Tuširajte se u mlakoj vodi i ne češće od jednom dnevno da ne isušite kožu.
 Foto: iStock
Suha koža

Ljetnu dehidraciju možete izbjeći

Kreme bi ljeti morale biti laganije teksture, s pojačanom sposobnošću vlaženja. Ako vam je koža izuzetno suha, prvi odabir je hidratantna krema koja sadrži razne oblike lipida te sastojke koji prirodno hidratiziraju kožu, kao što su kreme s ekstraktom maslinovog ulja, avokada ili suncokreta.

Toplina i sunce blagotvorno djeluju na duh i tijelo, uklanjaju depresiju i ljudi su ljeti uglavnom bolje raspoloženi. Istraživanja su pokazala da su oni koji puno vremena provode na čistom zraku u prirodi općenito sretniji i vedriji jer upijaju više kisika i vitamina D.

Kretanjem i udisanjem čistog zraka stanice se opskrbljuju kisikom i pojačava se elastičnost i tonus kože. No, koliko god je sunce izvor života i dobrih vibracija, ima i neke negativne strane.

Pretjerano i nekontrolirano izlaganje UV zrakama, na primjer, uzrokuje isušivanje i prijevremeno starenje kože. Prvi znakovi su dehidrirana, suha koža i bore.

Mada se o koži treba pravilno brinuti cijele godine, ljeti je dodatno treba hraniti jer joj je zbog vrućina, znojenja i izlaganja suncu nužna zaštita i pojačana hidratacija kako bi se spriječilo isušivanje. Uz to, svakodnevna tuširanja sapunima i šamponima te vodom obogaćenom klorom vrlo nepovoljno utječu na kožu. Može se pojaviti nelagodan osjećaj peckanja, svrbeži, zatezanja, manje ili jače ljuskanje površine kože koja uz to postaje crvena i gruba.

Bez alkohola, umjetnih boja i mirisa

Samo korištenje odgovarajuće zaštite od sunca i krema s visokim zaštitnim faktorom najčešće nije dovoljno da se izbjegnu takvi problemi, pogotovo ako imate suhu kožu i ako ste zrelije dobi.

Foto: iStock
Najbolji učinak postići ćete ako kožu namažete kremom dok je još vlažna, jer će tako upiti više hidratantnih sastojaka.

Naime, s godinama koža proizvodi sve manje vlastite masnoće koja je održava vlažnom i štiti od vanjskih faktora te prirodno postaje osjetljivija i podložnija isušenosti i problemima koji je prate. No, lako je možete zadržati blistavom i jedrom čak i po najvišim ljetnim temperaturama poduzmete li nekoliko jednostavnih mjera koje će spriječiti dehidraciju.

Za početak potpuno iz upotrebe eliminirajte proizvode za njegu lica i tijela koji sadrže umjetne boje i mirise, alkohol i lanolin, jer oni dodatno isušuju kožu i povećavaju njenu osjetljivost.

Vitaminska kura

Potrebno je piti dovoljno vode, cijelog dana, u gutljajima. Nemojte si dopustiti da osjetite žeđ po ovim vrućinama i redovito svakih pola sata popijte malo vode.

Jedite svježe voće i povrće kako bi se koža hranila iznutra, a korisno je provoditi i ljetnu kuru vitaminskim dodacima prehrani koji sadrže veće količine A, C, E, K vitamina, uz dodatak potrebnih količina bakra i cinka.

Ovi vitamini i adekvatan unos esencijalnih omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina pomažu u zadržavanju vode u stanicama.

Važno je čišćenje

Jedan od velikih neprijatelja osjetljive i suhe kože je voda iz slavine. Ako je prebogata vapnencem, nastojte je ne koristiti za pranje i čišćenje lica, nego je zamijenite destiliranom vodom ili termalnom vodom u spreju. Nepravilno čišćenje kože lica može dovesti do pretjerane osjetljivosti, čak i ako prije nije bila takva. Do toga dolazi kad žene, u želji da što dulje zadrže mladolik izgled, kožu tretiraju agresivnim metodama i sredstvima za čišćenje. Pilinzi, losioni na bazi alkohola te maske za čišćenje i uklanjanje površinskog sloja odumrlih stanica pružaju trenutačni osjećaj čistoće lica, no dugoročno mogu donijeti i neugodne posljedice poput svrbeža, prekomjerne osjetljivosti i suhoće.

Može i prirodno čišćenje

Ako je vaša koža osjetljiva i suha, najbolje je koristiti mlijeko namijenjeno posebno za taj tip kože te tonik na bazi vode i bez alkoholne komponente, s umirujućim i dekongestivnim djelovanjem. Bilo bi dobro i da je obogaćen ekstraktima kamilice, nevena ili crnog sljeza. Tonik uklanja ostatke sredstva za čišćenje i ponovno uspostavlja normalan stupanj kiselosti kože, narušen čak i nakon čišćenja najblažim proizvodima.

