Kosa je, uz osmjeh, naš najljepši ukras i naravno da nas može oneraspoložiti pogled u ogledalo koji otkriva perut. Zašto ne biste isprobali nešto novo?
 Foto: iStock
Alternativna rješenja

Peruti se možete riješiti i na prirodan način, zapravo, na 18 načina...

Ako šamponi protiv peruti ne pomažu ili čak i prije nego što na njih potrošite previše novca, isprobajte neke prirodne metode za uklanjanje bijelih ljuskica s vlasišta...

Neprivlačne bijele ljuskice koje padaju po ramenima i naročito upadaju u oči ako nosite crnu odjeću mnogima su velik problem. Perut nastaje kad se proces obnavljanja kože iz nekog razloga ubrza pa odumrle stanice kože postaju sve brojnije i vidljivije.

Znanost ima odgovor na to što se događa kad imate perut, ali još nije jasno koji su uzroci te pojave. Spominje se cijeli niz uzroka; od stresa, nekih oblika dermatitisa i gljivičnih infekcija do oslabljenog imuniteta i prekomjerne upotrebe proizvoda za njegu i stiliziranje kose.

Naravno, postoji jednako mnogo različitih farmaceutskih šampona koji su namijenjeni iskorjenjivanju peruti, no oni koji ih koriste znaju da često nisu učinkoviti ili pak njihov učinak traje kratko. No, postoje i mnoga prirodna sredstva za borbu protiv peruti, pa možda ne bi bilo loše da prvo isprobate njih.

Trik koji pali!

Počnite s najjednostavnijim: redovito četkajte kosu. Tako ćete smanjiti šansu za pojavu peruti. Ne činite li to, suhe ljuskice odumrle kože nakupljat će se u kosi i padati po odjeći. Četkanjem ćete ukloniti odumrle stanice kože i spriječiti njihovo gomilanje.

Kupka s limunom: Dobar kućni recept za rješavanje peruti glasi: skuhajte koru pet limuna u vodi te je ostavite da se ohladi. Upotrijebite je za ispiranje kose svaki put nakon šamponiranja. Budete li to činili dva puta tjedno, ubrzo ćete vidjeti da je peruti sve manje.

Zagrijano maslinovo ulje: Ono je rješenje za mnoge probleme, pa tako i za perut. U tavi blago zagrijte malo maslinovog ulja i zatim ga utrljajte u vlasište i kosu te ostavite da stoji najmanje nekoliko sati ili, još bolje, preko noći, a zatim isperite. Ovaj tretman je naročito učinkovit ako, uz perut, imate i problem suhe kože općenito.

Pomiješajte šampon sa sodom bikarbonom: U šampon koji inače koristite dodajte čajnu žličicu sode bikarbone. Ona će vlasište dubinski očistiti i riješiti vas peruti. To je krajnje jednostavno, ali vrlo učinkovito rješenje.

Češnjak i aloe vera: Češnjak se smatra odličnim prirodnim rješenjem protiv peruti. Pomiješajte nekoliko usitnjenih češnjeva češnjaka s pet jušnih žlica gela od aloe vere, umasirajte smjesu u vlasište i ostavite pola sata te potom isperite blagim šamponom. Ova maska za kosu ima antibakterijska i protugljivična svojstva koja joj daje češnjak, a zahvaljujući aloe veri je hranjiva. Metoda je učinkovita ako je perut uzrokovana infekcijom kože.

Papar u jogurtu: Pomiješajte čajnu žličicu mljevenog crnog papra s čašicom običnog bijelog jogurta i utrljajte smjesu u vlasište te ostavite da djeluje oko pola sata. Jogurt će omekšati kožu vlasišta i nahraniti je, a crni papar pomoći u suzbijanju mogućih gljivičnih infekcija.

Sjemenke piskavice: Malo dulji tretman, ali i s dugotrajnijim učincima, onaj je sa sjemenkama piskavice. Namočite sjemenke u vodi preko noći kako bi omekšale, zatim ih sameljite u pastu koju potom trebate nanijeti na kosu i vlasište. Ostavite da djeluje oko dvadeset minuta pa isperite.

Djelotvoran je i jabučni ocat: Ocat je oduvijek smatran dobrim rješenjem protiv peruti. Sadrži aktivne enzime koji pomažu u borbi protiv uzroka peruti i svrbeža vlasišta. Jabučni ocat možete umasirati direktno u vlasište ili ga pomiješajte s vodom pa upotrijebiti za ispiranje nakon pranja. Još jednom isperite čistom vodom kako biste uklonili neugodan miris.

Ulje čajevca i bademovo ulje: Ulje čajevca ima moćna protugljivična svojstva koja će suzbiti gljivične infekcije, a bademovo ulje ima hidratantni učinak. Pomiješajte četiri kapi ulja čajevca s dvije jušne žlice bademova ulja, utrljajte mješavinu u vlasište, ostavite da djeluje dvadeset minuta i zatim operite kosu kao i obično.

Kupka sa sušenom majčinom dušicom: U vruću vodu stavite pet punih žlica sušene majčine dušice i ostavite da odstoji neko vrijeme. Zatim procijedite i tom vodom isperite kosu te je ostavite da se osuši na zraku.

Kućni šampon s aspirinom: Zdrobite dvije tablete aspirina i dodajte ih u šampon koji inače koristite. Tako ćete dobiti učinkovit šampon protiv peruti "iz vlastite proizvodnje".

Uhvatite malo sunca: Ne zna se točno zašto, ali nedovoljna izloženost sunčevoj svjetlosti može izazvati pojavu peruti. Samo 15 minuta dnevno provedenih na sunčevoj svjetlosti može smanjiti broj ljuskica koje će pasti na vašu odjeću.

Ružina vodica: Ne samo da zamamno miriše, nego je i učinkovita protiv peruti zahvaljujući iscjeljujućim i hidratantnim svojstvima te vrlo hranjivom sastavu. Jednostavno - ružinu vodicu umasirajte u vlasište, ostavite dvadeset minuta i zatim isperite.

Obična kuhinjska sol: Ovo je možda najjednostavnije rješenje: samo utrljajte običnu kuhinjsku sol u vlasište dok vam je kosa mokra. Tako ćete napraviti blagi piling vlasišta, poboljšati dotok krvi u taj dio tijela te lakše odstraniti ljuskice.

Ulje pšeničnih klica i laneno ulje: Za dubinsko regeneriranje kose i vlasišta, koje će vam pomoći da se riješite peruti, utrljajte mješavinu lanenog ulja i ulja pšeničnih klica u jednakom omjeru u kosu, omotajte glavu toplim ručnikom i ostavite pola sata, zatim isperite. Ovaj tretman će kosu oporaviti, nahraniti je i vratiti joj sjaj, a uz to će spriječiti novu pojavu peruti.

Ulje kamfora, kokosovo i bademovo ulje: Ovo je stari trik naših baka. Čajnu žličicu ulja kamfora pomiješajte s četvrt šalice bademova ulja i četvrt šalice kokosova ulja. Smjesu utrljajte u vlasište svaki put prije pranja kose šamponom. Nahranit će i očistiti vlasište te vam pomoći da se riješite peruti nakon nekoliko tjedana redovite upotrebe.

Sok od jabuke: Još jedan dobar način za rješavanje peruti je pomoću soka jabuke. Svježe iscijeđeni sok od jabuke učinkovito uklanja nakupine odumrlih stanica kože s vlasišta. Isperite kosu sokom dvije jabuke, ostavite da djeluje oko deset minuta i potom isperite toplom vodom.

Maska od đumbira i krastavca: Naribajte svježi krastavac i malo đumbira, pomiješajte i smjesu lagano umasirajte u vlasište te ostavite pola sata prije nego što isperete. Ako možete, ostavite smjesu na vlasištu preko noći pa isperite tek ujutro.

Linker
11. travanj 2024 09:21