Smatra se da sezonski alergijski rinitis pogađa svakog desetog čovjeka u cijelom svijetu.
 FOTO: shutterstock
čudesno ulje

Ove prirodne kapi ublažavaju sve simptome alergija i olakšavaju disanje

Crni kim djeluje protuupalno i antihistaminski te je jedan od prvih izbora u ublažavanju i prevenciji simptoma alergija. 

Sezona alergija na pelud različitih biljaka u našim se područjima već razmahala - sada cvatu stabla, u svibnju počinju cvasti trave, a u ljeto razni korovi.

Akupunktura se pokazala dobrom metodom

Smatra se da sezonski alergijski rinitis pogađa svakog desetog čovjeka u cijelom svijetu. Alergija je promijenjeno stanje imunosnog odgovora koje nastaje zbog reakcije između alergena, tj. strane bjelančevine, i protutijela, tj. vlastite bjelančevine. Protutijela odgovorna za nastanak alergijske reakcije iz skupine su imunoglobulina E (IgE). Alergija se može manifestirati na dišnim putevima, na vanjskim sluznicama, na koži, probavnim organima, obično na dijelu tijela preko kojeg alergeni ulaze u organizam.

Akupunktura se pokazala dobrom metodom u prevenciji i liječenju alergijskog rinitisa. Djeluje na cijeli organizam, smanjuje svrbež i crvenilo, ublažava sekreciju iz nosa i niz grlo, olakšava disanje u tretmanima alergijskih problema stimuliraju se točke meridijana pluća, bubrega i slezene.


Univerzalni lijek

Homeopatski lijekovi napravljeni su od prirodnih sastojaka pa ih dobro podnose i djeca i trudnice i stariji. i ovdje vrijedi pravilo: uzimati ih prije i tijekom cvatnje. jedan od najpoznatijih u prevenciji alergija je ulje crnog kima

Puno se u prevenciji alergija koristi ulje crnog kima (Nigella sativa), koje je još u starom Egiptu bilo poznato kao univerzalni lijek.

Djeluje protuupalno i antihistaminski te je jedan od prvih izbora u ublažavanju i prevenciji simptoma alergija. Sjemenke iz kojih se dobiva ulje bogate su zasićenim i nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima B-skupine, beta-karotenom, željezom.

Ublažava sve simptome alergija, djeluje bronhodilatacijski i olakšava disanje, a svojim antibiotičkim djelovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija koje se često javljaju uz alergije. Crni kim bi u prevenciji alergijskih simptoma trebalo početi uzimati dva mjeseca prije pojave nekog alergena u prirodi i treba ga piti dva mjeseca nakon nestanka alergena - savjetuje dr. Vesna Gorički.

Važno je da je ulje hladno prešano i nerafinirano, a pije se u dozi od 1 do 5 ml tri puta dnevno, nakon obroka. Radi poboljšanja okusa možemo ga pomiješati s malo meda. Kod dermatitisa može se nanijeti direktno na kožu.


Sve o tome čitajte u novom broju Doktora u kući.


Linker
23. travanj 2024 15:53