ZDRAVLJE

Nikad više nesretni i sami: znanstvenici izumili tabletu za usamljene i zatvorene osobe

Ova tableta nije i lijek, već terapija koja svakodnevno potiče čovjeka da prebrodi strah od komunikacije.

Usamljenost je čest problem, posebno među milenijalcima: prema podacima, četvrtina predstavnika ove generacije nema nijednog prijatelja. To negativno utječe na stanje mentalnog i fizičkog zdravlja. Takvi pokazatelji su potakli znanstvenike da se pozabave ovim problemom i razviju tablete za usamljenost.

 

Strah od komunikacije

Istraživači sa Sveučilišta u Chicagu testirali su verziju tableta na volonterima koji su primijetili osjećaj izoliranosti i usamljenosti. Godinu i pol dana, grupama dobrovoljaca nasumično su davane placebo tablete ili tablete koje sadrže hormon pregnenolon, za koji se pokazalo da smanjuje anksioznost kod socijalne izoliranosti laboratorijskih miševa. Znanstvenici kažu da će uvođenje takvih lijekova pomoći ljudima da prevladaju strah od komunikacije, što povećava negativne emocije i sputava nas u namjeri da upoznamo druge ljude.


Postajemo otvoreniji

"Usamljeni um vas stalno laže. To je kao kad vozite automobil zimi i vidljivost je vrlo loša. Ideja je da ovim tabletama "odmrznemo vjetrobransko staklo", i na kraju, da stvari vidimo takve kakve jesu, a da se pritom na bojimo. Postajemo otvoreniji za druge", komentira znanstvenica, prof. Stephanie Cacioppo, direktorica Brain Dynamics Laba na Sveučilištu u Chicagu.

Tim znanstvenika kojemu je na čelu napominje kako sama tableta nije i lijek, već terapija koja svakodnevno potiče čovjeka da prebrodi strah od komunikacije.


IZVOR: The Guardian

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo