Koji god problem imali, najbolje vrijeme da ga riješite je upravo proljeće.
 Foto: iStock
Ne zanemarujte ih

Nožice na sunce: Jeste li ih pripremili za tople dane?

Problemi sa stopalima poput urastanja noktiju, gljivičnih i virusnih infekcija te oštećenja kože razlog su za posjet pedikeru i liječniku. Stoga treba naglasiti kako redovita i kvalitetna njega stopala nije samo pitanje ljepote, nego i higijene i zdravlja.

U njezi tijela stopala su često zanemarena. Uglavnom su skrivena u neudobnim cipelama i u nemogućim položajima koje diktira visina potpetice. Problemi poput urastanja noktiju, gljivičnih i virusnih infekcija te oštećenja kože stopala fizikalnim i kemijskim uzrocima obično nas natjeraju da potražimo pomoć pedikera ili dermatovenerologa. A sad, kad nam otvorene cipele, sandale, natikače i japanke polako "dolaze u modu", idealno je vrijeme da se stopalima posvetimo više nego inače, a zapravo onako kako zaslužuju.

Kurje oko (clavus)

Najčešće se javlja na prstima ili jastučićima stopala. To je obično sitna, oštra "kuglica" čiji je tvrdi vršak u obliku trna izrazito bolan zbog stalnog pritiska na živčani završetak u koži. Nastaje zbog statičkih poremećaja i neudobne obuće. Za uklanjanje kurjih očiju potrebni su keratolitici, tvari koje omekšavaju tvrdu, orožnjelu kožu i time pospješuju mehaničko uklanjanje, odnosno pedikuru stopala. Kao keratolitici koriste se kreme s visokim postotkom uree i kreme sa 5-10% salicilne kiseline. Poželjno je nekoliko dana kožu tretirati keratolitičkom kremom kako bi kurje oči postale mekše, a zatim ih ukloniti mehanički nakon namakanja stopala u toploj kupki u koju ste dodali koncentrat morske soli.

Preporuka: Otiđite pedikeru, koji će stručno ukloniti sloj omekšale kože. Tada će se pojaviti tvrđa sredina s tamnom točkom koju pincetom ili skalpelom treba odstraniti u cijelosti (u smjeru suprotnom od kazaljke na satu). Jako je važno ukloniti uzrok nastanka kurjeg oka.

Žulj (callus)

Ograničeno ili difuzno, plosnato, rožnato, žućkasto ili smećkasto zadebljanje kože koje postupno prelazi u okolinu, a nastaje na mjestu ponovljenog mehaničkog pritiska. Terapija se sastoji u primjeni keratolitika (10-20% salicil u vazelinu). Naravno, potrebno je ukloniti uzrok.

Bradavice

Uzročnik bradavica je kariotropni humani papiloma virus HPV. S napretkom molekularne biologije, direktnim ispitivanjem virusnoga genoma dosad je identificirano više od osamdeset tipova HPV-a koji uzrokuju različite tipove bradavica. Bolest se prenosi s čovjeka na čovjeka ili autoinokulacijom.

Obične vulgarne bradavice tvrde su, hiperkeratotične izrasline veličine do 1 cm, a na stopalima se pojavljuju pojedinačno ili u grupama u obliku mozaika na mjestima s debelim slojem roževine. Uzrokuju bolove pri hodanju ili trčanju. Do infekcije dolazi zbog smanjene otpornosti kože, a virus uzrokuje bolest izravnim prodorom u kožu (najčešće HPV 3, HPV 5 i HPV 8). Čini se da se bradavice razvijaju iz jedne stanice. One najstarije obično su i najveće (tzv. majka), a oko njih se autoinokulacijom pojavljuju u različitom broju one manje (kćeri).

Foto: iStock
Redovita i kvalitetna njega stopala nije samo pitanje ljepote, nego i higijene i zdravlja.

Bradavice mogu spontano nestati tijekom mjeseci ili godina, ne ostavljajući nikakav trag. Pretpostavlja se da su njihove ishodne stanice iscrpile sposobnost obnavljanja. Možda imaju ulogu i faktori koji nisu vezani uz imunosni sustav.

Preporuka: Specifična terapija bradavica ne postoji. U odluci o terapiji veoma su važni tip bradavice, njihov broj, a prije svega lokalizacija i vlastito iskustvo u terapiji. Budući da je često riječ o prolaznoj bolesti, ne smije se biti previše agresivan. Za uklanjanje bradavica najčešće se primjenjuje krioterapija tekućim dušikom N2 -196 C, zatim elektrokoagulacija ili se apliciraju gotovi priređeni leukoplasti sa salicilnom kiselinom (40%). Prikladna je aplikacija 10% salicilne i mliječne kiseline u kolodiju.

Gljivično oboljenje kože

Zahvaća prostore između nožnih prstiju. Prvi znakovi bolesti su jak svrbež, crvenilo, ljuštenje te napuknuće kože uz nastanak bolnih ranica. Nastaje u toplim i vlažnim uvjetima. Liječenje je jednostavno, ali dugotrajno - antimikotičkim kremama.

Urasli nokti

Problem najčešće nastaje zbog nepravilnog rezanja, nošenjem uske obuće ili kod genetske sklonosti. Ploča nokta urasta u meko tkivo prsta, okolna koža se inficira, pojavi se crvenilo i otok, bol, a ponekad na pritisak izlazi sukrvav gnoj.

Preporuka: Osnovno je pravilo da se nokti ne režu prekratko i da se kutovi zaokružuju i očiste.Terapija je lokalna - kupke u slanoj vodi, antibiotska mast te prema potrebi tablete antibiotika.

Grube pete

Na petama se najviše nakupljaju slojevi mrtvih, rožnatih stanica i poželjno ih je uklanjati, ne samo radi lijepa i njegovana izgleda nego i zbog higijene i zdravlja.

Preporuka: Za njegu peta potrebno je najprije pripremiti toplu kupku s koncentratom morske soli ili kupku od hrastove kore. Kada koža nakon 20 minuta dovoljno omekša, rožnati sloj treba ukloniti keramičkom rašpom za stopala. Nakon toga stopala treba dobro oprati, temeljito obrisati i namazati hranjivom kremom te masirati dok se krema potpuno ne upije.

Psorijaza stopala

Psorijaza je bolest kože karakterizirana pojavom upalnih, crvenkastih, oštro ograničenih žarišta različite veličine, prekrivene srebrnkasto-bjelkastim ljuskama. Česta je izdvojena lokacija samo na stopalima, kada su zahvaćeni i nokti koji su žuti, zadebljani, mrvičasti. Osim obične (vulgarne psorijaze), na stopalima se može razviti i pustulozna psorijaza, koju karakteriziraju brojne pustule, tj. gnojni mjehurići koji pucaju i stvaraju puknuća na koži te otežavaju hodanje. Psorijaza se nasljeđuje, ali potrebni su brojni egzogeni i endogeni faktori za njezino ispoljavanje. Potrebno je liječenje kod dermatovenerologa.

Mjehurići na tabanima

Iznenadna pojava sitnih, bistrih mjehurića na tabanima te na postraničnim dijelovima prstiju. Uzrok je začepljenje izvodnih kanala znojnica prouzročen ili alergijskom reakcijom ili gljivičnim oboljenjem. Potrebna je mikološka obrada i liječenje pod nadzorom dermatovenerologa.

Linker
15. travanj 2024 09:48