Izbjegavajte antibakterijske i dezinfekcijske proizvode

Ne koristite nikakve antibakterijske ni dezinfekcijske proizvode prilikom kupanja, tuširanja ili umivanja i ni u kojem slučaju ih nemojte nanositi direktno na kožu. Oni mogu izazvati različite reakcije u vidu dermatitisa ili pogoršati već postojeći problem suhoće i perutanja kože.

Piling, ali blag i umjeren

Poticanje regeneracije stanica kože može se postići i pilingom, koji omogućuje i bolje djelovanje krema koje se nanose na kožu, ali ga ljeti nastojte izbjegavati ili ga primjenjujte samo blago i umjereno jer on dodatno nadražuje kožu i osim što uklanja mrtve stanice, lišava kožu njezine prirodne zaštite koja joj je u ovom periodu godine itekako potrebna. Najbolje je da piling ostavite za prve jesenske dane kad će osvježenje lica dobro doći, a koža će takav tretman bolje podnijeti.

Foto: iStock
Ne koristite kreme koje sadrže umjetne boje i mirise, alkohol i lanolin jer oni dodatno isušuju kožu.

Samo hladna voda

Izbjegavate tuširanje i umivanje u vrućoj vodi jer ona doslovno izvlači vlagu iz kože. Pokušajte se naviknuti na tuširanje mlakom vodom, samo jednom dnevno, jer prečesto tuširanje i kupanje također može isušiti kožu s obzirom na to da gelovi i sapuni za pranje lišavaju kožu njezinog prirodnog zaštitnog sloja masti.

Nakon svakog kupanja ili tuširanja tijelo i lice namažite hidratantnom kremom za lice, a tijelo hidratantnim losionom. Najbolji učinak postići ćete ako kožu namažete dok je još vlažna, jer će tako upiti više hidratantnih sastojaka.

U ljetnim danima hidratantnu kremu trebali biste imati pri ruci stalno, tako da je u bilo kojem trenutku, kad primijetite da vas koža zateže i svrbi, možete nanijeti na lice.

Lagane kreme

Kreme bi ljeti morale biti laganije teksture, s pojačanom sposobnošću vlaženja. Ako vam je koža izuzetno suha, prvi odabir je hidratantna krema koja sadrži razne oblike lipida te sastojke koji prirodno hidratiziraju kožu, kao što su kreme s ekstraktom maslinovog ulja, avokada ili suncokreta jer oni zadržavaju vlagu.

Hidratantne kreme trebaju sadržavati ovlaživače kao što su:

  • hijaluronska kiselina, koja vlaži gornje slojeve kože, sprečava isušivanje te kožu čini glatkom i elastičnom
  • esencijalne masne kiseline koje potiču obnovu stanica i povećavaju razinu vlage
  • ceramide, koji djeluju kao prirodni zaštitni sloj koji zadržava vlagu i održava cjelovitu strukturu epidermisa; oni su neka vrsta "cementa" koji sprečava stanice da otpuštaju i gube vodu

Vaš dodatak kremama

Ako ste pobornik kozmetike iz kućne radinosti, upotrijebite biljne ekstrakte hidratantnog i protuupalnog djelovanja. Dovoljno je da u kremu koju svakodnevno koristite ukapate nekoliko kapi ekstrakta ruže ili divljeg kestena (oko 5 kapi na žličicu kreme).

Možete nakapati i:

  • ekstrakte algi, koje su bogat izvor vlage
  • antioksidanse (na primjer ekstrakt nara, goji bobica, duriana)
  • aloe veru, koja koži pruža vlagu i smiruje nadraženost
  • mokraćnu kiselinu (ureu), koja je inače prirodno prisutna u koži i ima svojstvo zadržavanja vlage

Za njegu tijela koristite kreme na bazi shea maslaca, ekstrakta zobi i ekstrakta algi koje će omekšati kožu i vratiti joj izgubljenu vlagu te dodatno učvrstiti kožu.

Ne koristite parfimirane sapune i gelove

Izbjegavajte parfimirane sapune i gelove za čišćenje i pranje lica i radije birajte preparate za čišćenje kakvi se mogu kupiti u ljekarnama i raspitajte se za takozvane omekšivače. Riječ je o hidratantnim proizvodima koji nadomještaju izgubljenu vodu iz kože te sprečavaju daljnji gubitak vlage iz nje. Postoje u raznim oblicima, od krema i losiona do masti i ulja za kupanje, tako da ćete sigurno pronaći proizvod koji vam najbolje odgovara.

Linker
24. travanj 2024 18:18