Zanimljivo je da esencijalna ulja mogu iscijeliti široki raspon zdravstvenih tegoba
 iStock
Potpuno prirodno

Ne koristite eterična ulja? Ne znate što propuštate!

Još je egipatska kraljica Kleopatra uživala u mirisima aromatičnog bilja, a eterična su ulja bila neizostavni sastojak njezinih kupki. Priuštite i vi sebi kraljevski tretman!

Ne smatraju je bez razloga jednom od najvećih svjetskih zavodnica. Egipćani su vjerovali da su lijepe žene blagoslovljene, no ona nije smatrala da joj je bogom dana ljepota dovoljna, nego je kako bi zadržala vječnu mladost čak spavala sa zlatnom maskom. A sastojci njezinih ljepotnih rituala i danas, nakon više od 2000 godina, i po kvaliteti i po djelotvornosti nadmašuju brojne kozmetičke proizvode.

Kruži legenda da se Kleopatra kupala u magarećem mlijeku, a česti sastojci njezinih kupki bili su i aromatično cvijeće i eterična ulja. Tada još nisu postojali sapuni, pa su se svi Egipćani zapravo kupali u mješavini ulja, parfema i limete. Parfeme su radili od cvijeća i mirisnog drveća, a miješali su ih s uljem ili mašću. Dodavalo se blago ulje kako bi se sačuvao miris parfema.

Bez kemikalija

Zašto eterična ulja ponovno dobivaju na cijeni? Jer su posve prirodna, bez kemikalija, za razliku od komercijalnih kozmetičkih proizvoda koji često sadrže konzervanse i razne sintetske dodatke.

Eterična ulja su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih destilacijom ili tiještenjem iz lista, korijena, ploda ili cvijeta biljke. Najbolji je primjer korica naranče ili nekog drugog citrusa. Kad je nježno savijete, poštrcat će vas finim sprejem narančinog eteričnog ulja.

Treba ih razrijediti

Zbog malih molekula i lipofilnosti kroz kožu vrlo brzo ulaze u organizam. Da bismo smanjili brzinu ulaska, eterična ulja na kožu nanosimo razrijeđena u baznim uljima koja su masna i nisu hlapljiva. Time se smanjuju eventualna oštećenja kože do kojih bi moglo doći uslijed nanošenja čistog eteričnog ulja, sprječava nagli ulazak eteričnog ulja u organizam koji bi mogao izazvati neugodne nuspojave, a sporija apsorpcija omogućuje i dulju prisutnost terapijskih sastojaka na ciljanom tkivu.

Eterična su ulja nemasna, netopiva u vodi i visoko koncentrirana – dvije do tri kapi u bazno ulje sasvim su dovoljne za željeni učinak. Uobičajene koncentracije u kozmetičke svrhe su: 0,5 posto za njegu kože oko očiju, 3 posto za njegu lica, te do 10 posto za njegu tijela (specifične formulacije protiv celulita, strija). Moguće su i više koncentracije, no s takvima se ne igrajte sami nego ih prepustite stručnoj osobi. Cijene eteričnih ulja su različite i ovise o cijeni njihove proizvodnje.

Osim za njegu kože, koriste se u masaži, za inhalaciju, osvježavanje prostora i liječenje zdravstvenih i psihičkih tegoba.

Nabavite osnovni aromaterapijski komplet

Lavanda, ulje čajevca, menta, kamilica, eukaliptus, geranij, ružmarin, timijan, limun i klinčić - to su esencijalna ulja koja će vam omogućiti da iscijelite široki raspon zdravstvenih tegoba, od glavobolje do nesanice.

Najbolja prirodna bazna ulja

Bazna ulja uglavnom nemaju miris, što im omogućuje da budu nosači mirisnih ulja, bez da se miješaju u njihove mirise. Potrebno ih je čuvati na tamnom i suhom mjestu.

  • Bademovo ulje: svijetložute je boje i nenametljivog mirisa. Bogato je proteinima i dobro za sve tipove kože. Preporučljivo je za njegu suhe i oštećene jer smiruje upalne procese na koži.
  • Kokosovo ulje: nerafinirano kokosovo ulje je u krutom stanju. Iznimno je bogato laurinskom kiselinom koju sadrži jedino još majčino mlijeko. Zahvaljujući navednoj kiselini ima snažno antibakterijsko djelovanje, brzo prodire u kožu i dobro je za njegu kose i vlasišta.
  • Ulje sjemenki grožđa: bogato je linolnom masnom kiselinom koja pomaže zadržati vlagu u koži. Lako se apsorbira i odlično je za njegu svih tipova kože, a posebno za osjetljivu i dehidriranu masnu kožu.
  • Avokadovo ulje: tamnozelene je boje i blagog mirisa. Sadrži vitamin E, beta-karoten i nezasićene esencijalne kiseline. Ima regenerativan učinak na suhu kožu i onu koja pati od ekcema.
  • Maslinovo ulje: gusto je i koža ga teško upija. Dobro je za tretiranje suhe i oštećene kose, strija, prirodna je zaštita protiv UV zraka. Pomoći će i kod bolnih mišića, kao i kod bolnih zglobova.
  • Ulje makadamije: zlatne je boje i orašastog mirisa, lako se upija, pogodno je za tretiranje suhe i zrele kože. Želite li ulje s anti-age učinkom, odaberite makadamiju. Slobodno ga možete koristiti i za njegu dječje kože.
  • Ulje jojobe: popularno je zbog svoje stukture koja je slična sebumu, masti koju proizvode žlijezde lojnice. Vlaži kožu, regenerira je i odlično je za tretiranje akni i upalnih procesa.
  • Sezamovo ulje: tamnožute je boje i obiluje vitaminima, mineralima i aminokiselinama. Posebno je po tome što ima sposobnost izvlačenja nečistoća iz pora. Dobre rezultate daje i kod artritisa, psorijaze i ekcema, kao i kod njege kože pušača.
  • Ricinusovo ulje: svijetlo je i bez mirisa. Čuva kožu, daje joj vlažnost, a koristi se i za njegu suhe i oštećene kose, usnica i noktiju. Mazanje trepavica ovim uljem pospješuje njihov rast.

Mini radionica

Energizirajuće ulje za masažu

Miris ružmarina je prirodni podizač, dok origano i menta pospješuju cirkulaciju. Preferirate li eterična ulja, umjesto mjerne jedinice žlice, opredijelite se za jednu kap eteričnog ulja te preskočite proces zagrijavanja.

1 žlica svježeg ružmarina

1 žlica svježeg origana

1 žlica svježe mente

½ šalice svijetlog ulja (badem)

Priprema:

1. Nježno usitnite svježe bilje, stavite ga u posudu otpornu na visoke temperature i prelijte uljem.

2. Kako biste zagrijali mješavinu, koristite pećnicu ili mikrovalnu. Uključite je na nisku temperaturu, mješavina ne smije ključati. Pustite da se ohladi.

3. Procijedite koristeći filter za kavu.

4. Umasirajte u tijelo nakon tuširanja.

Relaksirajuće ulje za masažu

Kamilica i lavanda poznate su po svojoj učinkovitosti u liječenju nesanice, no prirodna ulja ovih biljaka učinit će vašu kožu mekanom i podatnom. Umjesto svježeg bilja možete koristiti eterična ulja, samo preskočite zagrijavanje. Dodajte po jednu kap eteričnog ulja umjesto jedne žlice.

1 žlica cvijeta kamilice

1 žlica cvijeta lavande

½ šalice svijetlog ulja (bademovo ili ulje sjemenki grožđa)

Priprema:

1. Nježno usitnite bilje, prelijte ga uljem i stavite u posudu otpornu na visoke temperature.

2. Iskoristite pećnicu ili mikrovalnu kako biste lagano zagrijali mješavinu (izbjegavajte ključanje); pustite da se ohladi.

3. Procijedite kroz filter za kavu.

4. Umasirajte u kožu prije odlaska na počinak.

Iscjeljujuće ulje lavande

Lavanda iscjeljuje porezotine, ožiljke, pomaže prilikom ugriza insekata, a ujedno je i prirodan antibiotik i antiseptik. Zbog tih njezinih svojstava, svaki bi je dom trebao imati.

5 kapi eteričnog ulja lavande

2 kapi ulja čajevca

¼ šalice svijetlog ulja (jojojba)

Priprema:

1. Pomiješajte eterična ulja s baznim uljem jojobe.

2. Uspite u čistu posudu.

3. Toplom vodom očistite područje koje želite tretirati. Na blazinicu nakapajte malu količinu ulja i nanesite na ozljeđeno mjesto. Činite to dvaput dnevno.

Ulje protiv glavobolje

Računajte na smirujući učinak kamilice umasirate li kap ili dvije ovog mirisnog ulja na područje sljepoočnica.

4 kapi eteričnog ulja (lavande, mente ili kamilice)

¼ šalice ulja od sjemenki grožđa ili bademovog ulja

Priprema:

1. Pomiješajte eterično i bazno ulje.

2. Ulijte u čistu posudu.

3. Umasirajte jednu do dvije kapljice u sljepoočnice. Zatvorite oči, duboko dišite i opustite se.

Ulje za tijelo

Uživajte u ovom miksu najpopularnijih baznih ulja. Ova super mješavina dat će vašoj koži svježinu i mekoću.

2 žlice avokado ulja

2 žlice svijetlog sezamovog ulja

2 žlice bademovog ulja

2 žlice ulja makadamije

Priprema:

1. Pomiješajte ulja u čistoj i suhoj posudi. Čvrsto ju zatvorite, lagano promućkajte.

2. Umasirajte u čistu kožu. Možete i dvije žlice ulja ubaciti u kupku.

Linker
19. travanj 2024 15:26