču malene koji hrle kako bi otvorili darove koji ih čekaju ispod stable. Drvce također često “strada” i od trčanja kućnih ljubimaca, od kojih je ono u tegli također zaštićeno. Svježinu mu održavajte zalijevajući ga redovno. Moguće ga je također sačuvati u dvorištu za drugu sezonu.

Uradi sam

Umjetno ne mora odmah značiti i plastično! Vaše umjetno drvce može biti papirnato, kartonsko ili, naprimjer, od tkanine. Također, ono može biti složeno od grana pronađenih u šumi, koje potom možete obojiti bojama na bazi vode. Postoje brojni načini na koje ih se može izraditi, a svaki od njih bit će radosna zanimljivost za vaše najmlađe.

Reciklirano drvce od kartona

Izradite ga od kartona tako da izrežete osnovne dva oblika bora i spojite ih u križ pa ćete dobiti bor u prostoru, kojem potom na vrhovima izbušite rupe kroz koje ćete provlačiti trakice s privezanim ukrasima. Njih također izradite sami. Neka to bude sušeno voće, omiljene fotografije, zvjezdice od papira ili mašnice. Puštite mašti na volju. Najvažniji sastojak recikliranog drvca je da - uživate stvarajući ga!

A zašto ne biste...

Prikupite mnogo običnog A3 i A4 papira i presavijajte ga u pravilne trokute koje onda lijepite na kartonsku tubu (možete pronaći u papirnicama ili dućanima metraže) tako da dobivate volume stabla. Izrežite papirnate zvjezdice i kružiće te nalijepite kako biste dobili dinamiku. Papir prije izrade također možete dati najmlađima da ga iscrtaju bojicama. Tako će ono odmah biti "okićeno".

  • 6 šalica jabučnog soka
  • ¼ šalice javorovog sirupa
  • 2 štapića cimeta
  • 6 klinčića
  • naribana narančina korica
  • naribana limunova korica

Priprema:

  1. Ulijte jabučni sok i javorov sirup u veliku posudu od nehrđajućeg čelika.
  2. Štapiće cimeta, klinčić, naribanu limunovu i narančinu koricu zavežite gazom i sve ubacite u posudu s jabučnim sokom i javorovim sirupom.
  3. Kuhajte na umjerenoj vatri 5 do 10 minuta. Neka tekućina bude vruća, no ne i kipuća.
  4. Maknite s vatre, izvadite gazu sa začinima. Izlijte napitak u velike šalice, dodajući po svježi štapić cimeta.

Linker
20. travanj 2024 13:44