Mnogima je poznato kako treba biti oprezan na bazenu ili u sauni, no nisu to jedina mjesta gdje se gljivice razmnožavaju i žive.
 Foto: iStock
Kako spriječiti i 'liječiti' gljivične infekcije

Muka vam je od gljivica? Ovih 10 stvari nipošto nemojte dijeliti s drugima

Gljivice na stopalima su zarazne, što znači da potencijalno možete zaraziti članove svoje obitelji, kao i svakoga tko s vama dijeli neke stvari. Evo kako to spriječiti i kako ih izliječiti, ako ste se već zarazili...

Dan kada shvatite da je osip koji vas svrbi na stopalima zapravo gljivična infekcija, vjerojatno i nije najbolji. Jer tinea pedis odnosno gljivice na stopalima su zarazne, što znači da potencijalno možete zaraziti članove svoje obitelji, kao i svakoga tko s vama dijeli neke stvari. Nema međutim razloga za paniku, ne znači da će ih pokupiti baš svi. Gljivice, iako su prenosive, češće uzrokuju oboljenje kod ljudi s oslabljenim imunitetom. Osim toga, postoji lijek - kao što je primjerice krema i otopina Exoderil® koju je k tome dovoljno nanositi samo jednom dnevno kako bi se infekcija povukla.

Exoderil® sadrži djelatnu tvar naftifin koja učinkovito djeluje na gljivice na koži i noktima. Za nokte je potrebno kapati otopinu, a za kožu , najčešće zahvaćenu između prstiju na nogama, mazati kremu i... infekcija se obično povlači unutar nekoliko tjedana.

Treba ipak biti oprezan te liječenje provoditi i nakon nestanka simptoma, sve do izlječenja (kod noktiju je to do izrastanja novog nokta) te misliti ubuduće i na prevenciju.

Upravo na prevenciju i treba staviti naglasak, te je pritom potrebno pripaziti na sljedeća mjesta i stvari:

1. Kada i tuš kabina

Kako gljivice vole topla i vlažna mjesta, logično je da su kada ili tuš kabina prvi na top listi prenošenja zaraze gljivicama. Rješenje je da nosite japanke ili gumene natikače kako ostali članovi obitelji ne bi bili izloženi riziku od zaraze. Isto tako operite kadu ili tuš kabinu dezinfekcijskim sredstvom poslije kupanja ili tuširanja. Kupaonske prostirače odmah maknite jer su idealni za razvoj gljivica i zaboravite na njih sve dok se ne riješite infekcije.

2. Ručnici

Osoba zaražena gljivicama na nogama i noktima nikada ne bi smjela dijeliti ručnike s drugima. Ručnici trebaju visiti posebno i najbolje ih je oprati odmah nakon uporabe. Isto tako nakon što osušite stopala, operite ruke kako biste spriječili širenje zaraze na ostale dijelove vašeg tijela.

3. Plahte

Nakon što saznate da imate gljivice, odmah operite plahte i pokrivače, najbolje na 90 stupnjeva. Posteljina naime može biti prijenosnik zaraze, jer s oboljelih dijelova svakodnevno otpadaju ljuskice kože koje su zarazne. Uz to, sve dok se liječite od gljivica, mijenjajte posteljinu barem jednom tjedno.

4. Rublje

Čarape bi se trebale prati odvojeno od ostale odjeće, jer su u najbližem kontaktu s gljivicama na nogama. Nemojte ih stavljati s ostalim prljavim rubljem i perite ih na barem 60 stupnjeva Celzijusovih.

5. Podovi

Nemojte hodati bosi dok imate gljivice kako se zaraza ne bi širila dalje. Liječnici preporučuju da se stopala vjetre i budu na zraku da bi se ubrzao oporavak i spriječio rast gljivica u uvjetima koje najviše vole - vlažnim, toplim i tamnim mjestima. Stoga po kući nosite otvorene natikače ili japanke.

Foto: Shutterstock
Jedino gore od saznanja da imate gljivičnu infekciju je kako je se riješiti, stoga se za to pobrinite na vrijeme - "mudrom" brigom o vašim stopalima.

6. Cipele

Zdrav razum nalaže da naravno nikada ne dijelimo cipele s drugima ako imamo gljivice. Isto tako trebali biste nasprejati obuću dezinfekcijskim sredstvima koje ubijaju gljivice i bakterije.

7. Čarape

Kao što ne dijelite cipele, nećete ni posegnuti za tuđim čarapama. One prve dolaze u doticaj s gljivicama, a zaraženi bi trebali neko vrijeme zaboraviti na čarape od umjetnih materijala, kao i na hulahupke u kojima se noge pretjerano znoje.

8. Škarice za nokte i grickalice

Služite se samo svojim priborom za nokte i obavezno ga dezinficirajte nekim alkoholnim sredstvom nakon uporabe.

9. Bazeni

Bolje je spriječiti nego liječiti, pa je tako najbolje uvijek na javnim mjestima hodati u plastičnim sandalama i japankama. Jer gljivice se jako vole uglaviti na vlažnim pločicama i između fuga.

10. Saune

Toplo, vlažno, tamno - jasno vam je da je sauna jedno od idealnih mjesta za napad neugodnih gljivica. Stoga i ovdje zaštitite svoja stopala i nosite natikače, a isto tako nemojte dijeliti svoj ručnik.


Više o Exoderil® proizvodima pročitajte ovdje!
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Plaćeni oglas o lijeku.

Linker
11. travanj 2024 19:04