Hrana i vježba dva su ključna faktora. No to već znate, zar ne!?
 Foto: iStock
Osjećati se lakšim i poletnijim

Možda vam ovi trikovi pomognu da se napokon osjećate dobro u svom tijelu

Iako je popularizacija dijeta i raznoraznih metoda za mršavljenje najviše prisutna u ovo ljetno vrijeme, pitanje je koliko ono može utjecati dugoročno ali i kratkoročno na našu idealnu težinu pa i zdravlje.

Za lijepom i vitkom figurom svi priželjkujemo u ljetnim danima, kada se nosi laganija odjeća koja više ne može sakriti pokoji tjelesni nedostatak, kada nastupaju visoke i pomalo nesnosne vrućine, a na godišnji odmor odlazimo na morske plaže. Jer krajnji cilj vitke figure i je osjećati se lakšim i poletnijim. Iako je popularizacija dijeta i raznoraznih metoda za mršavljenje najviše prisutna u ovo ljetno vrijeme, pitanje je koliko ono može utjecati dugoročno ali i kratkoročno na našu idealnu težinu pa i zdravlje, dok ostatak godine vodimo brz način života s mnogo rafinirane hrane, šećera, masnoća, soli, nedovoljnog unosa vode u organizam, nedostatka sna, fizičke aktivnosti i pretjeranog sjedilačkog načina života, te konstantnog stresa i napetosti.

Svi navedeni čimbenici uzrok su raznih psihofizičkih problema, pa se među njima našla i pretjerana kilaža, što može utjecati na oboljenja kardiovaskularnog sustava, pojavu dijabetesa, povišeni kolesterol, bolesti krvožilnog sustava, srčane anomalije, pojavu križobolje, nezadovoljstva, depresije itd.

Male promjene prije svega u životnim navikama a ne samo u prehrani mogu učiniti čudo te će vam tijelo biti zahvalno, a vi ćete naposljetku biti zadovoljni fizički i psihički, te se osjećati lakšim i poletnijim.

Zlatno pravilo broj jedan

Kako je umjerenost zlatno pravilo, tako se i ne treba ničega odricati, dapače, treba uživati u životu pa tako i hrani te početi koristiti zdravije inačice omiljenih jela, krenuvši od korištenja kvalitetnih i organskih sastojaka te najprikladnijih načina pripreme kojima se minimalno gube hranjive tvari. To su prije svega integralne žitarice, smeđi šećer, nerafinirana ulja, klice… Dakle, za početak zapamtite, samo umjereno.

Započnite dan zdravo

Nemojte dan započinjati kavom ili obilatim doručkom, već ga započnite sa 2 čaše mlake vode jer ona pomaže da se izbace toksini i otpadne tvari, razbudi tijelo nakon noćnog mirovanja te pokrene metabolizam. Obavezno čim se probudite popijte na eks te 2 čaše vode i potaknut ćete probavu kao i pražnjenje crijeva. Zatim samo nastavite s dostatnom dnevnom količinom vode tokom dana, koja uključuje ukupno 8-10 čaša dnevno ili 2 do 2,5 litre. Pri tome mislimo samo na vodu, a ne na sokove, napitke, gazirana pića, juhe i slično... jer diuretici, kao što su kofein i alkohol uzrokuju veću potrebu za vodom, čak dapače mogu imati suprotne efekte izvlačeći vodu iz našeg organizma.

Svježi prirodni sokovi

Uz to, najefektniji način da istopite masti je da sa vodom kombinirate i svježi krastavac. Voda ima nula kalorija, a jedan krastavac ima manje od 50, što znači da voda sa krastavcem ima manje kalorija nego na primjer gazirana voda (150 kalorija). U to, voda s krastavcem idealno je piće za vruće dane, kada organizam jednostavno vapi za tekućinom.

Također na mnogim dijetnim jelovnicima jabuka će se često pronaći kao bitna namirnica koja će vam pomoći pri mršavljenju. Kako i ne, kada jedan plod jabuke srednje veličine sadrži samo 80 kcal. Kora jabuke je bogata pektinom, koji je jaki crijevni detoksikant, a sok od sirove jabuke obično smanjuje temperaturu i upalu tkiva koja se ponekad pojavi tijekom detoksikacije. Taninska kiselina koja se nalazi u jabuci, pospješuje metabolizam, te sprječava taloženje masti u jetri. Budući da u sebi sadrži mnogo kalija, potiče izbacivanje tekućine iz organizma. Jedna jabuka sadrži do 90% vode i nema u sebi uopće masti, stoga odlično gasi žeđ i energizira organizam.

Organski jabučni ocat je drugi dobar saveznik u mršavljenju. Dvije jušne žlice jabučnog octa, pomiješane s jednom malom žlicom sirovog meda u čaši tople vode, mogu se uzimati jednom ili dvaput dnevno, prije obroka, najbolje na prazan želudac, za čišćenje želuca i uravnoteženje pH u cijelome probavnom sustavu.

