I ne zaboravite, i kad je kosa u pitanju, odnosi proizvodi kojima je njegujete - i ovdje vrijedi pravilo: samo zato što je proizvod skup, ne znači da je bolji za vašu kosu.
 Foto: iStock
Što je mit, a što istina

Ma 'ko ih šiša: Sve o čemu su nam frizeri lagali

Ne vjerujte baš svemu što vam frizerka govori - sami naučite prepoznati što vašoj kosi treba!

Svi smo to prošli: u frizerskom ste salonu i gledate najnovije ideje stilista, a frizerka vam kaže: "Ne, to vama ne bi dobro stajalo". Ili vidite da joj se objesila vilicu kad ste priznali da kosu perete šamponom iz drogerije, i to onim iz obiteljskog pakiranja. Kao rezultat takvih frizerskih "presuda", skloni smo misliti da znamo što naša kosa treba, a što ne.

Često vjerujemo onome što nam frizeri govore, jer napokon, oni svaki dan rade s kosom. Ipak, trebali bismo propitati i te mitove i vidjeti što je laž, a što istina.

Proizvodi iz drogerija su zlo

Nemate razloga prestati koristiti šampon iz drogerije ako ste zadovoljni rezultatima. Najvažnije je, kaže Nora Croft, stilistica kose iz New Yorka, dobro čitati deklaracije.

- Čak će i skuplji proizvodi svoj "zvjezdani" sastojak, poput arganova ulja, imati tek na šestom mjestu popisa, poslije onih neizgovorljivih. Samo zato što je proizvod skup, ne znači da će biti bolji za vašu kosu - kaže ona.

Stilistica Sasha Alekseyeva iz lanca salona Woodley and Bunny kaže da neovisno o cijeni treba izabrati nježan šampon koji neće isprati svu masnoću s kose. A da biste bili sigurni da će kosa apsorbirati regenerator, ocijedite s nje višak vode prije nanošenja - u protivnom će najveći dio regeneratora skliznuti s vlasi.

Foto: iStock
Žena koja ne mijenja frizuru i ne boji kosu ne mora se šišati čak četiri do pet mjeseci.


Šišanje svakih šest tjedana

Frizeri stalno ponavljaju: morate se šišati svakih četiri do šest tjedana. Hm, pa tko uopće ima vremena i novca za to?

Alekseyeva kaže da se većina žena ne treba šišati tako često, jer sve ovisi o stanju kose i tome što želite s njom napraviti.

- I ne pokušavam reći ženi sa zdravom, srednje dugačkom kosom da dođe opet za šest tjedana. Žena koja ne mijenja frizuru i ne boji kosu ne mora se šišati čak četiri do pet mjeseci.

Ipak, ako vam kosa "cvjeta", a željeli biste je pustiti, podšišajte je svakih četiri do šest tjedana. Rascvjetani vrhovi, naime, napreduju duž vlasi, pa što dulje odgađate šišanje, to ćete više kose morati odrezati kad napokon dođete "pod škare".

Foto: iStock
Kad god je to moguće izbjegnite sušenje kose vrućim zrakom iz sušila. Hladni zrak ili sušenje kose na zraku uvijek su bolja opcija.

Postupno ošišana kosa izgleda bujnije

Slojevito (postupno) šišanje može stvoriti iluziju više volumena jer stvara prostor između vlasi. No, kaže Alekseyeva, ako vam vlasi nisu baš supertanke (ili možda jesu, ali ih imate jako puno), nije nužno slojevito ih šišati. Od frizure je, kaže, važnija metoda šišanja.

- Tanku kosu treba šišati suhu. Kad je mokra, vlasi se previše međusobno sljube, pa frizer lako može odrezati previše, radeći "rupe" u frizuri. Šišanje na suho čuva vanjski rub vlasi, pa slojevi ne izgledaju obješeno.

Foto: iStock
Svakodnevnog pranja kose se ne morate bojati, niti ga treba izbjegavati.

Loše je prati kosu svaki dan

Bilo kakva šteta izazvana šamponiranjem blijedi u usporedbi sa štetom nastalom od dodatnih preparata i aparata za stiliziranje kose koji obično idu uz pranje. Dakle, perete li kosu i stavljate regenerator svaki dan, ali je pritom sušite na zraku, nemate se zbog čega brinuti. Važno je samo koristiti nježan šampon kako ne biste iziritirali vlasište.

Linker
25. travanj 2024 03:10