Nije samo do pluća...

Mogući razlog za zabrinutost: koliko dugo kašljete i što to znači?

Postoje različiti oblici kašlja, na osnovu kojih se može napraviti osnovna gruba procjena bolesti koja je izazvala kašalj. Kašalj ne treba zanemariti, posebno ako traje duže od mjesec dana.

 

Kašalj je uporan, nerijetko bolan, vrlo često naporan i dosadan te ga s razlogom nitko od nas ne voli. Ipak, nemojte zaboraviti činjenicu da je kašalj naš dobar prijatelj. Kašalj je zaštitni refleks i predstavlja odgovor našeg organizma na neku bolest. Kašalj pokušava ukloniti neprijatelje iz naših dišnih puteva i govori nam da negdje u organizmu postoji problem.

Kašalj je simptom, kašalj nije bolest.

Postoje različiti oblici kašlja, na osnovu kojih se može napraviti osnovna gruba procjena bolesti koja je izazvala kašalj. Kašalj ne treba zanemariti, posebno ako traje duže od mjesec dana.

 

Dugotrajan suhi kašalj

Ovaj kašalj je dosadan i naporan, često je bolan, čas je jači, čas slabiji, ali nikada ne odlazi. Obično se javlja u toku dana i traje desetak minuta. Vrlo često je rezultat povećane osjetljivosti disajnih puteva na plinove iz želuca, ali može biti simptom mnogo težih oboljenja. Ako imate problem s dugotrajnim suhim kašljem, potražite savjet ljekarnika ili liječnika. Ponekad ovako naporan kašalj može izazvati probleme s mokraćnim mjehurom.

 

Suhi kašalj s jakim grebanjem u grlu

Obično se javlja kod osoba s alergijskim smetnjama. Kod ovog oblika kašlja nije prisutno obilno iskašljavanje, ali se javlja osjećaj grebanja u grlu, najčešće zbog sluzi koja se sliva iz nosa.

 

Suhi kašalj s nagonom na povraćanje

Napad ovoga kašlja počinje kao škakljanje na stražnjem dijelu grla, a u nekim slučajevima može dovesti i do povraćanja. Ovaj kašalj vrlo često izazivaju lijekovi, posebno ACE inhibitori koji se koriste u terapiji visokog krvnog tlaka. Najčešće se problem uklanja zamjenom lijeka za terapiju arterijske hipertenzije.

 

Kašalj s iskašljavanjem

Kašalj koji se najčešće javlja u jutarnjim satima, praćen iskašljavanjem zeleno-žute sluzi i često povišenom tjelesnom temperaturom obično je posljedica upale dišnih puteva. Ako je praćen otežanim disanjem, bolom u prsima, obično je rezultat pogoršanja kroničnog opstruktivnog bronhitisa koji je sve češći pratitelj korisnika duhanskih proizvoda. Kod ovog oblika kašlja savjetuje se prestanak pušenja i obavezan posjet liječniku.

 

Kašalj uz promuklost i vraćanje kiseline iz želuca

Ovaj oblik kašlja je najčešće posljedica problema sa želucem, pri čemu dolazi do vraćanja kiseline u jednjak. Kiselina oštećuje glasnice, zbog čega se javlja kašalj. Kod ovog oblika kašlja potrebno je posjetiti liječnika.

 

Suhi kašalj uz "sviranje u prsima"

Kašalj se uglavnom češće javlja po noći nego po danu, a javlja se i kao prva jutarnja potreba. Često ga prati zvuk koji mnogi opisuju kao "sviranje u prsima. Glavni krivac je najvjerojatnije astma ili kronična opstruktivna bolest pluća. Sviranje se ponekad može čuti i s veće udaljenosti. Obavezno posjetite liječnika!

 

Trebate znati...

Nikada nemojte zaboraviti da je kašalj simptom velikog broja oboljenja, uključujući i rak pluća. Kašalj je vrlo ozbiljan simptom, posebno kada je praćen iskašljavanjem krvi. No, treba znati i kako kašalj nije nužno vezan za oboljenja dišnih puteva, prvenstveno pluća. Vrlo često je posljedica oboljenja srca. Uporan kašalj koji nije rezultat prehlade, može biti vrlo ozbiljan simptom. Ako ne prestane za sedam dana obavezno posjetite liječnika!

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo