Snaga ylang-ylanga

Miris koji raspiruje strasti i mami na užitke

Zovu ga i cvijetom nad cvjetovima, a dodamo li mu par kapi ulja geranija i lavande, evo kombinacije kao stvorene za detoksikaciju, a jača i seksualnu moć

Simbolizam cvijeta ylang-ylang svjedoči i o rafiniranosti ovog ulja. Prema legendi, bogovi su podarili kćer bogatom bračnom paru bez djece, uz uvjet da ona nikad u životu ne smije dotaknuti muškarca. Djevojčica Ilang (Cvijet) izrasla je u ljepoticu za kojom su mnogi uzdisali. Jednoga dana, dok je brala cvijeće u vrtu, prišao joj je mladić, primio je za ruke i priznao joj svoju ljubav. Čim su im se ruke dotakle, Ilang je nestala, a na mjestu gdje je stajala izraslo je drvo s vrlo nježnim cvjetovima. Mladić je od tuge viknuo „Ilang! Ilang!“, a i dan-danas luta magičnim vrtom, zazivajući njeno ime.

 

Zdravstvena primjena

Najčešće se primjenjuje kod dijabetesa, infekcija gastrointestinalnog trakta (kolitis, enteritis, gastritis, duodenitis), menstrualnih bolova i grčeva, PMS-a, tahikardije, aritmije, psihosomatskih bolova u prsima, ubrzanog disanja, tjeskobe, nesanice, povišenog krvnog tlaka, a kako podiže libido i jača seksualnu želju, koristi se i kod frigidnosti i impotencije.

Ylang-ylang flower
Foto: iStock

Učinkovit je i kod menadžerskog i kroničnog stresa, izvrsno njeguje kosu i suhu kožu, ublažava grčeve i nesanicu kod djece.

Dodamo li mu eterično ulje geranija, dobivamo kombinaciju koja će pridonijeti detoksikaciji tijela i njegovoj ravnoteži. Geranij ima veliku sposobnost balansiranja hormona gušterače (antidijabetički učinak) i djelujte dijuretički, umiruje i uravnotežuje emocije te potiče na stvaranje i održavanje kvalitetnih međuljudskih odnosa. On je po karakteru mirotvorac i kaže se da se, imamo li ga u kući, bilo kao biljku ili eterično ulje, nije moguće posvaditi se.

 

Ylang-ylang je iznimno ugodan za sve tehnike aromaterapije, posebno za masažu i kupku protiv nesanice, tjeskobe, frigidnosti i impotencije, a najbolje se miješa s citrusnim i začinskim uljima.

Antistres učinak

Zamislite zavodnika /zavodnicu i mirotvorca na djelu: senzualnost (ylang) i smirenost (geranij), erotičnost (ylang) i harmonija (geranij), užitak (ylang) i mir (geranij)… Kombinacija je to koja garantira antistresni učinak na svim razinama.
Dodamo li ulju ylanga lavandino, umirit će nas, regenerirati i dati nam snagu za nove početke, kao što je početak nove godine. Lavanda je iznimno blagotvorno ulje. Njezina su svojstva uglavnom antiseptička, regenerativna, cikatrizantna, protuupalna, antispazmodička, sedativna i analgetička, a po karakteru je majka. Ova će dva ulja pročistiti i tonizirati kožu, umiriti psihu i poboljšati probavu, što su sve poželjna djelovanja u danima nakon proslava. Senzualnost (ylang) i nježnost (lavanda), erotičnost (ylang) i podatnost (lavanda), užitak (ylang) i brižnost (lavanda) - s ovom kombinacijom je osigurana regeneracija i punjenje „baterija!“

 

Ulja djeluju na tijelo, um, srce i duh

O eteričnim uljima piše Zrinka Jezdić, dipl. aromaterapeutkinja i osnivačica AromaVita Instituta za aromaterapiju


 

  • Na fizičkoj razini ovo će eterično ulje ublažiti probavne probleme koji nastaju kao posljedica nadutosti, loše probave i mučnine. Umirit će stanja anksioznosti, stresa i nesanice te će izvanredno njegovati kožu i kosu. Definitivno je ulje koje njeguje i omogućuje nam da se prepustimo tjelesnim užicima.
  • Na emotivnoj razini njegov miris jača samopouzdanje, sigurnost i altruizam i omogućuje nam da se lakše nosimo s emocijama ljutnje, ljubomore i krivnje. Prema mom iskustvu, ovaj miris snažno djeluje na osjećaj povjerenja prema samome sebi.
  • Na mentalnoj razini opušta um, umiruje ga te time omogućuje jasnije sagledavanje sebe ili neke životne situacije. Sabire misli i čuva naša sjećanja, a najviše spoznaje proživljenih iskustava.
  • Na duhovnoj razini jača kvalitetu povjerenja i predanosti. Pomaže u podizanju stanja svijesti utemeljenog na životnom iskustvu i potpunom prihvaćanju sebe i svoje seksualnosti. Frekvencija ovog eteričnog ulja je visoka i djeluje na razinu bića u kojem volja i nadahnuće postaju osnov za daljnje usmjeravanje duhovnog i osobnog razvoja.
  • Na energetskoj razini ovo ulje nosi karakter zavodnice/zavodnika koji nas potiče da ne zaboravimo koliko su zavodljivost, erotičnost, senzualnost važni u svakodnevnom životu. Posebno u onim dijelovima života u kojima možemo svim osjetilima okusiti i iskusiti ljubav, senzualnost i užitak. Ovo nas ulje podsjeća kako da na najuzbudljiviji i najučinkovitiji način prebrodimo stres.

 

Pročistite tijelo i duh

Woman bathing with pleasure, lying down in the tub with foam and looking in the window, spending time in luxury spa resort
Foto: iStock

Kupka
U jednu žlicu sojinog vrhnja ili meda ukapajte:
10 kapi geranija
5 kapi lavande
5 kapi ylan-ylanga

 

Antistresna masaža
U 20 ml biljnog ulja (prema želji) dodajte:
5 kapi geranija
5 kapi lavande
5 kapi ylanga


Bilo da više volite ugodan dodir na tijelu ili ležanje u mirisnoj, toploj kupki, ova će vas kombinacija opustiti, pridonijeti zdravlju i ljepoti i probuditi ljubavni zanos.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo