Getty Images
tako jednostavno

Pet napitaka koji potiču proizvodnju kolagena za ljepšu i zategnutiju kožu

Kada postoji dobra količina ovog hranjivog sastojka, koža je čvrsta, meka, elastična i glatka, ali nakon 30. i 40. godine počinje se gubiti najmanje 1% kolagena godišnje

Piše: Goranka Jelinčić


Kolagen je neophodan da bi vaša koža ostala mlada. To je najzastupljeniji protein u tijelu, na koji otpada oko jedne trećine proteinskog sastava. Jedan je od glavnih gradivnih dijelova kostiju, kože, mišića, tetiva i ligamenata. Kolagen se također nalazi u mnogim drugim dijelovima tijela, uključujući krvne žile, rožnicu i zube.

Kada postoji dobra količina ovog hranjivog sastojka, koža je čvrsta, meka, elastična i glatka, ali nakon 30. i 40. godine počinje se gubiti najmanje 1% kolagena godišnje. Stoga je vrlo važno pomoći našem tijelu da stimulira njegovu proizvodnju, a sjajan način da to postignemo je pravilna prehrana.

Budući da znamo da je lijepa i mladolika koža ključna za povećanje vašeg raspoloženja i samopouzdanja, donosimo najbolje recepte za prirodne napitke koji potiču proizvodnju kolagena. Ukusno i učinkovito!


Smoothie od guave i jagoda

Ovo tropsko voće bogato je cinkom i vitaminom C (do 5 puta više od naranče), koji su aktivni sastojci koji potiču sintezu kolagena, kao i antioksidanti u jagodama. Kako pripremiti napitak? U blender narežite 3 guave, šalicu jagoda i kapljicu bademovog mlijeka.


Sok od crvenog voća i špinata

Crveno voće izvor je vitamina C, a time i prolina, aminokiseline važne za povećanje kolagena u koži. Neke studije pokazale su da konzumacija klorofila povećava kolagen u koži, te je špinat ključan. Kako pripremiti napitak? U blender stavite šalicu bobičastog voća, šaku špinata i šalicu soka od grejpa.


Smoothie od banane, kakaa i badema

Sastojci ovog smoothieja imaju dobru dozu cinka i bakra, dva minerala koji podržavaju sposobnost tijela da stvara kolagen. Kako pripremiti napitak? Izmiksajte bananu, žlicu kakaa u prahu, šaku badema i ½ šalice vode.


Sok od naranče i manga

Citrusi i tropsko voće daju tijelu visoku razinu vitamina C, koji "igra važnu ulogu u proizvodnji prokolagena, tjelesne preteče kolagena ", piše časopis Nutrients. Zato biste trebali uzimati više vitamina C! Kako pripremiti napitak? Iscijedite sok od 4 naranče i pomiješajte zajedno s pulpom manga.


Sok od kivija, ananasa i kelja

Kivi i ananas sadrže velike količine antioksidansa, no s prstohvatom cinka koji daje kelj, ovo postaje jedno od najboljih pića za sprečavanje starenja kože. Kako ga pripremiti? U blender stavite kivi bez ljuske i dvije kriške ananasa, šalicu kelja i kapljicu limunovog soka.

Linker
06. travanj 2024 06:44