Ljetno vrijeme obiluje bogatstvom sezonskog voća, koje osim što ga se može jesti u neograničenim količinama, je dobro i kao zamjena jednom obroku u danu u obliku soka ili smoothija. Sok od najpoznatijeg voća u ljetnim danima, idealno za čišćenje organizma, je sok od lubenice. Lubenica je snažan antioksidans, bogata je C vitaminom, čisti bubrege i mokraćni sustav. Sadrži čak 93% vode te ju upravo ova karakteristika čini odličnim sredstvom za čišćenje organizma, ali i za mršavljenje. Sok od lubenice nemojte konzumirati više od 6 tjedana za redom jer možete previše iscrpiti organizam.

Osim što su sokovi od voća i povrća lako probavljivi, oni hrane stanice vitaminima, mineralima ali i prijeko potrebnim kisikom, a krajnji cilj i jest osjećati se lakšim i poletnijim…

Foto: iStock
Male promjene mogu učiniti čudo, naposljetku ćete biti zadovoljni fizički i psihički, te se osjećati lakšim i poletnijim.

Kombiniranje namirnica kao drugo zlatno pravilo

Također se kao još jedno zlatno pravilo ističe pravilno kombiniranje namirnica. Neispravno kombiniranje namirnica i loše prehrambene navike mogu dovesti do nagomilavanja kilograma, loše probave i sporog metabolizma. Dok neke kombinacije hrane lako probavljamo, druge su vrlo štetne za organizam, posebice pržena i prerađena hrana. Dnevni jelovnik treba sadržavati 80% lužnate ili svježe hrane (ananas, banana, limun, trešnja, breskva, grožđe, jabuka, jagoda, lubenica, marelica, dinja, naranča, šparoge, brokula, tikvica, zeleno lisnato povrće, proso, neoguljeni krumpir, badem, kesten, sezam, sva hladno prešana ulja, med, začini i prirodni sokovi od voća i povrća) te 20% kisele ili kuhane hrane. Tako ne treba zajedno miješati voće i povrće (osim u nekim kombinacijama sokova), zatim škrob s voćem (izaziva fermentaciju), škrob (kruh, krumpir, riža) s bjelančevinama (meso, riba), te žitarice s mlijekom. Možete miješati škrob s povrćem ili meso i povrće (puno povrća u odnosu na meso). Ukoliko se pridržavate ovih kombinacija, vaše tijelo ne će proizvesti velike količine otpadnih kiselina koje narušavaju zdravlje, uzrokuju brojne bolesti, te posljedično vode i nagomilavanju prekomjernih kilograma.

Povećana fizička aktivnost

Osnovni recept za mršavljenje jest i smanjiti unos kalorija te povećati fizičku aktivnost. Topljenju kilograma se svakako može dodatno pomoći vježbama koje ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju probavu, to jest pojačavaju probavnu vatru. Jedna od njih tzv. pranajama ili vježba disanja koja kombinira disanje sa pokretima određenog dijela tijela, naziva „Kapalabati“, masira unutarnje organe, uklanja masne naslage, poboljšava probavu i potiče metabolizam, regulira težinu s obzirom na građu, te cijelo tijelo opskrbljuje energijom i pomlađuje.

5 Tibetanaca ili tibetanske vježbe za pomlađivanje su također odlične jer potiču metabolizam, stimuliraju i uravnotežuju endokrini sustav. Da bi imali efekt, potrebno ih je redovito raditi puni broj (svaku vježbu 21 ili barem 15 puta), za što vam je potrebno samo 10-15 minuta dnevno.

Mali trik za mršavljenje

Sok od limuna je odličan za mnogo stvari, pa i za mršavljenje. Grci su ga zvali perzijska jabuka, bogat je antioksidantima, vitaminom C, flavonidom naringeninom koji sprječavaju rano starenje i infekcije. Malo mlake vode sa sokom od pola limuna pomaže uspostavljanju pH ravnoteže u želucu, a riješit će vas i mučnine. Naime, znanstvenici kažu da naringenin smanjuje pohranjivanje masnoća te da spušta razinu triglicerida i kolesterola te potiče prirodni tijek metaboličkih procesa. Jednostavno rečeno potiče prirodno mršavljenje. Sve što trebate je popiti čašu limunovog soka pola sata prije jela.

Istraživanja su također pokazala da korištenje limuna utječe itekako i na poboljšanje mentalnog zdravlja. Korištenje limuna može poboljšati raspoloženje i pomoći da se lakše snosimo sa depresijom. Brzo djeluje i općenito pomažu povećanju razine energije.

Dobrobiti morske vode

Naposljetku, ljeto je i vrijeme godišnjih odmora koje provodimo na moru. Kupanje u moru i ronjenje, osim za psihofizičku kondiciju, dobro je i da vaše tijelo dobije 'slanu' detoksikacijsku hidroterapiju. Morska voda sadrži sve ljekovite minerale, a elementi čišćenja sadržani su u morskoj soli, i zato morsko kupanje dopušta koži detoksikac­iju i obnavljanje. Napokon, valovi i struje u moru pažljivo masiraju cijelo tijelo, i besplatno uklanjaju celulit.


© Copyright Divine Energy Park

Organizacija za razvoj svijesti, zdravlja, prirode i mira

www.dep.life

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Linker
20. travanj 2024 14:20