Timijan, origano i kurkuma samo su neki od začina koji će ih zaštititi.
 Foto: iStock
Kućni ljubimci

Obožavaju meso, ali biljem im ojačajte imunitet

Virusi i bakterije prijete i njima pa im, naročito u zimskim mjesecima, oplemenite prehranu prirodnim pojačivačima imuniteta.

Vi ste odgovorni za zdravlje vašeg ljubimca, stoga i obavezni osigurati mu uredno i čisto životno okruženje, redovito ga hraniti, izvoditi u šetnju i poticati na primjerenu tjelesnu aktivnost, pružajući mu pritom mnogo ljubavi, pažnje i topline.

Morate znati i da su i životinje podložne stresu, baš kao i čovjek. Dokazuju i znanstvena istraživanja: životinje koje žive u stresnom okruženju, u obiteljima u kojima dominiraju svađe, sklonije su bolestima štitnjače.

Neraspoloženje i promjena ponašanja vašeg psa ili mace signal je za uzbunu. Pogotovo što, za razliku od nas ljudi, ljubimac ne može reći što ga boli, kako se osjeća, zatražiti pomoć.

Nismo toliko različiti

Imunološki sustav životinja funkcionira na isti način kao i kod ljudi, prepoznajući i napadajaći bakterije, viruse i gljivice koji prijete ravnoteži organizma uzrokujući alergije, prehlade ili probleme s probavno-želučanim sustavom, da nabrojimo samo neke od najčešćih bolesti kojima su naši četveronožni prijatelji skloni.

Zdravi, jaki imunosustav bez teškoća izlazi na kraj s blažim napadima, ali u slučaju narušene ravnoteže bilo kojeg organa, obrambene snage organizma oslabe. Da biste to spriječili korisno je, naročito tijekom zimskih mjeseci, svakodnevnu prehranu ljubimaca obogatiti biljnim pojačivačima imuniteta.

Ukusni začini

Uvrstite li pravodobno u jelovnik biljke koje štite od infekcija, u značajnoj ste prednosti pred upornim virusima i bakterijama. Stoga svakodnevno zdjelicu napunjenu hranom ukrasite prstohvatom osušenih začina - timijanom, češnjakom, origanom, kurkumom (sve imaju jako antibakterijsko djelovanje) te kajenskim paprom koji pojačava aktivnost stanica imunološkog sustava.

Uz liječenje lijekovima po preporuci veterinara, preporučuje se i odgovarajući biljni preparat koji će djelovati kao pojačivač imuniteta.

Kako svaka bolest slabi i imunološki sustav, uz liječenje odgovarajućim lijekovima po preporuci veterinara, preporučuje se i odgovarajući biljni preparat koji će djelovati kao pojačivač imuniteta.

Korijen gospine trave (Glycyrrhiza glabra) je čest izbor, zbog djelovanja na gotovo sve organske sustave. Riječ je o biljci dokazanog antiupalnog djelovanja, koja pomaže i u borbi protiv bronhijalnih i želučanih problema. Kako većina kućnih ljubimaca voli njezin okus i miris, rado će je konzumirati.

Foto: iStock
I sami znate koliko su mace znatiželjne, stoga, neće biti problem "uvaliti" im malu dozu zdravlja u obliku navedenih biljaka.

Ipak, kako gospina trava može uzrokovati zadržavanje soli u organizmu, ne preporučuje se ljubimcima koji imaju problema s bubrezima ili srcem.

Priča s liječenjem nije završena ni s nestankom simptoma bolesti. Sada valja pomoći organizmu da odstrani toksičke bioprodukte. Neke od omiljenih detoksikacijskih biljki su korijen čička (Arctium lappa) i crvena djetelina (Trifolium prattense), koje organizmi većine ljubimaca dobro podnose. Ove biljke blagotvorno djeluju i na kožu (suhu i ispucalu), organ na kojem se često manifestiraju bolesti imunološkog sustava.

Vodite računa o dozi

I za kraj, valja podsjetiti da fitoterapija ne djeluje tako snažno i brzo kao terapija antibioticima, stoga s primjenom počnite pravodobno i budite strpljivi i uporni. I, naravno, s primjenom bilja, bilo u obliku začina ili tinkture ehinaceje, valja biti oprezan.

Doza i učestalost primjene značajno varira s obzirom na simptome bolesti, opće stanje organizma, vrstu kućnog ljubimca, njegovu veličinu, kilažu i godine života.

Kako je enzimski sustav pasa i mačaka osjetljiv, začinsko bilje, bilo svježe ili sušeno, koristite u vrlo malim količinama, a hranu možete začiniti i laganim biljnim čajem.

Bez obzira na preparat/tinkturu/pripravak koji koristite, pročitajte pažljivo uputstvo za upotrebu, a dozu prilagodite težini vašeg ljubimca.

OPREZA NIKAD DOSTA!

Ako posegnete za preparatima za ljude, imajte na umu da se propisane doze odnose na prosječnu ljudsku težinu od 67,5 kg pa u srazmjeru s težinom vašeg ljubimca smanjite dozu. Za štenad, mačiće i stare pse, već prilagođenu dozu smanjite još za pola.

Baš kao i kod ljudi, ehinaceja može biti vrlo djelotvorna i u liječenju kućnih ljubimaca. Isprobajte je u slučaju temperature, rana i tumora. Oni će vam biti zahvalni.

Moćna ehinaceja

Slično kao i kod ljudi, najvažnija biljka za podržavanje i stimuliranje imunosustava životinja je ehinaceja (Echinacea angustifolia i E. purpurea). Nazivaju je čuvaricom imuniteta, a važno je naglasiti njena blagotvorna svojstva i kad su životinje u pitanju. Osim što pojačava imunitet na svim razinama, potičući proizvodnju i aktivnost bijelih i crvenih krvnih zrnaca, ubrzava i zacjeljivanje rana, snižava temperaturu, a do neke mjere djeluje i na suzbijanje rasta stanica tumora.

Linker
20. travanj 2024 04:51