Odaberite preparate specifičnih formula koje dubinski obnavljaju i regeneriraju kožu.
 Foto: iStock
Sačuvajte kožu

Muči vas nekoliko lažnih godina viška na licu? Evo kako ih se riješiti...

Suhe i ispucale usnice, svrbež i crvenilo lica samo su neke od posljedica koje hladni mjeseci koji su pred nama ostavljaju na našoj koži. Stoga i ne čudi što nakon dugih mjeseci izloženosti što vjetru i ledenom zraku, što pregrijanom zraku u našim domovima, proljeće obično svi dočekamo pomalo "ofucanog" izgleda, ali to se da promijeniti.

Događa li vam se da proljeće redovito dočekate ogrubjele i isušene kože, ponekad i vidno naborane nego što je bila ujesen, a nerijetko i prošarane i crvenim mrljama ekcema? Niste jedini. Naime, dermatolozi ističu kako su to sve pokazatelji neispravne i nedovoljne njege kože te dodaju kako su problemi sa suhom kožom tijela i lica, a nerijetko i vlasišta, razlog zbog kojeg ljudi sve više posjećuju dermatološke ordinacije, posebice u zimskim mjesecima. To i ne čudi, jer su najčešći uzroci suhoće kože vanjski čimbenicu, u prvom redu klimatski utjecaji, vjetar i hladnoća, ali i utjecaj centralnog grijanja.

Bez obzira na uzrok, uvijek je prisutan osnovni problem - problem zadržavanja vlage u površinskom sloju kože. Naime, koža u površinskom sloju ima hidrolipidni dvosloj koji sprečava gubitak vode pa kada dođe do njegova oštećenja, javlja se gubitak vlage praćen suhoćom, koja može biti različitog intenziteta, od bezazlene suhoće do suhoće koja uzrokuje pojavu ekcema velikih površina.

Osim ekcema, čest simptomi suhoće kože su grubost kože, perutanje, zatezanje, crvenilo, svrbež i pečenje, a tako oštećena koža lako može postati dodatno inficirana bakterijama i virusima, što zahtijeva dulje liječenje. Sve to je više nego dovoljan razlog da posvetite posebnu pažnju svojoj koži uoči i tijekom zimskih mjeseci, a posebno ako je i inače suha i dehidrirana.

Evo na što treba paziti kako iduće proljeće ne biste dočekali s nekoliko lažnih godina viška na licu.

Pomoć iz dermokozmetike

Pripazite na izbor sredstva za kupanje ili tuširanje, kao i onih namijenjenih za svakodnevnu njegu. Odaberite preparate specifičnih formula koje dubinski obnavljaju suhu kožu, regeneriraju hidrolipidni zaštitni sloj kože, vraćaju joj elastičnost i osjećaj ugode. Takvi proizvodi, visoke tolerancije i dermatološki testirani, koji sadrže esencijalne masne kiseline, ureju, ceramide, hijaluronsku kiselinu i druge specifične sastojke, pripadaju skupini takozvanih dermokozmetičkih proizvoda. Oni se razlikuju od "klasične" kozmetike po tome što imaju aktivne sastojke, a još uvijek ne spadaju u grupu lijekova.

Foto: iStock
Lice, dekolte i ruke jesu najviše izloženi pogledima, no jednaku brigu morate posvetiti i njezi drugih dijelova tijela.

Ne zaboravite vrat i dekolte

Često se zaboravlja da je njega kože vrata i dekoltea jednako važna kao i njega kože lica, tim više što se na tim dijelovima tijela vrlo rano počinju uočavati godine i nedovoljna njega. Nažalost, većina žena godinama njeguje samo kožu lica, dok koži vrata i ruku obično počnu posvećivati pažnju tek kod uznapredovalih simptoma - bora, mrlja i bradavičastih izraslina, a tada je već kasno za značajnija poboljšanja. Stoga uvijek imajte na umu da jednaku njegu pružate i koži vrata, dekoltea i ruku.

Odličan tretman za vraćanje vlage koži lica, vrata, dekoltea i ruku je mezoterapija, koju treba provoditi u ponavljanim tretmanima tijekom kojih se u kožu unose vitamini, aminokiseline, koenzimi, nukleinske kiseline, minerali, antioksidansi i, naravno, hijaluron, koji ima najveću ulogu u vraćanju vlage. Također, ako stanje kože lica, vrata, dekoltea i ruku to dopušta, dobro je učiniti piling kako bi se uklonio površinski sloj mrtvih stanica, a nakon toga nanijeti hranjivu masku za rehidraciju i regeneraciju kože. Poželjno je da to budu intenzivni tretmani koji se provode po savjetu i pod kontrolom dermatologa, a nakon tih profesionalnih tretmana, dermatolog će vas uputiti kako da tretmane održavanja nastavite kod kuće preparatima za kućnu uporabu.

Protiv suhoće i iznutra

U otežanim zimskim uvjetima odgovarajuća vanjska njega nije dovoljna, već kožu treba nahraniti i iznutra, a to znači da bi bilo poželjno uzimati vitaminske preparate koji sadrže esencijalne masne kiseline i specifičan omjer vitamina i minerala, te tako utječu na zadržavanje vode u stanicama.

Foto: iStock
Usnice također traže njegu pa ih nemojte zaboravljati. Jedino tako ostat će zdrave boje, podatne i meke.

Njegujte usnice

Tijekom nepovoljnih vremenskih prilika simptomi isušenosti javljaju se i na usnicama koje sve više pucaju, uz razvoj bolnih ragada. Osobama s ovim problemom savjetuje se primjena vazelinskih preparata uz dodatak vitamina E, koji će dovesti do brzog smanjivanja simptoma isušenosti usnica.

1 šalica šipkovih bobica
1/2 šalice pirea od buče
6 žlica sojinog mlijeka
javorov sirup
2,5 šalice zobenih pahuljica
1 žlica kokosovog ulja

Priprema:

  1. Očistite buču te njezine komade zapecite u pećnici (20 minuta). Izgulite koru i smiksajte omekšalo meso u blenderu.
  2. U zdjeli pomiješajte kokosovo ulje i pire od buče, dodajte mlijeko i javorov sirup, pa polagano umiješajte zobene pahuljice i bobice šipka.
  3. Smjesu utisnite u protvan koji ste prekrili papirom za pečenje. Poravnajte i pecite 10 minuta na 250 ° C.
  4. Pustite da se ohladi i razrežite na manje dijelove. Umotajte u šarene ubruse ili masni papir te pospremite u omiljenu kutiju.

Linker
25. travanj 2024 13:53