Ako ne spavate preporučenih 7 do 9 sati, vaše tijelo nema dovoljno vremena da obavi sve što treba.
 Foto: iStock
Beauty sleep je neophodan

Premalo sna čini naše bore duplo većima

Nedovoljno sna, naime uzrokuje stresnu reakciju u našem tijelu, a stres dovodi do veće proizvodnje kortizola (hormona 'razarača' u tijelu).

Kad ste se posljednji put baš onako pošteno naspavali? Imate li i vi onaj osjećaj, čim se probudite, da vam nedostaje koji sat sna. Niste se naspavali zbog važnog projekta, rada do dugo u noć, te ste većinu večeri proveli okrećući se s jedne na drugu stranu...

Nedovoljno sna, naime uzrokuje stresnu reakciju u našem tijelu, a stres dovodi do veće proizvodnje kortizola (hormona 'razarača' u tijelu). On tada blokira proizvodnju kolagena, koje naše tijelo treba. Bez toga, koža gubi elastičnost i zdrav sjaj, te postaje suha. Znate onaj izgled kože kada se pogledate u ogledalo nakon tulumarenja? Koža je crvenkastija, a pore i bore vidljivije... O, da... San nam itekako znači, a ni 'magični' puder nekad nije sve to u stanju sakriti.

Što našoj koži radi nedostatak sna?

U istraživanju koje je povezalo nedostatak sna i zdravlje kože sudjelovalo je 30 volontera koji su u prvo spavali osam sati. Sljedeći dan, znanstvenici su ih fotografirali i testirali im kožu aparatom, koji se koristi za mjerenje pora, crvenih mrlja i bakterija.

Sljedećih pet noći, žena koja je sudjelovala u istraživanju spavala je samo šest sati, te se zatim podvrgnula istim testovima kao i ostali volonteri. Rezultati su pokazali da su joj se bore podebljale za 45 posto, dok se crvenilo kože povećalo za osam posto. Stručnjaci upozoravaju da ako spavamo samo 6 sati tijekom noći, može lako doći i do pucanja kapilara i daljnjeg pogoršanja izgleda. Koža onih koji su spavali osam sati je izgledala zdravo, a bore i pore su bile manje vidljive.

'Beauty sleep'

Ona dobra, stara 'ne zaboravite na beauty sleep' je itekako istinita. Razlog zašto je san toliko važan za zdravlje kože leži u tome da se naše tijelo dok spavamo - 'popravlja'. Ako ne spavate preporučenih 7 do 9 sati, vaše tijelo nema dovoljno vremena da obavi sve što treba. To će sve ostaviti danak na vašem licu, koje će izgledati umorno i nezdravo.

Ovo su neke od stvari koje se događaju dok spavamo

1. Proizvodi se kolagen

Kao što smo već ranije spomenuli, kolagen pomaže u 'popunjavanju' bora, te sprječava opuštanje kože. Ako ne spavate dovoljno, doći će do pucanja kolagena i pojave bora i mrlja na koži.

2. Povećava se protok krvi

- Manjak sna dovodi do smanjenog protoka krvi oko kože lice, te ona zatim postaje suha i bez prirodnog sjaja - rekao je jedan od znanstvenika. Ako želite imati lijepu kožu, probajte se naspavati.

3. Smanjuju se podočnjaci

I nije neka novost da ćemo imati podočnjake ako se dobro ne naspavamo. Kako biste smanjili tamne krugove spavajte na povišenom jastuku i držite se osam sati sna.

Kako poboljšati kvalitetu sna

  • Pokušajte izbjegavati kofein najmanje 4 do 6 sati prije odlaska u krevet.
  • Spavaća soba treba biti zamračena, tiha i ne pretopla.
  • Nemojte prije spavanja jesti obilan obrok.
  • Okupajte se u toploj kupki u koju ste dodali morsku sol.
  • Krećite se preko dana.
  • Popijte čašu toplog mlijeka ili biljnog čaja.

Linker
20. travanj 2024 07:38