Reagirajte odmah

Osam znakova opasnog krvnog ugruška - jedan je neočekivan i posebno zbunjuje

Navodimo neke od mogućih simptoma pojave krvnog ugruška. Imajte na umu da je važno stalno voditi brigu o smanjenju rizika za pojavu ugrušaka

Zgrušavanje krvi prirodno je i dio je procesa oporavka kod porezotina i rana – zahvaljujući toj sposobnosti organizma krvarenje će se zaustaviti – ali može biti potencijalno jako problematično, pa i po život opasno. Pojačano zgrušavanje krvi, odnosno nastanak ugruška, važno je znati na vrijeme prepoznati. Na njega upućuje i sljedećih osam simptoma.

Važno je imati na umu da su to samo neki od mogućih simptoma te stalno voditi brigu o smanjenju rizika za pojavu ugruška. Vježbajte redovito i u dovoljnoj mjeri, nastojte ne sjediti dugo. Ako puno sjedite dok radite, uvedite naviku čestog ustajanja i razgibavanja. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome što još možete poduzeti.

Neobjašnjivi bolovi

Moguća je pojava bolova u različitim dijelovima tijela, ali najčešće u prsima, u nozi ili u ruci. Mogu se osjećati intenzivni bolovi, ali isto tako bolovi mogu biti tupi ili se manifestirati više kao osjećaj pritiska.

 

Promjena boje na pogođenom ekstremitetu

Krvni ugrušak često će smanjiti količinu krvi koja stiže u određeni dio tijela. Zbog toga koža na pogođenom području može biti blijeda, čak i sivkastoplava. Simptom duboke venske tromboze može biti crvenilo noge ili ruke ili pak vrućina na dodir.

 

Oticanje noge ili ruke

Primijetite li naglo naticanje noge ili ruke, i to može biti znak krvnog ugruška. Važno je hitno provjeriti što je uzrok naticanja.

Gubitak osjeta u ruci ili nozi: Ozbiljno shvatite pojavu trnaca, obamrlosti i gubitka osjeta u ruci ili u nozi. To može biti znak da je cirkulacija ugrožena, a uzrok može biti krvni ugrušak.

 

Kratak dah i bolovi u prsima

Plućna embolija stanje je kod kojeg krvni ugrušak stigne do pluća. Važno je što brže reagirati i potražiti stručnu pomoć. Najčešći simptomi su kratkoća daha udružena s bolovima. Isti simptomi mogu se javiti i ako ugrušak stigne do srca.

 

Jaki bolovi u trbuhu

Ako krvni ugrušak „doplovi” do vena koje odvode krv iz područja abdomena, može uzrokovati blokadu i oticanje u tom dijelu tijela. Takvo se stanje može prepoznati po teškim bolovima i grčevima u području abdomena.

Problemi s vidom: Mnogi nisu svjesni da smetnje vida mogu biti simptom krvnog ugruška. No, kvaliteta vida ovisi o dotoku krvi i kisika. Bez postojane opskrbe krvlju bogatom kisikom, vid na jednom ili na oba oka može postati mutan, zamagljen. To se može dogoditi i ako se ugrušak pojavi u žilicama oka.

 

Napad panike

To je još jedan simptom koji se obično ne povezuje s krvnim ugrušcima, ali je s njima povezan. Pojavljuje se kod osoba s plućnom embolijom. Kada ugrušak u plućima prouzroči slabljenje cirkulacije i opskrbe tijela kisikom razvijaju se simptomi vrlo slični paničnom napadu - lupanje srca, znojenje, drhtavica, osjećaj nedostatka zraka, bol i nelagoda u prsima, mučnina, vrtoglavica, strah...

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo