Još se pitate zašto prakticirati meditaciju i misliti pozitivno?
 Foto: iStock
Nove metoda liječenja

Meditacija ublažava kroničnu bol u kralježnici

Pored meditacije izuzetno učinkovitom pokazala se i bihevioralno-kognitivna terapija, no pitanje je tko će plaćati takva liječenja...

Nova klinička studija koju je objavio Journal of the American Medical Association (JAMA) pokazala je kako kroničnu bol u leđima ublažavaju meditacija i bihevioralno-kognitivna terapija.

Trpe punih sedam godina

Tim znanstvenika na čelu s dr. Danielom Cherkinom s Instituta za istraživanje zdravlja u Seattleu proveo je kliničko ispitivanje na 342 osobe. Svi oni bili su odrasle osobe, u dobi od 20 pa sve do 70 godina, i bolove u lumbalnom dijelu kralježnice trpili su posljednjih sedam godina.

Osmotjedna terapija

Skupina je podijeljena na tri grupe - prva je primala terapiju meditacijom po metodi smanjenja stresa i prakticirarala je jogu. Druga je bila na bihevioralno-kognitivnoj terapiji kojoj je cilj negativne misli zamijeniti pozitivnima, a treća skupina je primala analgetike, odnosno lijekove za ublažavanje boli. Svi koji su sudjelovali u istraživanju primali su terapiju osam tjedana po dva sata na dan.

Istraživanje je pokazalo sljedeće: nakon 26 tjedana 61 posto onih koji su išli na meditaciju te 58 posto onih na bihevioralno-kognitivnoj terapiji imali su znatno bolju kliničku sliku. Kod skupine koja je primala analgetike taj je postotak 44 posto. Bol se smanjila za 44 te 45 posto kod prve dvije skupine, dok je treća skupina "zaostala" na 27 posto.

I um i tijelo

Znanstvenici su zaključili kako bi meditacija i bihevioralno-kognitivna terapija mogle biti opcije za liječenje kronične boli u kralježnici. Posebno su naglasili kako je važno što su uspjeli povezati da u ovim bolovima "sudjeluju um koliko i tijelo".

Naravno, najveći izazov sada je kako te dvije terapije približiti osobama koje pate od kronične boli u kralježnici jer je riječ o skupim terapijama.

Linker
19. travanj 2024 10:50