Stanite mu na kraj

Ovaj problem neće proći sam od sebe, a mnogi godinama ignoriraju simptome

Osim onih uobičajenih poput crvenila očiju, nadraženog nosa i kihanja postoje i drugi znakovi koji ukazuju da imamo problem.

Piše: Ivana Krnić


Ponekad prođe i po nekoliko godina dok ne shvatimo da smo alergični. Razlog tome su ignoriranja simptoma. Osim onih uobičajenih poput crvenila očiju, nadraženog nosa i kihanja postoje i drugi znakovi koji ukazuju da imamo problem.

Kako se alergije javljaju u određenim periodima, a svi alergičari nisu alergični na sve biljke, tegobe u nekom trenutku prestanu i tada na njih zaboravimo... barem do sljedećeg perioda cvata one biljke koja nama smeta.

 

Netipični simptomi

Stoga je važno obratiti pozornost i na druge, netipične simptome. Primjerice, ako kronično kašljete to može značiti da se slijeva više sluzi koja odlazi u grlo, a povezano je s alergijom. Naime, poznato je da alergeni utječu na dišne puteve pa je ovo logična posljedica. 

 

Tada postajemo podložniji virusima i bakterijama koje lakše napadaju naš organizam. Alergije utječu i na smanjen osjet mirisa, a do toga dolazi zbog začepljenja nosa.

 

Među netipične simptome ubrajaju se i začepljene uši do čega prvenstveno dolazi zbog zadržavanja tekućine koja stvara nelagodan osjećaj poput onoga kada se penjemo na višu nadmorsku visinu.

Osim same nelagode ovo može stvarati i ozbiljnije zdravstvene tegobe.

Alergije na hranu pak mogu izazivati i proljeve, pa obično prođe dosta vremena da se otkrije kako se uzrok ovog nezgodnog problema krije baš u alergiji.

Isto tako česte i bez nekog posebnog uzroka glavobolje također mogu ukazivati na alergije, koje najčešće uzrokuje hrana.

MJERE ZAŠTITE

  • izbjegavati odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena.
  • nositi sunčane naočale i kape tijekom dana za vrijeme boravka na otvorenom.
  • nakon boravka na otvorenom prostoru pri povratku kući, preporuča se oprati ruke, otuširati se, oprati kosu i presvući odjeću kako bi se spriječilo unošenje peludi u prostor u kojem se boravi.
  • poželjno je ne sušiti rublje na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi, prekriti krevet i zatvoriti prozore u vrijeme najveće polenacije.
  • redovito uređivati svoje okućnice, izbjegavati šetnju pored i kroz zakorovljene površine, uzimati redovito terapiju propisanu od liječnika.
  • ako se prepoznate u simptomima, a ranije vam nije potvrđena alergija, uz opće mjere prevencije, potrebno je javiti se svom liječniku. On će vas uputiti na alergološko testiranje kako bi se što specifičnije moglo pristupiti liječenju.

(savjetuje dr. Iva Mrkić Kobal iz Dječje bolnice Srebrnjak)

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo