Posebnu njegu koži trebamo posvetiti ljeti kad je pod većim utjecajem sunca.
 Foto: iStock
Dobro jutro, laku noć

Nije isto: što našoj koži lica i tijela treba ujutro, a što navečer

Čim se probudite zaštitite kožu od stresa koji će doživjeti tijekom dana. A prije odlaska na počinak kožu treba malo tetošiti.

Način na koji se budimo i pripremamo za spavanje u velikoj mjeri utječe na kvalitetu našeg života. Ako nakon ustajanja u ogledalu ugledamo natečeno lice, umoran pogled i kožu bez sjaja sigurno nećemo dobro raspoloženi početi dan. Odlazak na spavanje s napetošću koju se nakupila tijekom dana znači besanu noć i okretanje u postelji.

Srećom, uz neke vrlo jednostavne savjete za ljepotu možete ugodnima učiniti i početak i kraj dana.

Dobro jutro

Cilj: opskrbiti energijom tijelo i um

Saveznik: buđenje nekoliko minuta ranije

• Za lice

Kako biste smanjili natečenost lica i podočnjake nakon buđenja, namjestite budilicu da zvoni nekoliko minuta ranije nego što trebate ustati i nakon što zazvoni, mirno ostanite u krevetu. Tako ćete dati vremena tkivu da se probudi i mikrocirkulaciji da se pokrene bez stresa.

S lica uklonite ostatke noćne kreme od prethodne večeri. Ako imate osjetljivu kožu upotrijebite blago sredstvo za čišćenje i isperite lice termalnom vodom, bogatom oligoelementima, koja čisti i umiruje kožu. Ako imate masnu kožu, odaberite sapun koji pomaže u reguliranju sebuma.

Nakon čišćenja, vaše lice je spremno za "doručak" - za hranjive sastojke koji su mu potrebni da bi se moglo nositi s dnevnim naporima. Nanesite kremu koja odgovora vašim potrebama (hidratantnu, protiv bora, protiv starenja). Tek sada slijedi make-up: nanesite ga nakon što ste papirnatim rupčićem tapkanjem nježno uklonili višak dnevne kreme.

• Za tijelo

Tuširanjem ćete isprati umor i opskrbiti se potrebnom energijom. Za što bolji učinak izmjenjujte topao i hladan mlaz vode. Time stimulirate kapilare i reaktivirate perifernu cirkulaciju, usporenu nakon sna. Kako biste tkivu osigurali vitalnost i opskrbili ga kisikom istrljajte tijelo vlažnom pamučnom rukavicom s naglaskom na kritične zone: gluteuse, bokove, bedra.

Nakon što se obrišete nanesite kremu za tijelo. Hidratantnu kremu (može i s drenirajućim učinkom) nanosite počevši od peta prema gore, uz laganu masažu kojom ćete potaknuti izlučivanje viška tekućine.

Kako biste izbjegli utrku s vremenom kad se približi odlazak na ljetovanje, unaprijed pripremite tijelo na pokazivanje u bikiniju: već sada počnite svakodnevno upotrebljavati anticelulitnu kremu.

Tri korisna savjeta

1. Kako biste ujutro dobili na vremenu, za čišćenje lica upotrijebite maramice za skidanje šminke: one sa sredstvom za čišćenje i tonikom omogućuju vam da očistite lice jednim brzim potezom.

2. Nakon upotrebe obavezno zatvorite posudice s kremom. Ako je moguće, pokušajte potrebnu količinu kreme iz posudice vaditi špatulicom: dirate li kremu prstima postoji opasnost od prijenosa bakterija.

3. Ako ste dlačice na pazusima uklonili britvicom upotrijebite dezodorans u kremi: blag je i neće iritirati kožu osjetljivu nakon depilacije.

Foto: iStock
Prije spavanja savjetuje se topla kupka, ali u ovim toplim danima, jednako dobra metoda opuštanja bit će i tuširanje, pogotovo ako je na otvorenom.

Laku noć

Cilj: opustiti se prije spavanja

Saveznik: topla 15-minutna kupka

• Za lice

Za vrijeme noćnog sna koža se ne mora braniti od vanjskih utjecaja (hladnoće, smoga itd.), emotivnog stresa niti temperaturnih promjena. Dakle, ima vremena posvetiti se sebi i oporaviti se. I ne samo to: u tom periodu potpune opuštenosti može bolje iskoristiti aktivne principe kojima ćete je opskrbiti.

Prije odlaska na spavanje potrebno je očistiti lice od šminke i nečistoća koje mogu zatvoriti pore i spriječiti prirodno izlučivanje sebuma, što uzrokuje iritaciju i pojavu akni. Osim toga, proizvodi namijenjeni za noćnu njegu obnavljaju hidrolipidni film istanjen uslijed temeljitog čišćenja lica te opskrbljuju kožu tvarima koje su joj potrebne da bi se mogla nositi s naporima idućeg dana. Istu kremu ne smijete nanositi na usne i na područje oko očiju jer su to posebno osjetljiva područja koja zahtijevaju specifične kozmetičke proizvode koji se nanose svake večeri.

• Za tijelo

Neka topla kupka postane ugodan i opuštajući završetak svakog dana. Napunite kadu vodom čija temperatura ne prelaziti 35 Celzijevih stupnjeva i zadržite se u vodi najviše 15 minuta. Nakon tog vremena koža se počinje isušivati jer se hidrolipidni film stanjuje (znak za uzbunu je kada se koža na rukama i nogama namreška i postane bjelkasta) i ostavlja kožu bez prirodne barijere koja sprečava isparavanje vode iz tijela. Iskoristite vrijeme u kadi za brzu pedikuru: kamenom istrljajte zadebljalu kožu (na petama i bočnim stranama stopala) nakon što je omekšala u vodi. Prije nego što izađete iz kade, isperite se mlazom vode: tako ćete očistiti kožu od odumrlih stanica. Zatim na cijelo tijelo nanesite hidratantnu kremu opuštajućeg mirisa.

Dva prirodna recepta

1. Za čišćenje lica pripremite kućno sredstvo za čišćenje: pomiješajte dvije žličice neutralnog tekućeg sapuna s četvrt šalice meda i četvrt šalice ružine vode. Smjesu stavite u posudu s pumpicom i koristite za čišćenje lica i vrata uz blagu masažu. Potom dobro isperite u mlakoj vodi.

2. Zakuhajte deset šaka osušenih cvjetova lavande u pet litara vode. Poklopite, ostavite 15 minuta, procijedite i dodajte u vodu za kupanje. To će vašoj večernjoj kupki dati opuštajuće i umirujuće djelovanje.

Linker
17. travanj 2024 02:26