Kadulja u svijetu začina

Nije bez razloga dobila ime po latinskom nazivu za riječ - zdrav...

Začini su ‘točka na i’ svakog jela, a osim što su aromatični i zanimljivih okusa, mahom imaju i ljekovita svojstva. Ističemo 23 o kojima trebati znati više. Red je za mediteransku kraljicu.

 

Dodajemo ih juhama, umacima, varivima, salatama, mesu, kobasicama, kolačima i keksima, pa čak i čokoladi. Tisućljećima prate čovjeka sudjelujući u životu kako vladara tako i običnog puka. Odigrali su važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i sudjelovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja. Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja svijeta. Štoviše, žudnja za njima otkrila je Novi svijet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjaju naš život.

 

KADULJA

(Salvia officinalis)

I ZA JELO I ZA LIJEČENJE

Kadulju, koja potječe s Mediterana, koristili su još stari Grci i Rimljani, a našim krajevima proširila se tijekom srednjeg vijeka. Njezinoj primjeni u narodnoj medicini zasigurno su pridonijeli jak miris i, moglo bi se reći, agresivan okus. Koristi se podjednako u kulinarstvu i liječenju. Od davnina se pije njezin čaj radi očuvanja zdravlja i olakšavanja različitih tegoba vezanih uz jetru, probavu, visoku koncentraciju šećera u krvi itd.

Narodna poslovica kaže "Zaprijeti li smrt, po kadulju u vrt".

Ne bez razloga kadulja je dobila ime od latinske riječi salvus, što znači zdrav. Ona je uvelike odredila i specifičnosti nekih nacionalnih kuhinja.

Tako se u Italiji koristi u pripremi jela od teletine, u Njemačkoj se stavlja u jela od jegulja, u Francuskoj je nezaobilazan sastojak kobasica i tradicionalnih jela od svinjetine, a u Sjevernoj Americi nadjeva za puricu. Dodaje se kao začin prilikom kiseljenja povrća te sirevima. Mogu se koristiti svježi i suhi listovi.

Znanstvene studije pokazale su poželjan učinak ekstrakta kadulje na reguliranje masnoća, ukupnog i LDL kolesterola u krvi te se, budući da nisu uočene nepoželjne pojave, zaključilo kako ova biljka može biti od izuzetne koristi u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila.

Foto: iStock

 

ČAJ OD KADULJE

Jačinu čaja od kadulje određuje svrha njegove primjene. Blaži čaj pije se u svrhu opuštanja i jačanja zdravlja općenito. Jači čaj pokazao se učinkovitim u liječenju aftoznih ulkusa i protiv lošeg zadaha.

 

Priprema:

  1. 4-5 listova kadulje brzo prepržite u lončiću
  2. potom ga prelijte sa 2,5 dl kipuće vode te kuhajte dok voda ne zavrije
  3. lončić maknite s vatre, poklopite i ostavite sedam do deset minuta
  4. procijedite
  5. kad se ohladi, mućkajte ga u ustima

 

Ipak, čaj uzimajte oprezno. Nakon nekoliko tjedana pijenja valja napraviti pauzu. Naime, jedan sastojak ove cijenjene biljke u velikim je količinama toksičan za jetru i bubrege. Također, čaj se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

 

Saznajte više o: ružmarinu, vaniliji, crvenoj paprici, peršinu.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo